Mai exact, este vorba despre un braț robotizat pentru recoltarea roșiilor, iar colaborarea cu inteligența artificială în acest domeniu pare, de asemenea, promițătoare, dar la fel de riscantă.
Inteligența artificială sprijină din ce în ce mai mult activități care variază de la luarea deciziilor până la creația artistică, iar cel mai recent, cercetătorii de la EPFL University of Technology și TU Delft din Elveția au fost implicați în proiectarea unui robot cu ajutorul chatbotului inteligent ChatGPT (GPT-3) de la OpenAI. Munca de colaborare a avut ca rezultat construirea unui braț robotic însărcinat cu recoltarea roșiilor, iar într-o lucrare despre experiment, echipa discută modul în care modelele lingvistice mari (LLM) pot ghida procesul de proiectare atât la nivel conceptual, cât și tehnic.
Potrivit raportului, generarea de coduri bazate pe text a modelului a oferit, de asemenea, o perspectivă și o intuiție semnificative pentru proiectarea fizică și a arătat un mare potențial de stimulare a creativității umane. În timpul fazei de brainstorming, ChatGPT a primit întrebări precum: care ar fi cele mai mari provocări viitoare pentru omenire, pentru a schița scopul robotului, parametrii de proiectare și specificațiile acestuia. În cele din urmă au ales aprovizionarea cu alimente la nivel mondial și au ajuns la crearea unui robot de cules roșii.
În continuare, au încercat să extragă din ChatGPT caracteristicile pe care ar trebui să le aibă o astfel de mașină, la care programul a sintetizat răspunsuri pe baza informațiilor adunate din publicații științifice, manuale tehnice și mass-media la nivel global. De-a lungul procesului, cercetătorii au adresat întrebări din ce în ce mai specifice lui ChatGPT, care, în final, a sugerat soluții tehnice precise pentru materialele folosite, pentru dispozitivul de acționare sau pentru codul informatic care controlează dispozitivul.
Rapoartele îl citează pe autorul principal al studiului, care spune că, deși programe similare au fost folosite pentru a sprijini implementarea tehnică, acum a devenit clar că un sistem de inteligență artificială poate, de asemenea, să automatizeze sarcini cognitive de nivel superior. Cu toate acestea, problemele fundamentale legate de IA generativă, cum ar fi părtinirea, plagiatul sau halucinațiile, nu pot fi ignorate, iar cercetătorii spun că aceasta poate duce, de asemenea, la erori etice, de inginerie sau de subiecte semnificative dacă deciziile sunt luate în afara cunoștințelor inginerilor.


Urmărește-ne și pe Google News