11 septembrie 2001 este o dată care nu se va uita niciodată. Atacurile teroriste care au distrus turnurile gemene au fost un șoc pentru întreaga lume și au schimbat cursul istoriei. Dar, după atâția ani, sub ruinele World Trade Center s-a găsit ceva incredibil: o navă din lemn, veche de peste 200 de ani.
Cum a ajuns acolo? Cine a construit-o? Ce secrete ascunde? Acestea au fost întrebările care i-au frământat pe oamenii de știință, care au început să cerceteze epava misterioasă. Descoperirea a fost făcută în 2010, când se reconstruia locul atacului. Muncitorii au dat peste o navă la 22 de metri sub pământ, care părea să fie din altă epocă.
După patru ani de muncă asiduă, arheologii au reușit să afle mai multe despre navă. Au aflat că a fost făcută în anii 1770, în plină revoluție americană. Au aflat că lemnul folosit la construcția ei venea din Philadelphia, același oraș unde s-a semnat Declarația de Independență. Au aflat că inelele de pe lemn se potriveau cu cele de la Independence Hall, clădirea unde s-a născut America. 🇺🇸
Dar ce făcea navă sub World Trade Center? Ei bine, se pare că a fost o navă comercială, folosită de coloniștii olandezi pentru a transporta mărfuri și oameni pe râul Hudson. După ce și-a făcut datoria, a fost abandonată în partea de sud a Manhattanului, unde s-a scufundat. Nu se știe dacă a fost un accident sau o decizie voită.
În timp, navă a fost îngropată de gunoaie, resturi și pietre, care au fost folosite pentru a mări suprafața insulei. Pe lemn au crescut stridii, care au arătat că navă a stat mult timp sub apă. Peste ea au fost construite clădiri și străzi, până când a fost uitată de toată lumea. Până când a fost redescoperită, sub locul unde au fost turnurile gemene.
Descoperirea a fost făcută publică în 2014, de arheologul Molly McDonald, care a făcut parte din echipa de explorare. Ea a spus că a fost o senzație unică să găsească o navă veche sub o zonă modernă și urbană. Rămășițele navei sunt acum expuse la Muzeul de Stat din New York, unde pot fi admirate de toți cei care vor să afle mai multe despre această poveste fascinantă.
Urmărește-ne și pe Google News