Această tehnică terapeutică controversată folosește placebo-uri – substanțe și tratamente care nu au efecte terapeutice demonstrabile – pentru a ameliora psihicul și trăirile unei persoane. Placeboul se bazează pe principiul că diferite manifestări somatice și psihice ale unei persoane se pot ameliora de la sine prin convingerea acesteia că are parte de un tratament eficient. Întrebarea este – această formă de terapie poate fi eficientă?
Placebo terapia este folosită în medicina modernă de mai bine de un deceniu și a generat controversa și provocări etice considerabile. Deși medicii nu se bazează pe ceea ce cunosc sub numele de medicină placebo, mulți medici recurg la medicamente sau tratamente placebomice ca tratament simptomatic pentru anumite condiții. Din nefericire, mulți nu sunt conștienți de potențialul medicamentelor placebo și al terapiilor placebomice și nici de potențialul de îmbunătățire a calității vieții pacientului.
Ce sunt placebo-urile și terapiile placebomice?
Placebo-urile se referă strict la medicamente sau tratamente care nu au efecte terapeutice demonstrabile, dar se consideră că provoacă simptomele sau rezultatele unei boli. Un medicament placebo poate consta în înghițirea unei pastile inofensive cu conținut zero, în timp ce tratamentul placebo poate include tehnici de relaxare, exercitii fizice sau tehnici de respiratie. Placebo-urile sunt adesea folosite în cercetarea clinică ca metodă de comparație pentru a determina eficacitatea unei medicamente sau tratamente, și educația medicilor și a pacienților rămâne o prioritate în acest domeniu.
Beneficiile potențiale ale terapiei placebo
Cu toate acestea, chiar dacă utilizarea medicamentelor și tratamentelor placebo nu este general acceptată în domeniul medical modern, această tehnică a început să fie luată în considerare ca tratament eficient pentru anumite condiții fizice și psihice. Astfel, în cazul în care medicamentele placebo au fost testate, s-a constatat că această tehnică poate produce efecte pozitive care variază în funcție de tipul de placebou și de condițiile tratate. Placebo terapia a fost, de asemenea, dovedită a reduce simptomele și disconfortul experienței unei persoane, inclusiv anxietate și frică.
Miturile legate de terapia placebo
Discuția asupra terapiei placebo a pus bazele mai multor mituri și percepții care rămân în cercetarea și tratamentul medicinii moderne. Printre aceste mituri se numără faptul că tratamentele placebomice și medicamentele placebo sunt ineficiente și chiar periculoase și că terapia placebomice nu poate avea un efect real în tratamentul unei boli.
Concluzie
Placebo terapia este un domeniu nou și provocator în medicina modernă și cercetarea în acest domeniu este extrem de importantă. Cu toate acestea, acesta nu înseamnă că terapia placebomice nu poate fi utilizată în tratamentul diferitelor boli și afecțiuni. Se recomandă ca medicii să facă recurs la medicamente și tratamente placebo doar în special cazuri extrem de rare, și numai după ce au discutat despre acest subiect și au obținut înțelegerea pacientului. Aceasta tehnică poate avea beneficii considerabile și îmbunătățirea calității vieții bolnavului.
Urmărește-ne și pe Google News