Comisia juridică, de muncă și apărare a Senatului României a adoptat marți un proiect de reformă a pensiilor „speciale” necontributive pe care România s-a angajat să le introducă în Planul Național de Refacere (PNRR), finanțat din fonduri europene.
Proiectul, elaborat de coaliția de guvernare formată din Partidul Social Democrat (PSD), Partidul Național Liberal (PNL) și Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR), prevede că nicio pensie specială nu trebuie să fie mai mare decât salariul anterior al beneficiarului. Potrivit proiectului, o persoană nu va putea primi mai mult de o pensie specială, beneficiul va fi majorat în fiecare an cu rata inflației, iar partea din pensia specială care depășește pensia contributivă va fi supusă unui impozit de 15%.
De asemenea, pensiile speciale de până la 2.000 de lei pe lună sunt scutite de impozit, iar partea din prestație care depășește acest nivel, dar este sub salariul mediu brut, este impozitată cu 10%.
Ștefan Palarie, deputat din partea Uniunea Salvați România (USR), aflată în opoziție, a criticat dur partea guvernamentală. El a calificat proiectul drept o făcătură și a acuzat partidele din coaliție că nu fac decât „o mică breșă” în privilegiile celor favorizați, dar de fapt urmăresc să salveze „pensia de lux” a premierului Nicolae Ciucă, care este general în rezervă, cu 18.000 de lei pe lună.
Senatorul PNL Virgil Guran a spus în replică că militarii merită mai mult respect. El a precizat că actuala situație de securitate a scos în evidență faptul că sistemul de apărare națională este de mare importanță pentru țară și că pensia de serviciu a militarilor nu este un beneficiu „special”, în condițiile în care pensia medie a foștilor angajați ai Ministerului Apărării nu depășește 4.000 de lei pe lună.
Parlamentul a încercat în repetate rânduri să limiteze pensiile speciale, care sunt reglementate prin legi separate și plătite de la bugetul de stat și nu din fondul de asigurări sociale, și care sunt denumite de cea mai mare parte a societății „pensii de lux”, însă majoritatea acestor încercări au eșuat la controlul constituțional.
Anul trecut, România a cheltuit 12 miliarde de lei pentru pensiile speciale, care se ridică la o sumă de câteva ori mai mare decât pensia medie. Această prestație este plătită judecătorilor pensionați, procurorilor, diplomaților, funcționarilor parlamentari, piloților, ofițerilor de finanțe, grefierilor, soldaților și personalului Ministerului de Interne.
Urmărește-ne și pe Google News