baloane chinezesti doborate de pentagon

Pentagonul: Balonul spion doborât făcea parte dintr-un program mai amplu de supraveghere

Pentagonul spune că baloane spion chinezești au fost văzute deasupra a 5 continente. În mod memorabil, săptămâna trecută, președintele american Joe Biden a ordonat doborârea unui balon care survola țara sa. China, care a declarat că este vorba despre un dispozitiv „civil, rătăcit”, a criticat vehement acest lucru.

banner


La sfârșitul săptămânii trecute, forțele aeriene americane au doborât un presupus balon spion chinezesc în largul coastei Carolinei de Sud, în contextul în care s-a raportat că un „balon” ar fi apărut și deasupra Americii de Sud. După ce a pescuit-o din apă, Marina americană a făcut publice imagini cu ea. Acestea arată că este mai mare decât un bazin olimpic de înot și are un diametru de aproximativ 60 de metri. Acesta cântărește aproximativ 450 de kilograme.

Potrivit Pentagonului, „balonul-spion” doborât făcea parte dintr-un program de supraveghere mai amplu, care se desfășoară de mai mulți ani pe mai multe continente.

Știm că 4 baloane au trecut pe deasupra teritoriului american până acum

  • Secretarul de presă al Departamentului Apărării, generalul de brigadă Patrick Ryder, a declarat miercuri. „Știm că au monitorizat instalații strategice… și, pe baza analizei noastre a incidentului, putem spune acum că baloanele chinezești operau deasupra a cel puțin cinci continente”, a spus el.

Pentagonul spune că ultimul balon a trecut pe deasupra a patru instalații militare din Montana, Wyoming, Nebraska și Missouri. Baloane anterioare au apărut deasupra Hawaii, Texas și părți din Florida – în timpul administrației lui Donald Trump.

pentagon baloane spion
Pentagonul: Balonul spion doborât făcea parte dintr-un program mai amplu de supraveghere 4

Iar departamentul american a respins în mod categoric afirmațiile chinezești potrivit cărora dispozitivul ar fi avut scopuri civile. Un oficial de rang înalt a declarat că ultimele două baloane aveau echipamente de supraveghere care

în mod normal nu este asociat cu activitatea meteorologică sau cu cercetarea civilă

Potrivit secretarului american al Apărării, Lloyd Austin, „programul chinezesc de baloane” este conceput pentru a „completa” capacitățile de supraveghere deja existente. El a mai spus că omologul său chinez nu i-a răspuns la telefon.

Datorită balonului care tocmai a zburat, SUA a asigurat o protecție sporită pentru forța sa de atac nucleară. „În mod clar, pentru toate dispozitivele noastre strategice, le-am camuflat, am restricționat mișcările și comunicațiile, astfel încât capacitățile noastre să nu fie vizibile în mod inutil”, a adăugat Austin.

Nota experților:

baloanele sunt mai ușor de manevrat și pot rămâne deasupra unui punct mai mult timp decât sateliții de spionaj.


Balloon-gate a îngreunat călătoria planificată a lui Antony Blinken la Beijing, care ar fi trebuit să îmbunătățească relațiile dintre SUA și China. Washingtonul nu a fost înțelegător și a informat luni circa 40 de ambasade ale țărilor aliate, 150 de membri ai personalului său.

S-a dezvăluit că un balon a făcut înconjurul lumii în 2019 – când a zburat deasupra Hawaii și Florida, iar baloane au fost văzute și deasupra Japoniei, Indiei, Vietnamului, Taiwanului și Filipinelor. În ciuda acestui fapt, președintele Joe Biden a răspuns negativ la o întrebare dacă relațiile dintre SUA și China s-au deteriorat.

R.M.

Numele meu este Radulescu Mihaela și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Post navigation

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate telefoanele iPhone 12 din Franța, rechemate în service din cauza nivelului ridicat de radiații

Înotul în apă rece ca gheața face minuni pentru corpul tău. Iată beneficiile!

Kitul de supraviețuire de luni dimineață: vremea, știri, cursuri de schimb, ziua onomastică 17 aprilie 2023