pensii_speciale_parlamentari

Parlamentul României a elaborat un proiect de lege privind reforma pensiilor speciale

Comisia juridică, de muncă și apărare a Senatului României a adoptat marți un proiect de reformă a pensiilor „speciale” necontributive pe care România s-a angajat să le introducă în Planul Național de Refacere (PNRR), finanțat din fonduri europene.

Proiectul, elaborat de coaliția de guvernare formată din Partidul Social Democrat (PSD), Partidul Național Liberal (PNL) și Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR), prevede că nicio pensie specială nu trebuie să fie mai mare decât salariul anterior al beneficiarului. Potrivit proiectului, o persoană nu va putea primi mai mult de o pensie specială, beneficiul va fi majorat în fiecare an cu rata inflației, iar partea din pensia specială care depășește pensia contributivă va fi supusă unui impozit de 15%.

De asemenea, pensiile speciale de până la 2.000 de lei pe lună sunt scutite de impozit, iar partea din prestație care depășește acest nivel, dar este sub salariul mediu brut, este impozitată cu 10%.

Ștefan Palarie, deputat din partea Uniunea Salvați România (USR), aflată în opoziție, a criticat dur partea guvernamentală. El a calificat proiectul drept o făcătură și a acuzat partidele din coaliție că nu fac decât „o mică breșă” în privilegiile celor favorizați, dar de fapt urmăresc să salveze „pensia de lux” a premierului Nicolae Ciucă, care este general în rezervă, cu 18.000 de lei pe lună.
Senatorul PNL Virgil Guran a spus în replică că militarii merită mai mult respect. El a precizat că actuala situație de securitate a scos în evidență faptul că sistemul de apărare națională este de mare importanță pentru țară și că pensia de serviciu a militarilor nu este un beneficiu „special”, în condițiile în care pensia medie a foștilor angajați ai Ministerului Apărării nu depășește 4.000 de lei pe lună.

Parlamentul a încercat în repetate rânduri să limiteze pensiile speciale, care sunt reglementate prin legi separate și plătite de la bugetul de stat și nu din fondul de asigurări sociale, și care sunt denumite de cea mai mare parte a societății „pensii de lux”, însă majoritatea acestor încercări au eșuat la controlul constituțional.


Anul trecut, România a cheltuit 12 miliarde de lei pentru pensiile speciale, care se ridică la o sumă de câteva ori mai mare decât pensia medie. Această prestație este plătită judecătorilor pensionați, procurorilor, diplomaților, funcționarilor parlamentari, piloților, ofițerilor de finanțe, grefierilor, soldaților și personalului Ministerului de Interne.

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Kitul de supraviețuire de vineri dimineață: vremea, știri, cursuri de schimb, ziua onomastică 14 aprilie 2023

Statul le oferă 2.000 de lei lunar familiilor cu trei sau mai mulți copii, fără să țină cont de venituri | Legea a fost votată tacit în Parlament

Bărbați cărora escrocii le promit bani dacă reușesc să lase femeile însărcinate.

Relațiile UE-China depind de acțiunile Beijingului în criza ucraineană

Incident cu sistemul Patriot la Capu Midia. Primele lansări si ratări.

Dezastru natural care bate ;la ușă: Ce se va întâmpla în următoarele zile?

Apple oferă compensații de 420 de lei pentru milioane de utilizatori de iPhone

Membrii unei grupări infracționale au fost arestați pentru că distribuiau droguri în rândul elevilor și studenților din marile orașe ale țării

Cum să trăiești ca un rege în mall fără să plătești chirie? Caz Real!

Samsung One UI 6 poate să-ți strice telefonul Galaxy? Ce trebuie să știi înainte de a face update

Rulada cu ciocolată neagră – rețetă delicioasă și ușor de preparat

Canalele din Veneția. O priveliște înfricoșătoare – video