China a anunțat că va suspenda importurile de fructe de mare destinate consumului din Japonia.
Japonia a început joi să elibereze în Oceanul Pacific apa de răcire purificată de la centrala nucleară Fukushima, stârnind indignare și o îngrijorare și mai mare atât din partea comunității locale, cât și a țărilor vecine. Grupurile de mediu, printre altele, se opun eliberării apei în ocean și consideră că Tokyo Electric Power Company, care a operat centrala până la dezastru, nu a făcut tot ce a putut pentru a elimina materialele radioactive din apă.
Ca răspuns la aceste evenimente, China a suspendat joi toate importurile de pește și fructe de mare din Japonia, din cauza riscului de contaminare radioactivă. Comunitatea pescarilor din Japonia este îngrijorată de decizia Chinei, care le va afecta mijloacele de trai și va slăbi și mai mult încrederea în produsele sale – deja șubrezită de la accidentul de la centrala nucleară Fukushima din 2011.
Deși guvernul japonez susține că poate elimina majoritatea radioizotopilor din apa folosită pentru răcirea reactoarelor nucleare, criticii sunt îngrijorați de izotopul de hidrogen tritiu, care este extrem de dificil de separat din apă. Dar guvernul a promis că va dilua apa până când va conține mult mai puțin tritiu decât limita stabilită.
Planul este de a elibera cele peste 1,3 milioane de tone de apă în ocean, treptat, pe parcursul a 30-40 de ani.
Ministerul japonez al Mediului spune că măsurătorile inițiale sugerează, de asemenea, că nu trebuie să ne facem griji cu privire la apa de la Fukushima: nu a fost detectată radioactivitate în apa din apropierea centralei după ce lichidul depozitat la centrala nucleară a fost deversat în ocean.
Urmărește-ne și pe Google News