De unde vine depresia Din pat

De unde vine depresia? Din pat!

Toată lumea știe că dacă nu dormi bine, nu te simți bine. Dar știai că dacă dormi prea puțin, poți să te trezești cu o depresie de toată frumusețea? Așa au descoperit niște oameni de știință care au studiat legătura dintre somn și sănătatea mintală.

Care e treaba cu somnul și depresia? E ca și cum ai întreba care a fost mai întâi, oul sau găina. Se știe că ele merg mână în mână, dar nu se știe care pe care o influențează. Până acum, doctorii credeau că depresia îți strică somnul, dar se pare că e invers. Somnul puțin îți provoacă depresia.

Cinci ore de somn sunt prea puține

Cum au aflat asta cercetătorii? Au luat datele genetice și de sănătate de la peste 7000 de oameni și le-au analizat cu atenție. Au văzut că persoanele care aveau gene care le făceau să doarmă mai puțin, adică mai puțin de cinci ore pe noapte, erau și cele mai predispuse la simptome depresive. În schimb, persoanele care aveau gene care le făceau mai sensibile la depresie nu aveau neapărat probleme cu somnul.

În medie, oamenii din studiu dormeau șapte ore pe noapte. Dar mai mult de 10% dintre ei dormeau mai puțin de cinci ore la începutul studiului, și peste 15% la sfârșitul lui. Și ce crezi? Procentul celor care aveau simptome depresive a crescut de la 9% la 11%.

CE AU AFLAT CERCETĂTORII? CĂ CEI CARE DORMEAU CINCI ORE SAU MAI PUȚIN AVEAU DE DOUĂ ORI ȘI JUMĂTATE MAI MULTE ȘANSE SĂ FIE DEPRESIVI, DECÂT CEI CARE DORMEAU BINE. ȘI CĂ CEI CARE ERAU DEPRESIVI AVEAU CU O TREIME MAI MULTE ȘANSE SĂ DORMEASCĂ PREA PUȚIN.

Depresia se poate preveni

Ce înseamnă asta pentru noi? Înseamnă că nu trebuie să ne batem joc de somnul nostru. Nu e o glumă să dormi prea puțin. Nu doar că te simți obosit și nervos, dar și îți scade starea de spirit și îți crește anxietatea. Și nu e vorba de o noapte sau două, ci de un obicei constant de a dormi prea puțin.

Cum putem să dormim mai bine? Există câteva sfaturi simple pe care le putem urma:

  • Să ne facem un program regulat de somn, adică să ne culcăm și să ne trezim la aceeași oră în fiecare zi.
  • Să evităm cafeaua, alcoolul și tutunul înainte de culcare, pentru că ne pot afecta calitatea somnului.
  • Să nu folosim telefonul, tableta sau laptopul în pat, pentru că lumina albastră pe care o emit ne inhibă producția de melatonină, hormonul care ne induce somnul.
  • Să ne relaxăm înainte de culcare, prin citit, meditație sau alte activități plăcute.
  • Să avem o cameră confortabilă, întunecată, liniștită și răcoroasă.

Somnul este esențial pentru sănătatea noastră fizică și mentală. Nu-l neglijați și nu-l subestimați. Dacă aveți probleme cu somnul sau cu depresia, cereți ajutor profesional. Nu vă lăsați pradă nopților albe și zilelor negre. Dormiți bine și fiți fericiți! 😊

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cine a Inventat Barbecue-ul?

Urină sângeroasă – cum să știi dacă este cauzată de hipertensiunea arterială

60 de ani de la inventarea costumelor de baie Bikini

Noi cercetări: Cartofii prăjiți pot provoca depresie

Magia ceaiului verde: 8 motive pentru care este elixirul suprem pentru corpul tău!

Ați primit vaccinul Pfizer? Atenție la acest lucru: Rezultatele unui nou studiu

Orezul – Un aliment versatil cu multiple beneficii pentru sănătate

Pixel 8 Lăsat în Afara Revoluției AI – Ce Înseamnă Asta Pentru Tine?

Cât de nesănătoase sunt uscătoarele de mâini? Dacă îl folosim, ar fi bine să nu mai facem.

De ce nu pot dormi noaptea? Milioane de Romani cauta raspunsul la aceasta intrebare.

Metoda Balcanică este mai sănătoasă împotriva hemoroizilor

Mierea de manuka: proprietăți, beneficii, utilizări și sfaturi utile.