Inflația ia o pauză și coboară la 6,7%. Ce bunătățuri au căzut la preț mai mult decât o plajă în promoție?

Inflația ia o pauză și coboară la 6,7%. Ce bunătățuri au căzut la preț mai mult decât o plajă în promoție?

Hai să-ți spun niște chestii de nu-ți vine să crezi: inflația a luat-o pe tobogan și s-a prăbușit până la 6,7% în noiembrie 2023 față de același moment dulce din anul din urmă. Ei bine, printre stâlpării economiei, sunt niște produse alimentare care și-au luat zborul și au aterizat cu prețuri mai mici cu până la un sfert!

Dacă ești fan al zborului, nu-ți faci bine bagajele de bucurie, pentru că biletele de avion s-au umflat în prețuri cu 29,56% în ultimul an. Așa că, poate ar fi timpul să-ți reînviești pasiunea pentru mersul pe jos.

Când vine vorba de mâncare și licoare, berea a devenit un fel de lichid auriu, cu un plus de 16,17% la preț, brânza de oaie sună mai scump cu 11,37%, iar porcul, peștele și cartofii par să fi fost la un party cu scumpiri. Pâinea și ale ei rude s-au îngrășat și ele cu 9% la preț.

Apoi, apa și canalizarea au pus prețuri mai sus cu 20,45%, serviciile poștale s-au lipit cu 16,17% mai mult la facturi, îngrijirile medicale au crescut și ele, cărțile, ziarele și revistele s-au transformat în obiecte de lux, iar în lumea detergenților te speli pe mâini cu 23,58% mai scump decât înainte.

Dar, stai așa, nu e totul așa de gri, căci uleiul a devenit prietenul portofelului cu o reducere epică de aproape 28%, iar făina și mălaiul parcă au pus pe ele reducere de Black Friday. Ce să mai zic de lapte, care acum mai mult că adoarme prețurile, zahărul a pierdut din dulceața costisitoare, iar medicamentele? Ei bine, cineva pare că a prescris o rețetă de ieftinire cu aproape 3%.

Echipa inflației fusese mai puternică în octombrie 2023, când își flutura mușchii cu 8,1%, coborând de pe muntele 8,8% de unde striga în septembrie. Conform datelor de la INS (Institutul Național de Statistică, pentru necunoscători), prețurile generale s-au dus puțin la plimbare în noiembrie, scăzând nesemnificativ cu 0,01% comparativ cu luna octombrie, dar au rămas totuși mai sus cu 6,33% decât la final de 2022. Ne-au mai sărit în ochi măririle alea răutăcioase la servicii (11,18%), mâncăruri (6,84%) și cele nealimentare (5,08%).

Să nu uităm să punem pe lista de cumpărături și O.U.G. nr. 27/2022, actul normativ care s-a băgat în seamă la calculul inflației pentru energie electrică și gaze naturale – evident, cu toate reglajele și completările sale care au venit după ea. Așa că, când îți verifici facturile, să știi de unde vine povestea.

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Coreea de Nord ar fi lansat un nou tip de rachetă balistică

Google Revoluționează Căutarea Reducerilor: Descoperă Noul Mod de a Găsi Oferte și de Urmat Istoricul de Prețuri!

Trump postează pe Truth Social pe drumul spre a fi arestat: ‘Nu-mi vine să cred că se întâmplă asta’

Cum ocolește China sancțiunile care o vizează

Mulți oameni încă își iau știrile zilnice de pe Facebook

Kitul de supraviețuire de luni dimineață: vremea, știri, cursuri de schimb, ziua onomastică 17 aprilie 2023

Despăgubiri în cazul Hexi Pharma

Pasageri care țipă, acoperișuri care se înalță: răcirea vremii a adus apocalipsa în Europa de Vest

Zboară Soba Veche și Vine cea Nouă: Rabla pentru Sobe în Ajutorul Românilor din Toate Județele

Japonia va cumpăra 1,4 milioane de doze de vaccin Daiichi Sankyo COVID

Adio, Volan! În Urma Beției sau Drogurilor, Șoferii Riscă Să Piardă Dreptul de a Conduce timp de 10 Ani.

Arnold Schwarzenegger însuși a reparat groapa de pe strada lor.