Zboară Soba Veche și Vine cea Nouă: Rabla pentru Sobe în Ajutorul Românilor din Toate Județele

Zboară Soba Veche și Vine cea Nouă: Rabla pentru Sobe în Ajutorul Românilor din Toate Județele

Iată o veste tare picantă! Ministrul nostru drag de Mediu, Mircea Fechet, cu ochii pe sobele noastre, ne face o propunere așa cum rar găsești. Într-un futur timp, dacă te uiți la soba ta și zâmbești cu gura până la urechi la cât de eficientă este, probabil că ai pus mâna pe bugetul de la Rabla pentru Sobe.

Mănunchi de oameni grijulii, cu gândul la 50.000 de sobe care-și caută un stăpân nou, ne pregătim să trecem la un nivel mai verde. Și mai nimerit pentru cei care trăiesc pe la munte, unde iarna nu e doar lungă și aprigă, ci condamnată să te lase cu buza umflată când vine vorba de încălzit.

„Uite cum stă treaba”, zice Fechet, „vreau să înlocuim sobele antice și trândave cu unele noi-nouțe, eficiente și eco-friendly. Asteptăm cu mare nerăbdare părerile voastre, dar și pe ale celor care se pricep mai bine la treaba asta. Vrem să facem viața mai ușoară pentru românașii noștri și să respirăm un aer curat, ca pepenele. Începem cu 28 de județe din țară, în special zonele de munte. Avem de gând să-i ajutăm pe cetățeanul de rând și din localități mai mici, cu o sumă inițială de 500 de milioane de lei pentru încălzire. 70% din costurile unei sobe noi vrem să umplem noi, dar nu mai mult de 10 mii de lei pentru fiecare om.”

Deși după acest gest arestativ, Fechet ne aruncă o bombă: „Misele este să ajutăm la cumpărarea a 50.000 de sobe noi.”

De ce alt tip de sobe vorbim? Ei bine, oricare ar fi, de la lemne, peleți sau brichete. Dar cea mai mare grijă pe care o purtăm este să respecte standardele eco-design. Adică să aibă un randament de minimum 80% și să emită foarte puțini poluanți. Fiecare doritor va primi o finanțare unică de maxim 10 mii de lei.

Și cum arată aceste sobe venerate? Simbolicele puteri ale lor, alese de viitorii proprietari, trebuie să fluctueze între 8 și 35 kw. Mai pe înțelesul nostru, asta înseamnă că îți încălzești casa de minim 60 mp și maxim 200 mp, asta dacă ai izolat-o corespunzător.

Deșteptul nostru ministru, cu curaj în inimă, a ținut să sublinieze faptul că din 7,5 milioane de gospodării din România, 3,5 milioane se încălzesc cu lemn. Și ce e cu adevărat șocant, chiar și cei care stau la oraș încă se încălzesc cu asemenea sobe pe lemn.

Preferința pentru aceasta nu e chiar greșită, deoarece lemnul e o resursă regenerabilă. Dar partea mai apăsătoare e că sobele noastre atât de folosite au randament de doar 20-40%. În traducere, doar o treime din lemnul aprins se transformă în căldură, restul în fum și poluare. Aici intervine matematica, care dovedește că o sobă cu un randament atât de coborât poluează mai mult decât un vechi autobuz diesel. Asta este România noastră, unde lemnul ars devine foc pentru toți.

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cazul Buzaului 1992 – Prezentat la Conferința OZN de Marcel Smoleanu și de Doru Dragoi

Zborurile de pe Aeroportul Luton din Londra sunt anulate din cauza unui incendiu.

Zelenski sosește astăzi în România și urmează să fie întâmpinat de către președintele Iohannis și premierul Ciolacu

Robotul care a omorât un om crezând că e o cutie pentru mâncare.

Xiaomi anunță HyperOS

Coreea de Sud spune adio cărnii de câine: interdicție totală până în 2027.

Sute de mii de oameni și-au șters deja ad-blocurile din cauza interdicției de pe YouTube

Kitul de supraviețuire de vineri dimineață: vremea, știri, cursuri de schimb, ziua onomastică 14 aprilie 2023

Mașina electrică Xiaomi este aici! Descoperă cele trei modele SU7 / Pro / MAX și caracteristicile lor uimitoare.

Atenție la Înșelăciuni Pe WhatsApp! Telefoanele Vuiesc de Invitații Escrocilor

Premieră mondială: premierul are un consilier în domeniul inteligenței artificiale

Ghinion crunt de Sărbători! Un bucureștean și-a făcut de cap cu mașina și a sfidat tramvaiul – Clipul zilei!