O dietă sănătoasă, echilibrată și variată este importantă nu numai pentru a evita îngrășarea de kilograme în plus, ci și pentru a vă asigura că organismul nostru are acces la vitaminele și mineralele esențiale. Hai să vedem ce ar trebui să punem în farfurie pentru a ne asigura că nu ne lipsesc vitaminele B.
Grupul de vitamine B cuprinde 8 vitamine diferite, cunoscute și sub numele de B1 (tiamină), B2 (riboflavină), B3 (niacină), B5 (acid pantotenic), B6 (piridoxină), B7 (biotină), B9 (acid folic) și B12 (cobalamină). Toate aceste vitamine sunt hidrosolubile, adică sunt excretate în urină, motiv pentru care, cu excepția B12, nu pot fi păstrate în organism pentru perioade lungi de timp și, prin urmare, trebuie luate zilnic. Din fericire, multe alimente conțin cantități mari din aceste vitamine, așa că nu este dificil să creezi un meniu bogat în vitaminele B.
Susre de vitamine B1
Vitamina B1 este un nutrient esențial nu doar pentru ca organismul să funcționeze bine din punct de vedere celular, ci și pentru menținerea funcției mai multor organe. Lipsa vitaminei B1 cauzează probleme nu numai în sistemul nervos, ci și în circulația sângelui. Alimentele cele mai bogate în vitamina B1 includ fistic, nuci, semințele de floarea soarelui, fasole, cereale integrale si porumbul fiert.
Iubitorii de carne și pește sunt în avantaj
Toți membrii familiei de vitamine din complexul B se găsesc în carnea de pui și de porc, dar iubitorii de friptură și de hamburger vor fi fericiți și ei, deoarece carnea de vită conține, de asemenea, șase tipuri de vitamine B, fiind deosebit de bogată în vitamina B3. În plus, măruntaiele sunt, de asemenea, o sursă bună de vitamine B, așa că merită să mâncați mai mult ficat. Dar peștele și fructele de mare sunt, de asemenea, bogate în vitaminele B. Doar 100 de grame de somon, de exemplu, acoperă doza zilnică recomandată pentru un adult mediu de niacină, piridoxină și cobalamină, dar este, de asemenea, bogat în tiamină, riboflavină și acid pantotenic. De asemenea, merită să mâncați delicatese precum stridiile și midiile, care conțin, de asemenea, un nivel ridicat de vitamine B, în special B12.


Micul dejun în armonie cu vitamina B
În zilele noastre agitate din timpul săptămânii, avem tendința de a neglija micul dejun, chiar dacă dieteticienii spun că este cea mai importantă masă a zilei, deoarece ne stimulează metabolismul, ne umple de energie – și este o modalitate excelentă de a ne crește aportul de vitamine. Alimentele populare pentru micul dejun sunt bogate în vitaminele B. Ouăle, de exemplu, sunt una dintre cele mai bune surse de vitamine B, dar este important să consumi atât albușurile, cât și gălbenușurile și să le mănânci fierte sau prăjite, deoarece albușurile crude conțin un compus numit avidină, care poate inhiba absorbția biotinei. Așa că merită să faceți timp pentru a face un ou răscolit sau prăjit la micul dejun! Dar, dacă îți dorești ceva dulce când te trezești, mănâncă terci de ovăz, care este, de asemenea, bogat în vitamina B. În plus, laptele de vacă și brânzeturile și produsele lactate obținute din el sunt bogate în vitaminele B1, B2, B5 și B12, așa că nu le omiteți din dieta de dimineață.


Cele mai bune surse vegetale de vitamina B
După cum se poate observa din cele de mai sus, familia de vitamine din complexul B este cea mai bogată în alimente de origine animală, așa că, dacă urmezi o dietă bazată pe plante, este recomandat să acorzi și mai multă atenție. În ceea ce privește legumele, consumă fasole și linte roșie, deoarece acestea sunt pline de vitamine B. Dar una dintre cele mai bune delicatese de iarnă, castanele prăjite, îți va reface și rezervele de vitamine B. Dintre legume, ridichile, varza și sfecla roșie sunt cele care au cel mai ridicat nivel de vitamine B. Aceasta din urmă poate fi consumată crudă, mărunțită, gătită sau prăjită, dar sucul de sfeclă roșie este, de asemenea, un deliciu excelent. Încearcă să frigi Varza de Bruxelles la grătar pentru o garnitură delicioasă, iar ridichile pot fi folosite pentru a face murături. Merită, de asemenea, să stropim salatele cu semințe de floarea-soarelui sau de in, care sunt, de asemenea, bogate în vitaminele B, iar fulgii de drojdie sunt o alternativă excelentă pe bază de plante.
Prin urmare, cu puțină atenție, ne putem asigura că alimentația noastră furnizează organismului nostru suficiente vitamine B. Cu toate acestea, există momente în care putem avea nevoie de un sprijin suplimentar (de exemplu, stres prelungit, probleme digestive, recuperarea după o boală gravă): în aceste cazuri, trebuie să luăm vitamina B