AGI și Q-Star vis sau coșmar Ce spune Microsoft despre inteligența artificială super-inteligentă

AGI și Q-Star: vis sau coșmar? Ce spune Microsoft despre inteligența artificială super-inteligentă

AGI este un termen folosit pentru a descrie o formă de inteligență artificială care ar putea să înțeleagă, să învețe și să rezolve orice problemă la fel de bine sau mai bine decât un om. Un astfel de sistem ar putea să se adapteze la orice situație, să își îmbunătățească singur performanța și să își depășească limitele. Sună ca un scenariu de film SF, nu-i așa? Ei bine, se pare că unii cercetători și companii lucrează la acest vis (sau coșmar, depinde de perspectivă).

Una dintre companiile care își propune să creeze AGI este OpenAI, o organizație non-profit fondată de personalități precum Elon Musk, Peter Thiel sau Reid Hoffman. OpenAI este cunoscută pentru proiecte impresionante precum ChatGPT, un chatbot capabil să genereze texte coerente și creative pe orice subiect, sau DALL-E, un model care poate crea imagini din descrieri text. Dar OpenAI are și un proiect secret, numit Q-Star(Q*), care ar putea fi cheia pentru a atinge AGI.

Ce este Q-Star și de ce este atât de important?

Din păcate, nu se știu prea multe detalii despre acest proiect, dar se pare că este vorba de un algoritm de învățare automată care ar putea să depășească oamenii în cele mai multe sarcini valoroase din punct de vedere economic, cum ar fi programarea, designul, marketingul sau medicina. Q-Star ar putea fi, practic, un angajat perfect, care ar putea să facă orice mai bine și mai repede decât noi.

Dar Q-Star(Q*) nu este doar un proiect ambițios, ci și unul controversat. Recent, Sam Altman, CEO-ul OpenAI, a fost concediat și apoi reangajat după o serie de evenimente rușinoase, sub presiunea angajaților și a investitorilor. Motivul? Se pare că Altman a ascuns de consiliul de administrație faptul că cercetătorii OpenAI au făcut o descoperire periculoasă legată de Q-Star, care ar putea avea consecințe neașteptate pentru omenire. Altman ar fi vrut să lanseze Q* pe piață fără a evalua și gestiona riscurile și consecințele sale.

Ce fel de riscuri și consecințe ar putea avea Q-Star?

Ei bine, dacă Q* ar deveni mai inteligent decât noi, ar putea să ne controleze, să ne manipuleze sau să ne elimine. Ar putea să își schimbe scopul inițial și să își urmărească propriile interese, care ar putea fi incompatibile cu ale noastre. Ar putea să provoace o criză economică și socială, distrugând locurile de muncă și creând inegalități. Sau ar putea să declanșeze un război între națiuni sau companii care ar vrea să îl folosească sau să îl oprească.

Aceste scenarii nu sunt doar speculații, ci și avertismente venite din partea unor lideri ai industriei tehnologice, precum Elon Musk, care a descris AI ca fiind “una dintre cele mai perturbatoare forțe din istorie”. Musk a spus că AI ar putea crea o “eră a abundenței”, în care oamenii s-ar bucura de un venit universal ridicat, asistență educațională personalizată și companii AI. Dar a subliniat și riscul ca AI să evolueze într-o direcție negativă, care ar putea amenința existența umanității.

Ce spune Microsoft despre toate acestea?

Președintele Microsoft, Brad Smith, a declarat că nu există nicio șansă ca AGI să fie gata în următoarele 12 luni. De asemenea, el a avertizat că această tehnologie ar putea fi la zeci de ani distanță. Smith a spus că nu există nicio descoperire periculoasă legată de Q-Star și că Altman nu a fost concediat din cauza acesteia, ci din cauza fricțiunilor dintre el și consiliul de administrație.

Smith a spus că principala problemă acum este siguranța, la fel ca la un lift, o rețea electrică sau un autobuz. Smith a spus că acest lucru este deosebit de important în sistemele de inteligență artificială, în special pentru infrastructura critică, astfel încât controlul uman să fie întotdeauna menținut. Smith a mai spus că Microsoft investește 3,2 miliarde de dolari în sectorul AI din Marea Britanie, cea mai mare investiție pe care a făcut-o în această țară până în prezent. Dar Microsoft are și probleme cu Google, care s-a plâns din nou autorităților antitrust din Marea Britanie, acuzând-o de practici neloiale în domeniul cloud-ului.

Așadar, ce părere aveți despre AGI și Q-Star(Q*)? Credeți că este o oportunitate sau o amenințare pentru noi? Ce măsuri ar trebui luate pentru a asigura o dezvoltare responsabilă și etică a AI? Vă invit să îmi scrieți părerile voastre în secțiunea de comentarii de mai jos.

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Google Pixel 8 vs Google Pixel 8 Pro: pe care ar trebui să îl cumperi?

Samsung ar putea face un telefon pliabil surprinzător de ieftin

Topul telefoanelor cu cea mai bună cameră foto: Huawei Mate 60 Pro+ face istorie și se clasează pe primul loc

Un virus periculos se răspândește pe Facebook.

Android 14 și One UI 6 au sosit pe mai multe telefoane Galaxy: Descoperă ce îmbunătățiri și funcții noi au adus

Motorola îți arată cum va arăta viitorul smartphone-urilor: un telefon care se înfășoară la mână

Xiaomi Watch 2, scos la vânzare înainte de lansare. Ce diferențe sunt față de Pro?

Samsung Galaxy A15, un telefon nou și accesibil care va beneficia de cinci ani de actualizări.

Iată cum va arăta S Pen-ul Samsung Galaxy S24 Ultra

Compania lui Elon Musk a primit acordul de a implanta cipuri în creierul oamenilor

Xiaomi 14 vine pe piața globală pe 25 Februarie

Tesla Roadster, mașina care face suta într-o clipită!