Dacă vă gândeați că 2023 este un an liniștit, vă înșelați amarnic. Islanda este pe cale să explodeze, literalmente, și nu e de glumă.
Magma se apropie periculos de mult de suprafața vulcanului din nordul țării și ar putea sări în aer oricând. Vulcanul islandez face show de două săptămâni și nu se lasă până nu își arată mușchii. Cutremurele nu dau semne de încetare și se pare că nici vulcanul nu vrea să se liniștească, ci dimpotrivă, să erupă cât mai repede. Nu ratați ultimele noutăți despre acest spectacol al naturii.
Vulcanii nu se joacă cu Pământul, ci îl schimbă după bunul lor plac. O insulă nou-nouță a apărut lângă Japonia, ca urmare a unui cutremur provocat de o erupție vulcanică. Islanda a fost zgâlțâită de peste 4000 de cutremure în ultimele zile.
Când o să se întâmple dezastrul? Asta e întrebarea pe care ne-o punem cu toții. Acum zece zile, v-am spus că seismele din jurul orașului Grindavik, la sud de Reykjavik, au fost atât de puternice încât oamenii au fugit din case ca din gura de lup.
Din fericire, avem niște instrumente de ultimă generație care ne arată ce se întâmplă sub pământ. Magma e la doar 450 de metri adâncime, ceea ce înseamnă că se îndreaptă spre noi cu viteză. De aceea, autoritățile au dat alertă portocalie și au evacuat 400 de persoane din zona vulcanului.
Islanda e obișnuită cu erupțiile vulcanice, dar asta nu înseamnă că nu sunt periculoase. Vulcanii erup de 4-5-6 ori pe an, pentru că Islanda e o insulă vulcanică pe creasta medio-atlantică, care e una dintre cele mai fierbinți zone vulcanice din lume. Cel mai tare vulcan a fost Eyjafjallajokull, care a erupt în 2010 și a umplut cerul de cenușă, blocând zborurile din Europa.
Acum, Faradalsfjall e vedeta, și a început să facă valuri pe Peninsula Reykjanes, una dintre peninsulele sudice ale țării. Vulcanul s-a trezit la viață pe 25 octombrie, după un cutremur uriaș. Cutremurele au continuat să lovească zona, mai ales la început, dar nu s-au potolit, ci au făcut viața un calvar pentru locuitorii de acolo. Când se mișcă plăcile tectonice, se creează fisuri prin care iese magma. Cutremurele sunt la 8 kilometri adâncime, așa că e ușor să vezi cât de aproape e magma, care era la 450 de metri, de suprafață, față de unde era la început.
Urmărește-ne și pe Google News