Comisia Europeană crede că TikTok nu se ocupă cum trebuie de siguranța minorilor și a început o anchetă să vadă dacă platforma video a încălcat Legea privind serviciile digitale (DSA).
Legea asta se aplică tuturor platformelor online din UE și are ca scop să combată conținutul ilegal și dăunător, să oprească răspândirea de fake news, să asigure siguranța utilizatorilor și să le respecte drepturile fundamentale. Legea asta îi vizează în special pe giganții online care au cel puțin 45 de milioane de utilizatori în UE (cum ar fi Meta sau TikTok) și pe motoarele de căutare celebre (cum ar fi Google), care trebuie să se alinieze la cerințele DSA până la sfârșitul verii 2023.
TikTok este a doua platformă care este luată la întrebări pentru posibile încălcări ale DSA, după platforma socială X, care a fost verificată în decembrie anul trecut. Comisia Europeană a decis să ia măsuri după ce a văzut rapoartele de transparență ale TikTok trimise în septembrie 2023, care nu erau conforme cu DSA.
Dacă se va dovedi că TikTok nu respectă cerințele DSA, ar putea primi o amendă de șase procente din cifra de afaceri anuală. Și nu e de joacă, că vorbim de miliarde de dolari. Pe lângă asta, ancheta UE ar putea forța TikTok să își schimbe sistemul de verificare a vârstei și setările implicite de confidențialitate, securitate și siguranță pentru minori.
Thomas Regnier, purtătorul de cuvânt al CE, a spus că Comisia bănuiește că setările implicite ale sistemelor de raportare ale TikTok nu oferă un nivel suficient de confidențialitate, siguranță și securitate pentru minori. Platforma video ar putea scăpa de o amendă mai mare dacă acceptă să facă niște corecții propuse de CEJ.
Urmărește-ne și pe Google News