Ficatul gras este o afecțiune caracterizata prin acumularea grăsimii în acest organ vital, fiind direct legată de dietă și nutriție. Această afecțiune a ficatului a devenit una dintre principalele cauze ale bolilor hepatice cronice.
Acumularea de grăsime în ficat poate interfera cu funcționarea normală a acestuia și îi poate afecta capacitatea de a-și îndeplini funcțiile vitale. Pe măsură ce grăsimea se acumulează în ficat, poate să provoace inflamații și deteriorarea celulelor hepatice. În timp, persoana afectată se poate confrunta cu o boală mai gravă, numită steatohepatită nonalcoolică, care implică inflamarea și cicatrizarea ficatului. Dacă nu este tratată corespunzător, boala poate evolua spre ciroză hepatică și, în cazuri extreme, chiar spre cancer hepatic. Prin urmare, este esențial să se ia măsuri înainte ca afecțiunea să provoace daune ireversibile funcției hepatice.
De regulă, ficatul gras este o afecțiune tăcută, în cazul căreia nu apar simptome evidente în stadiile inițiale. Cu toate acestea, pe măsură ce progresează, pot să apară anumite simptome, precum:
- durere sau disconfort în partea superioară dreaptă a abdomenului;
- oboseală;
- pierderea apetitului sau scăderea în greutate;
- greață sau vărsături;
- icter;
- umflături abdominale sau ascită;
- sângerare gastrointestinală sau encefalopatie hepatică.
Tratamentul ficatului gras
Tratamentul pentru această afecțiune se focusează pe adoptarea de măsuri care să îmbunătățească sănătatea ficatului și să prevină apariția complicațiilor. În această idee se recomandă:
- evitarea consumului de alcool, care este principala cauză a bolii alcoolice a ficatului gras și poate agrava și boala nealcoolică a ficatului gras;
- diete pentru slăbit supraponderalilor sau obezilor, pentru a ajuta la reducerea grăsimii hepatice și la îmbunătățirea rezistenței la insulină;
- dietă echilibrată, săracă în grăsimi trans și zaharuri și bogată în fructe, legume, pește, nuci și ulei de măsline. Limitarea consumulului de băuturi răcoritoare îndulcite, băuturi pentru sportivi și sucuri care conțin cantități mari de zaharuri adăugate. Evitarea consumul de zahăr de masă sau zaharoză, care se transformă rapid în glucoză și fructoză în timpul digestiei;
- exerciții fizice moderate, care favorizează arderea caloriilor și a grăsimilor și îmbunătățesc metabolismul și circulația;
- monitorizarea nivelului de glucoză din sânge;
- evitarea unor medicamente dacă acestea nu sunt prescrise, deoarece pot fi dăunătoare – cum ar fi steroizii, contraceptivele sau antibioticele.
Ce rol are silimarina în prevenirea ficatului gras
Cea mai bună silimarină pentru prevenirea ficatului gras este aceea standardizată. Nu toată silimarina este standardizată. Silimarina standardizată reprezintă un extract uscat și purificat din planta cunoscută sub numele de Armurariu (Silybum marianum), sau Ciulinul Laptelui. Conținutul de silimarină din acest extract trebuie să fie între 30% și 65%. Din această cantitate, silibina, un component esențial, trebuie să fie constant între 90% și 110% din valoarea totală a silimarinei. Compoziția silimarinei include între 40% și 65% silibină, 20% până la 45% silidianină și silicristină, precum și 10% până la 20% izosilibinină.
Silimarina previne boala ficatului gras prin mai multe mecanisme care au un rol important la protecția și regenerarea hepatică. În primul rând, silimarina are puternice proprietăți antioxidante, neutralizând radicalii liberi și reducând stresul oxidativ, care este un factor major în dezvoltarea ficatului gras. Aceasta stabilizează membranele celulare ale hepatocitelor, prevenind pătrunderea toxinelor și protejând celulele hepatice de deteriorare.
În plus, silimarina îmbunătățește metabolismul lipidic, reducând acumularea de grăsimi în ficat prin stimularea sintezei și excreției de lipoproteine de densitate foarte mică.
De asemenea, silimarina are proprietăți antiinflamatorii, diminuând inflamația hepatică și împiedicând progresia către steatohepatită. Studiile clinice au arătat că silimarina poate reduce nivelurile serice ale enzimelor hepatice și ale markerilor inflamatori, indicând o ameliorare a stării ficatului gras.
Astfel, printr-o combinație de efecte antioxidante, antiinflamatorii și de reglare a metabolismului lipidic, silimarina are un rol esențial în prevenirea și gestionarea ficatului gras.
Urmărește-ne și pe Google News