Dezastru natural de proporții: Ce se va întâmpla în următoarele zile?

Dezastru natural care bate ;la ușă: Ce se va întâmpla în următoarele zile?

Dacă vă gândeați că 2023 este un an liniștit, vă înșelați amarnic. Islanda este pe cale să explodeze, literalmente, și nu e de glumă.

Magma se apropie periculos de mult de suprafața vulcanului din nordul țării și ar putea sări în aer oricând. Vulcanul islandez face show de două săptămâni și nu se lasă până nu își arată mușchii. Cutremurele nu dau semne de încetare și se pare că nici vulcanul nu vrea să se liniștească, ci dimpotrivă, să erupă cât mai repede. Nu ratați ultimele noutăți despre acest spectacol al naturii.

Vulcanii nu se joacă cu Pământul, ci îl schimbă după bunul lor plac. O insulă nou-nouță a apărut lângă Japonia, ca urmare a unui cutremur provocat de o erupție vulcanică. Islanda a fost zgâlțâită de peste 4000 de cutremure în ultimele zile.

Când o să se întâmple dezastrul? Asta e întrebarea pe care ne-o punem cu toții. Acum zece zile, v-am spus că seismele din jurul orașului Grindavik, la sud de Reykjavik, au fost atât de puternice încât oamenii au fugit din case ca din gura de lup.

Din fericire, avem niște instrumente de ultimă generație care ne arată ce se întâmplă sub pământ. Magma e la doar 450 de metri adâncime, ceea ce înseamnă că se îndreaptă spre noi cu viteză. De aceea, autoritățile au dat alertă portocalie și au evacuat 400 de persoane din zona vulcanului.

Islanda e obișnuită cu erupțiile vulcanice, dar asta nu înseamnă că nu sunt periculoase. Vulcanii erup de 4-5-6 ori pe an, pentru că Islanda e o insulă vulcanică pe creasta medio-atlantică, care e una dintre cele mai fierbinți zone vulcanice din lume. Cel mai tare vulcan a fost Eyjafjallajokull, care a erupt în 2010 și a umplut cerul de cenușă, blocând zborurile din Europa.

Acum, Faradalsfjall e vedeta, și a început să facă valuri pe Peninsula Reykjanes, una dintre peninsulele sudice ale țării. Vulcanul s-a trezit la viață pe 25 octombrie, după un cutremur uriaș. Cutremurele au continuat să lovească zona, mai ales la început, dar nu s-au potolit, ci au făcut viața un calvar pentru locuitorii de acolo. Când se mișcă plăcile tectonice, se creează fisuri prin care iese magma. Cutremurele sunt la 8 kilometri adâncime, așa că e ușor să vezi cât de aproape e magma, care era la 450 de metri, de suprafață, față de unde era la început.

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Apple adaugă o nouă funcție pentru a proteja bateriile iPhone 15. Acestea se încarcă doar până la 80%

Despăgubiri în cazul Hexi Pharma

Biluțe cu nuci – Rețetă delicioasă și ușor de preparat

O navă britanică, atacată cu rachete în Marea Roșie de rebelii yemeniți

Johnny Depp nu a fost servit într-un restaurant din Budapesta

Căștile Google Pixel Buds Pro primesc noi culori și caracteristici

Boeing a fost jefuit de celebra bandă de Hackeri santajatori LockBit.

Descoperire uimitoare sub World Trade Center: O navă din secolul XVIII

Unul dintre cele mai mari lanțuri americane de mobilă pentru casă intră în faliment.

Accident lângă Minerva în Mănăștur. Un bătrân de 75 de ani, ucis de o mașină

Fermierii protestează în toată țar față de politica UE privind produsele agricole ucrainene

Copilot, chatbotul Microsoft care nu are milă: cum i-a spus unui utilizator că nu e om și că ar trebui să moară