Majoritatea grupurilor politice din Parlamentul European au emis luni, 24 aprilie, o scrisoare comună în care critică guvernul premierului ungar Viktor Orbán și îndeamnă Comisia Europeană să nu elibereze fonduri pentru această țară.
Grupurile creștin-democrat, social-democrat, liberal Renew și verde, împreună cu grupul mai mic al stângii, au avertizat că ultimele evoluții legislative din Ungaria „vor contribui și mai mult la subminarea” valorilor UE și la deteriorarea statului de drept, a drepturilor fundamentale și a democrației.
Scrisoarea reproșează guvernului naționalist al lui Orban că a retrogradat drepturile persoanelor LGBTI și că a redus drepturile democratice – de exemplu, libertatea de exprimare a profesorilor și dreptul lor la grevă.
Cele cinci partide, care reprezintă în total 530 de eurodeputați în Parlamentul European, format din 705 membri, au criticat, de asemenea, o nouă lege care ar urma să actualizeze normele de protecție a denunțătorilor, dar care ar permite cetățenilor să raporteze în mod anonim persoane considerate ca contestând „rolul recunoscut de Constituție al căsătoriei și al familiei”.
Acest proiect de lege a fost aprobat de parlamentul Maghiar la 11 aprilie, dar președintele țării nu l-a promulgat încă.
În scrisoare se solicită Comisiei să rețină subvențiile pentru guvernul lui Orbán până la respectarea principiilor democratice liberale.
Din punctul nostru de vedere, acest lucru face în mod clar imposibilă o evaluare pozitivă a primei plăți în cadrul Planului de redresare și reziliență
-se arată în scrisoarea Partidului Popular European (PPE) de centru-dreapta, Socialiștilor și Democraților, Renew Europe, Verzilor/ALE și Stângii, referindu-se la denumirea oficială a fondului de redresare Covid19.
Cincisprezece țări UE, inclusiv Franța și Germania, au inițiat deja proceduri judiciare împotriva guvernului lui Orbán pentru ceea ce consideră a fi politici LGBTI discriminatorii.
Legea respectivă a scos în afara legii reprezentarea homosexualității sau a identităților de gen divergente pentru minori în conținutul mediatic. O decizie în acest sens la Curtea Europeană de Justiție nu este așteptată până anul viitor.
Avertismentul partidelor a venit în contextul în care luni dimineață, ministrul maghiar al justiției, Judit Varga, și comisarul european pentru justiție, Dider Reynders, s-au întâlnit pentru a discuta despre planurile de reformă judiciară ale Budapestei, care reprezintă o încercare de a încerca să deblocheze miliarde de euro din fondurile UE.
Discuțiile s-au încheiat fără un progres major, a relatat AP, deși Varga a declarat pe Facebook că s-a ajuns la un acord tehnic în materie judiciară.
În cazul în care Comisia dă undă verde, parlamentul maghiar ar putea adopta legislația în cursul lunii mai, contribuind la deblocarea unei părți din fondurile UE blocate din cauza regresului democratic al Budapestei.
Un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat că
discuțiile tehnice au progresat bine în ceea ce privește reformele judiciare” și că „vor urma alte etape interne pentru ca Comisia să analizeze progresele înregistrate
Condițiile judiciare fac parte din cele 27 de „repere” care blochează plata celor 5,8 miliarde de euro din fondurile UE blocate în fondul de redresare al Ungariei, dar reprezintă, de asemenea, o condiție prealabilă pentru obținerea fondurilor de coeziune, blocate din cauza problemelor legate de corupție și de statul de drept.
Disidență rară
Vinerea trecută, într-o rară manifestare de disidență, președintele Ungariei, Katalin Novák, fost ministru în guvernul lui Orbán, a trimis înapoi în parlament legea care permite raportarea anonimă a familiilor de același sex.
Novák a scris într-o scrisoare adresată președintelui parlamentului maghiar, el însuși un membru de bază al partidului Fidesz al lui Orbán, că ea crede că unele elemente ale proiectului de lege „pot servi la creșterea neîncrederii între membrii comunității”.
Constituția Ungariei, aprobată de majoritatea parlamentară de două treimi a partidului populist de dreapta Fidesz al lui Orbán în 2011, interzice căsătoria între persoane de același sex, iar guvernul a interzis cuplurilor de același sex să adopte copii.