Românii, mai bogați ca niciodată: salariul mediu depășește 1.000 de euro

Românii, mai bogați ca niciodată: salariul mediu depășește 1.000 de euro

Ai auzit ultima? Românii au ajuns să câștige mai mult de 1.000 de euro pe lună, în medie. Da, da, ai citit bine. Nu e o glumă, e un fapt. Așa spune un raport al Institutului Național de Statistică (INS), care a făcut publice datele pentru luna decembrie a anului 2023.

Ei bine, se pare că românii au avut un an bun, pentru că salariul mediu net a crescut cu 15,9% față de decembrie 2022, potrivit aceluiași raport. Și nu e vorba doar de bani în plus, ci și de putere de cumpărare mai mare. Creșterea reală, adică cea care ține cont și de inflație, a fost de peste 8%, conform Romania Insider.

Trendul ascendent al salariilor a început încă din trimestrul al treilea al anului trecut, când românii au câștigat cu 14,9% mai mult nominal și cu 8,2% mai mult real decât în aceeași perioadă din 2022.

Creșterea salariilor s-a simțit în aproape toate domeniile de activitate în trimestrul al treilea, cu câteva excepții: agricultura, silvicultura și chimia.

Cele mai mari creșteri, de peste 15%, s-au înregistrat în rafinarea petrolului, confecții, echipamente de transport (fără mașini), extracția cărbunelui, confecții și educație. Dar campionii absoluti au fost cei din transportul pe apă, care au avut salarii cu 32% mai mari.

În ultimul trimestru al anului 2023, românii au cheltuit mai mult pe mâncare și pe alte produse. Vânzările de produse alimentare au crescut cu 4,5%, iar cele de produse nealimentare cu 4,3%. În același timp, salariile reale au continuat să crească, iar inflația să scadă, așa că, la final de an, românii au avut un salariu net mediu de 1022 de euro (5080 Lei) .

Anul acesta se anunță și mai bine pentru români (cel puțin pentru unii), pentru că se așteaptă noi creșteri salariale (mai ales în sectorul public), iar guvernul de coaliție al lui Marcel Ciolacu a promis o majorare a pensiilor cu 40% până în septembrie.

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Dacia Duster 3 2024, lansat oficial: design spectaculos, tehnologii moderne și preț accesibil

America este îngrozită: au dispărut de zece ori mai mulți explozibili decât cei care au distrus Oklahoma

Chinuri pentru Sănătate: Operațiile în Evul Mediu

A inceput Nebunia Reducerilor Black Friday si in magazinele fizice.

Acceptat: Șoferii cu permis categoria B vor putea conduce și motociclete.

MIERCURI SE REIA PROGRAMUL “CASA VERDE FOTOVOLTAICE”. MINISTRUL MEDIULUI NE-A DAT VESTEA BUNĂ

Snapdragon 8 Gen 3, noul rege al performanței: iată cum se compară cu generațiile anterioare

Kitul de supraviețuire de Joi dimineață: vremea, știri, cursuri de schimb, horoscop 20 aprilie 2023

Zborurile de pe Aeroportul Luton din Londra sunt anulate din cauza unui incendiu.

Microsoft, dată în judecată și ea pentru că a furat cărți pentru AI

Cyber-Viața Noastră: 43 de Ani de Conținut în 60 de Secunde? Da, Se Poate!

Ryanair, atacată pentru utilizarea ilegală a recunoașterii faciale