Care sunt cele 3 straturi ale pielii

Care sunt cele 3 straturi ale pielii?

Pielea este cel mai mare organ al corpului uman şi are o structură complexă formată din trei straturi principale, fiecare cu roluri funcționale distincte: epiderma, derma şi hipodermă. În continuare, ne vom axa pe înțelegerea caracteristicilor şi funcţiilor fiecărei straturi ale pielii, abordând importanța aparte a fiecăruia în acţiunile şi semnificația pentru sănătatea generală.

straturile pielii
structura pielii

1. Epiderma

Epiderma reprezintă primul şi cel mai exterior strat al pielii, fiind partea vizibilă și cea mai superficiață a acesteia. Rolul său principal este acela de a proteja organismul de bacterii, viruşi şi alte agenţi patogeni, precum şi de a preveni pierderea de apă prin transepi­de­rmă. Epiderma este împărțită în 5 sub-straturi, cea mai superficială fiind denumită „stratul cornos”.

Caracteristicile şi funcţiile epidermei

  • Keratinizarea: celulele epidermei se maturează şi se transformă în keratinocite, care conțin proteina cornoasă, keratina. Aceasta ajută la împermeabilizarea şi protecția epidermei de agenții externi.
  • Pigmentarea pielii: melanocitele din epidermă produc melanină, pigmentul ce conferă culoarea pielii și protejează celulele împotriva efectelor nocive ale radiației ultraviolete.
  • Regenerarea celulară: epiderma se reînnoiește constant prin procesul de descuamare, în care celulele moarte sunt înlocuite cu unele noi la fiecare 28 de zile, în medie.

2. Derma

Derma este al doilea strat al pielii, situată între epidermă şi hipodermă, având o compoziție bogată în fibre de colagen şi elastină. Aceasta are rolul de a susține şi hrăni epiderma, dar şi de a regla temperatura corpului şi a asigura percepția senzorială.

Caracteristicile şi funcţiile dermei

  • Colagenul şi elastina: aceste proteine alcătuiesc matricea extracelulară ce conferă structura, rezistența şi elasticitatea dermei. O cantitate suficientă de colagen şi elastină menține aspectul sănătos şi tonic al pielii.
  • Glandele sebacee şi sudoripare: glandele sebacee produc sebum, lubrifiind astfel pielea şi făcând-o să devină impermeabilă la apă. Glandele sudoripare reglează temperatura corpului prin intermediul transpirației, eliminând în același timp deșeurile metabolice.
  • Senzația de durere, presiune şi temperatură: derma conține terminații nervoase ce transmite diverse senzații către creier.

3. Hipodermă

Hipodermă, cunoscută și sub numele de stratul adipos subcutanat, se situează sub dermă şi are rolul de a oferi izolare termică, amortizare în cazul traumatismelor şi o rezervă de energie sub formă de grăsime.

Caracteristicile şi funcţiile hipodermă

  • Adipocitele: celulele care compun hipodermă, numite adipocite, stochează grăsimea ca substanță de rezervă pentru obținerea de energie atunci când este necesar.
  • Izolarea termică şi amortizarea: stratul adipos subcutanat funcționează ca un izolator termic, menținând temperatura internă a corpului, şi ca un amortizor, protejând organele interne de eventuale leziuni.
  • Vascularizația: duplex de vase sangvine din hipodermă asigură un aport constant de nutrienți şi oxigen pentru celelalte straturi ale pielii.

Concluzii

În concluzie, cele trei straturi ale pielii – epiderma, derma şi hipodermă – au roluri esențiale în menținerea sănătății și aspectului estetic al pielii. Aceasta este o structură complexă ce contribuie semnificativ la buna funcționare a corpului uman, protejându-l de agresiuni externe, păstrând temperatura adecvată şi asigurând o legătură senzorială cu mediul înconjurător. Este esențial să acordăm o grijă deosebită pielii, pentru a beneficia de toate funcțiile acesteia și a ne menține sănătatea și bunăstarea fizică sau mentală.

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Un medicament inhalat ar putea fi arma secretă împotriva cancerului pulmonar

TOP pantofi de drumeție (2023)

Alimente bogate in vitamine B. Ai deficit de vitamina B? Consumă aceste alimente!

Mărire buze cu botox și acid hialuronic – de ce sunt aceste proceduri atât de populare?

Rolul silimarinei în prevenirea ficatului gras

Cum să-ți menții echilibrul emoțional în fața stresului?

8 lucruri pe care nu le știai despre frig. Vei fi uimit de ceea ce vei citi.

Cat de sanatoase sunt tigarile electronice? Daca sunt riscuri, cum te afectează vapingul?

Bătăi puternice și rapide ale inimii – cum să afli ce le cauzează

Capacitatea de autovindecare – incredibil! bolile se vor autovindeca.

Sistemul tău imunitar a cedat? Consumă varză murată!

Hernia de Disc: Ce este și Cum se tratează