Înfricoșător: Cheltuielile militare ale Europei în 2022 au depășit nivelul de la sfârșitul Războiului Rece.

Înfricoșător: Cheltuielile militare ale Europei în 2022 au depășit nivelul de la sfârșitul Războiului Rece.

Cea mai mare creștere din mai bine de trei decenii a fost stimulată de invazia Rusiei în Ucraina.

Cheltuielile militare de pe toate continentele au atins anul trecut un nou maxim de 2.240 de miliarde de dolari, adică 2,2% din PIB-ul mondial, a precizat Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI). Cercetătorul Nan Tian, unul dintre coautorii studiului, a declarat pentru agenția franceză de presă AFP. „Motorul (cheltuielilor) este războiul din Ucraina, care trage în sus bugetele europene, la fel ca și tensiunile nerezolvate și în creștere din Asia de Est”, atât din partea Chinei, cât și din partea SUA și a aliaților săi asiatici. Potrivit raportului, continentul european, după deducerea inflației,

a cheltuit cu 13% mai mult pentru armata sa într-un an marcat de invazia rusă în Ucraina.

Aceasta este atât cea mai puternică creștere din ultimii peste 30 de ani, cât și o revenire la nivelul cheltuielilor din 1989, anul în care a căzut Zidul Berlinului. Aceste niveluri de cheltuieli au atins cel mai înalt nivel de la sfârșitul Războiului Rece”, a declarat Tian. Numai Ucraina și-a mărit cheltuielile de șapte ori, ajungând la 44 de miliarde de dolari – o treime din PIB-ul său. Aceasta nu include nici măcar zeci de miliarde de dolari în donații de arme din străinătate.

Tendința ar putea să se accelereze

Institutul estimează că cheltuielile rusești au crescut cu 9,2%. Cheltuielile europene, care vor ajunge la 480 de miliarde de dolari în 2023, au crescut deja cu mai mult de o treime în zece ani, iar tendința ar putea să se accelereze și mai mult în următorul deceniu. După un declin puternic în anii 1990

cheltuielile militare globale au crescut din nou începând cu anii 2000.

Acestea au fost impulsionate inițial de investițiile militare semnificative ale Chinei și apoi de reluarea tensiunilor cu Rusia după anexarea Crimeei în 2014. Anul trecut, Statele Unite au reprezentat 39% din cheltuielile globale. Împreună cu China (13 la sută), a doua țară ca mărime, acestea reprezintă mai mult de jumătate din investițiile militare globale.

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Modelul OnlyFans a fost șocat când a descoperit că tatăl ei vitreg este cel mai mare fan al ei

Un Revelion ca-n povești, cum doar la Romania TV se poate! Norica Nicolai, Pavel Abraham și George Simion dau startul distracției!

Noi modele de iPad, iPad mini și iPad Air vor apărea în următoarele luni

CCR zice că foștii parlamentari merită pensii speciale.

Traficanți internaționali de droguri prinși în România

Ucrainenii nu se opresc, continuă să atace podul din Crimeea

Putin a stabilit deja data pentru declanșarea celui de-al treilea război mondial, spun experții

Maimuțele au pus stăpânire pe un oraș turistic. Localnicii sunt înspăimântați

Cum ocolește China sancțiunile care o vizează

Vizionarea videoclipurilor YouTube? Atenție, poliția s-ar putea să vă caute!

Mai multe detalii scăpate despre iPhone 15

Elon Musk a vrut să preia controlul asupra OpenAI.