Peste 100 de participanți din societatea civilă, cele mai importante companii de tehnologie din lume și guverne s-au reunit într-un castel din Anglia pentru a discuta despre reglementarea inteligenței artificiale – dar cine va fi „câștigătorul”?
A avut loc primul summit din lume convocat pentru a discuta despre securitatea inteligenței artificiale, cu scopul de a contribui la trasarea direcției viitoare a tehnologiei. Întâlnirea a avut loc la Bletchley Park, unde un grup de oameni de știință britanici a descifrat codul german Enigma în urmă cu mai bine de 80 de ani, relatează BBC.
Termenul de „inteligență artificială” există din 1956, iar conceptul de învățare automată a existat cu secole mai devreme – deși adesea mai degrabă în teorie decât în practică. În noiembrie, Collins Dictionary a ales termenul drept „cuvântul anului”, acesta fiind cel mai fierbinte subiect de conversație pentru 2023.
Inteligența artificială este deja prezentă în multe domenii ale vieții noastre fără ca noi să știm acest lucru – și asta de ani de zile. Dar ChatGPT, publicat de OpenAI în octombrie 2022, a stârnit dezbaterea publică.
Viteza de dezvoltare a inteligenței artificiale generative – în care inteligența artificială utilizează cunoștințe colective și o intrare, adesea sub forma unei întrebări sau a unui subiect de conversație, pentru a crea noi texte, imagini sau alte tipuri de conținut – a surprins atât publicul, cât și legiuitorii. A apărut un consens cu privire la necesitatea reglementării, 28 de țări – inclusiv SUA, Regatul Unit și China – semnând Declarația de la Bletchley, alături de Uniunea Europeană. Dar ce ar trebui făcut și de către cine ar trebui făcut este încă o chestiune de dezbatere.
Cine decide asupra regulilor?
Cu o zi înainte de începerea summitului de la Bletchley Park, Statele Unite și-au dezvăluit ordinul executiv care prezintă modul în care intenționează să reglementeze inteligența artificială. Experții care urmăresc evoluțiile spun că a fost o decizie conștientă a SUA de a prelua controlul.
În Japonia, cam în același timp, grupul G7 al țărilor industrializate a emis o declarație comună privind importanța reglementării inteligenței artificiale.
Multe țări din întreaga lume se străduiesc să încerce să țină în frâu companiile de inteligență artificială și să le forțeze să creeze doar dezvoltări sigure. Însă companiile nu cooperează întotdeauna.
Consens sau concurență?
Potrivit lui Deb Raji de la Fundația Mozilla, care a participat la mai multe reuniuni la Bletchley Park, acest lucru era deja clar la summitul din Marea Britanie. „A existat un consens la nivel mondial cu privire la faptul că inteligența artificială ar trebui explorată și reglementată, dar cred că există opinii destul de diferite în diferite țări cu privire la ceea ce ar trebui făcut mai exact”, a declarat ea.
O astfel de diversitate și concurență este firească, spune Margaret Mitchell, cercetător și șef al departamentului de etică de la Hugging Face. Hugging Face este o companie de inteligență artificială care militează pentru o abordare mai atentă și mai centrată pe om a inteligenței artificiale.
„În timp ce guvernele sunt preocupate de propriile politici, adevărata responsabilitate rămâne în sarcina industriei”, spune Mike Katell, cercetător în domeniul eticii la Alan Turing Institute. El spune că riscurile asociate cu IA continuă să crească rapid, așa că nu putem aștepta ca tehnologia să fie complet dezvoltată înainte de a adopta practici de siguranță și securitate.
Urmărește-ne și pe Google News