Ce este cosmetica naturală?

Ce este cosmetica naturală?

Această denumire include toate acele produse care folosesc materii prime de origine naturală, care au trecut printr-un proces simplu de transformare ulterior, cu intervenția minimă a aditivilor sau transformărilor chimice, și care au folosit doar acele procese care nu sunt dăunătoare mediului și sănătății oamenilor.

Materiile prime naturale sunt mierea, laptele sau ceara de albine și uleiurile precum măsline, jojoba, shea sau uleiuri esențiale, cum ar fi lavandă. În cazul uleiului de măsline sau de argan, acestea sunt considerate naturale, deși există un proces fizic de extracție, în acest caz prin presiune. La fel, există și alte ingrediente, precum acidul hialuronic, care este și el de origine naturală, deși prelucrarea sa ulterioară este ceva mai complexă (se obține prin biofermentare, cu intervenția microorganismelor, care nu pot fi transgenice dacă produsul este certificat drept natural).

Până aici totul pare simplu. Dar realitatea este mai complexă. Tehnic este foarte complicat să poți face un cosmetic doar cu ingrediente naturale. De exemplu, nu există detergent natural în natură: trebuie să fie obținut printr-un proces și există o altă cheie pentru a-l considera natural sau nu. Pe lângă ingrediente, este vorba de a ști dacă acest proces este mai mult sau mai puțin poluant.

Luați de exemplu nuca de cocos. Uleiul de cocos este un material natural, dar pentru ca acesta să devină săpun, trebuie adăugat hidroxid de sodiu. Altfel ar fi imposibil de realizat. Asadar, în cosmetica naturală ingredientele trebuie să fie naturale sau derivate din ingrediente naturale și obținute prin procese cât mai puțin agresive, astfel încât în derivatul acestor ingrediente naturale să nu existe un tip de reziduu contaminant toxic.

Cosmeticele naturale vor fi clasificate în funcție de procentul de ingrediente organice pe care le conțin și dacă nu folosesc anumite ingrediente foarte nocive. Este permis un anumit procent de ingrediente chimice, dar întotdeauna alegându-se pe cele mai puțin dăunătoare sănătății și mediului. Toate acele ingrediente, care sunt mai poluante sau mai nocive pentru sănătate le descalifică de la a fi naturale. De exemplu, parabenii.

Cosmetice organice, bio, eco… Aceste denumiri diferite pot deruta, dar teoretic baza lor este aceeași. Cei trei termeni organic, „bio” sau biologic și „eco” sau ecologic sunt sinonimi, putând fi folosiți interschimbabil din punct de vedere al certificării, deși în dicționare găsim nuanțe care îi diferențiază. În cazul termenului organic, acesta nu este altceva decât o derivație din engleză. În agricultura ecologică vorbim despre agricultura ecologică, iar de acolo a fost adoptat cuvântul organic pentru a defini ce este ecologic.

Principala caracteristică a cosmeticelor ecologice este că folosește ingrediente care, pe lângă faptul că sunt naturale, au fost produse după criteriile pentru agricultura ecologică stabilite prin Regulamentul European sau alte standarde echivalente din alte țări pentru producția ecologică. Aceste criterii includ, printre altele, neutilizarea îngrășămintelor chimice, pesticidelor sau erbicidelor.

Este clar că ecologic (eco), biologic (bio) și organic, în scopuri practice, sunt la fel. Diferența se găsește în termenul natural. Desigur, un cosmetic bio va fi întotdeauna natural, dar nu toate produsele naturale vor fi organice. Mulți producători folosesc proporții mici de ingrediente naturale pentru a putea folosi acel termen, dar nu se califică sau certifică pentru a putea spune că sunt organici.

La momentul achiziției, cel mai simplu este să căutați produse cosmetice cu certificare pentru a fi sigur că s-au respectat criteriile stabilite printr-un standard, care trebuie publicate și pot fi consultate. Dincolo de faptul că sunt la modă există și motive convingătoare care te invită să încerci produsele cosmetice bio.

În primul rând, cosmeticele convenționale conțin substanțe chimice, multe dintre ele derivate din petrol, care sunt mai agresive pentru piele, pe lângă faptul că contaminează mediul. Un al doilea motiv, spun experții, este că cosmeticele organice nu lasă reziduuri poluante în apă atunci când faci duș. Și un cosmetic organic va fi la fel de eficient în ceea ce privește igiena ca unul convențional. Alte beneficii au de-a face cu faptul că produsele cosmetice bio sunt potrivite pentru toți oamenii, cu restricțiile obișnuite ale alergiilor la anumiți compuși.

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Psoriazisul, vindecat de pesti

Studiu: Tații care se joacă cu copiii lor îi fac mai deștepți și mai fericiți.

Mărire buze cu botox și acid hialuronic – de ce sunt aceste proceduri atât de populare?

Cele mai bune pastile de tuse: cum să alegi și ce să eviți

Cele mai bune surse de vitamine în sezonul rece si numai.

Tradiții japoneze faimoase: ceremonia ceaiului

6 alimente care iti curata ficatul

Fapte interesante despre 5 Superalimente.

De ce întârzie menstruația? Iată cele 3 posibile motive

Frigul, ajutorul tau pentru sanatate

Urină sângeroasă – cum să știi dacă este cauzată de hipertensiunea arterială

Mierea de manuka: proprietăți, beneficii, utilizări și sfaturi utile.