DefendTex D40

Mică, dar mortală – kamikaze în mâinile ucrainenilor.

Potrivit rapoartelor de pe rețelele de socializare, trei sute de drone kamikaze DefendTex D40 au ajuns în Ucraina.


În luna august a anului trecut, ucrainenii au convenit cu producătorul australian să cumpere dronele sinucigașe. Ulterior, micile dispozitive, care pot fi lansate de la un lansator de grenade de mână, au fost testate la o bază din Polonia.

Acestea sunt cunoscute în limba engleză sub denumirea de „loitering munitions”, care ar putea fi traduse ca muniție de pândă, de vagabondaj sau de așteptare. Oricare dintre cele două denumiri acoperă ideea. Este o dronă care, după lansare, se îndepărtează până la o anumită distanță și așteaptă acolo, zburând, până când găsește o țintă potrivită. Odată ce o face, se prăbușește și explodeaza.

Dronă kamikaze DefendTex D40, australiană. Sursa:militaryleak.com
Dronă kamikaze DefendTex D40, australiană. Sursa:militaryleak.com

Drona australiană este destul de mică și poate transporta o sarcină utilă de numai 300 de grame. Dacă este vorba de recunoaștere, poate fi o cameră care transmite imagini în timp real către operator. Dar ar putea fi vorba și de un șrapnel sau de o încărcătură perforantă pentru blindaj. Din cauza dimensiunilor sale, un astfel de cap de focos poate fi eficient doar împotriva vehiculelor ușor blindate, a unei acoperiri slab întărite sau a unei „forțe vii”. Micuța dronă se poate deplasa până la 20 de kilometri de la locul de lansare, dar se poate „plimba” deasupra zonei țintă timp de o oră.

DefendTex D40 40mm quadcopter drone 2 675x437 1
????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

De asemenea, poate fi utilizat în roiuri. De fapt, dronele lansate succesiv se pot aștepta una pe cealaltă pentru a ataca simultan ținta. Deci, deși au focoase mici, pot provoca distrugeri enorme. O asemenea echipă poate include drone cu focoase care distrug blindaje și șrapneluri, precum și cercetași de supraveghere.
Cu toate acestea, este important să fiți mereu „vizibili” la locul de lansare, altfel veți pierde contactul cu acesta. Raza de acțiune poate fi mărită prin utilizarea unei drone ca stație de retransmisie. În cazul în care misiunea este de recunoaștere, drona se poate întoarce la lansator la sfârșitul zborului și poate fi utilizată din nou. De exemplu, prin montarea unei încărcături explozive în locul camerei și trimiterea acesteia împotriva țintei care tocmai a fost descoperită.

Râul Darling din Australia s-a transformat într-un râu cu pești morți

Marea Britanie regretă Brexit-ul

Rihanna și-a ascuns atât de bine sarcina, încât nici cei 280 de dansatori de back-up nu au aflat până la Super Bowl