Când cineva face un stop cardiac subit, fiecare secundă contează. De aceea, ambulanțele nu sunt întotdeauna cele mai rapide sau cele mai potrivite soluții pentru a ajunge la pacienți. În schimb, dronele cu defibrilatoare ar putea să zboare rapid spre locul unde se află victima și să îi ofere un șoc electric care să îi repornească inima.
Stopurile cardiace subite pot fi tratate cu succes dacă se intervine imediat, așa că este esențial să le recunoaștem rapid, să sunăm la ambulanță și să începem resuscitarea. Dar, până să vină ajutoarele, pot trece minute prețioase, care pot face diferența dintre viață și moarte. De aceea, cercetătorii testează alternative prin care o dronă, în loc de paramedici, aduce la fața locului un defibrilator automat extern (DEA), care poate crește șansele de supraviețuire ale pacienților.
Conform cercetătorilor de la Institutul suedez Karolinska Institutet, în mai mult de jumătate din cazuri, dronele au sosit la fața locului cu trei minute mai devreme decât ambulanțele, scrie Interesting Engineering. Andreas Claesson, profesor asociat de stop cardiac la institutul de cercetare, a spus că DEA este cel mai important dispozitiv de salvare a vieții în cazul unui stop cardiac, de aceea este vital ca oamenii să aibă acces la acest dispozitiv cât mai repede posibil.
Institutul de cercetare folosește drone defibrilatoare din vara anului 2020, iar rezultatele arată că dronele ajung de obicei la fața locului cu câteva minute înainte de ambulanțele.
Dronele cu defibrilatoare au demonstrat deja că funcționează în lumea reală: la 9 decembrie 2021, viața unui bărbat de 71 de ani a fost salvată de una dintre ele în Trollhättan, Suedia. Bărbatul inconștient a fost observat de un medic de la un spital local, care a sunat imediat la numărul de urgență suedez 112. Trei minute mai târziu, o dronă a adus la fața locului un defibrilator automat extern, care i-a salvat viața bărbatului.
Urmărește-ne și pe Google News