Vizionarea videoclipurilor YouTube? Atenție, poliția s-ar putea să vă caute!

Vizionarea videoclipurilor YouTube? Atenție, poliția s-ar putea să vă caute!

Este bine cunoscut faptul că anumite căutări pe internet pot atrage atenția autorităților, dar cine ar fi crezut că vizionarea unor videoclipuri nevinovate pe YouTube ar putea să vă aducă poliția la ușă? Recent, un caz surprinzător a ieșit la iveală: Google a fost forțat de un judecător să furnizeze datele utilizatorilor care au accesat anumite videoclipuri cu instrucțiuni.

Această cerere neobișnuită vine în urma unei anchete federale, unde anchetatorii au folosit videoclipurile respective pentru a prinde un suspect de spălare de bani, al cărui profil nu putea fi altfel identificat. Chiar dacă videoclipurile în sine nu conținut ilegal și nu sunt direct legate de spălarea de bani, autoritățile speră că prin obținerea listei vizualizărilor vor putea localiza persoana căutată.

Google a fost astfel pus în situația de a dezvălui ID-ul de YouTube, adresa IP, numele și numărul de telefon ale vizitatorilor videoclipurilor, acolo unde aceste informații erau disponibile. Mai mult, se pare că judecătorul a aprobat și accesul la alte date ale utilizatorilor, o decizie controversată având în vedere că aproximativ 30.000 de persoane ar putea fi afectate pentru a identifica un singur infractor.

Și ca și cum aceasta nu era suficient, Google a fost instruit să nu notifice utilizatorii implicați despre această cerere. Experții în protecția datelor au ridicat semne de întrebare asupra legalității acestei proceduri, considerând-o excesivă și posibil chiar neconstituțională. Argumentul lor este că nu se poate justifica o asemenea invazie în viața privată a atâtor indivizi fără un temei solid, doar pentru capturarea unui singur suspect.

Criticii susțin că astfel de măsuri “transformă mandatele de percheziție în mandate digitale”, vizând persoane nevinovate bazat exclusiv pe activitatea lor online. “Nimeni nu ar trebui să trăiască cu teama că poliția le va bate la ușă doar pentru că un algoritm a relevat ceva”, a declarat unul dintre critici, subliniind gravitatea situației și abuzul de putere permis de instanțe.

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Canalele din Veneția. O priveliște înfricoșătoare – video

Kitul de supraviețuire de marți dimineață: vremea, știri, cursuri de schimb, ziua onomastică 18 aprilie 2023

Threads, noua rețea de socializare de la Meta, vine în Europa.

O situație alarmantă se desfășoară în cele patru județe, unde meteorologii au emis cod roșu de viscol puternic.

Samsung Galaxy A55 – Un dispozitiv surprinzător de ușor de reparat

Epava submarinului dispărut Titan a fost găsită

Xiaomi va folosi propriile cipuri în telefoanele și mașinile sale

ULTIMA ORĂ Ion Iliescu, trimis în judecată pentru crime împotriva umanității în Dosarul Revoluției. Curtea de Apel București a respins cererile de încetare a procesului, dar decizia poate fi atacată

Kim Jong Un a supravegheat personal lansarea rachetei monstruoase

Pilot de vânătoare american: Există OZN-uri reale și nu sunt baloane

După mulți ani de întârzieri, primele SUV-uri Tesla Cybertruck vor începe să fie livrate pe 30 noiembrie

Black Friday: acestea sunt produsele care atrag cei mai mulți cumpărători