Dacă aveți balonări frecvente, dar începeți să vă resemnați cu faptul că niciun sfat sau remediu nu a funcționat, acest articol este o lectură obligatorie.
Pantalonii abia ți se potrivesc, cureaua te strânge și apoi talia fustei se destramă… Balonarea nu este o boală în sine, ci mai degrabă un simptom cu o mare varietate de cauze. Și tocmai de aceea nu există o singură soluție terapeutică pentru balonare. Deși există mai multe practici antibalonare și o serie de medicamente antibalonare disponibile fără prescripție medicală, soluția optimă este (sau ar trebui să fie) identificarea și tratarea cauzei de bază.
Prezența crescută a gazelor în tractul intestinal este asociată cu simptome neplăcute. Abdomenul se strânge, ustură și doare, intestinele pot face zgomote, vântul poate scăpa sau se poate bloca, iar circumferința abdominală poate crește vizibil.
Este important să se ia în considerare dacă stilul de viață este cauza balonării.
În afară de consumul de alimente despre care se știe că provoacă balonare (varză, fasole, băuturi carbogazoase etc.), există multe motive pentru problemele de gaze. Un stil de viață sedentar, o viață petrecută în fața calculatorului sau a televizorului contribuie în mod cert la balonare.
Felul în care mâncăm poate provoca balonarea! Gâfâitul din cauza mâncării în grabă poate provoca, de asemenea, balonare. Așa că merită să vă faceți timp să mâncați!
Multe afecțiuni intestinale pot fi asociate cu balonarea crescută, cum ar fi intoleranța la lactoză, sindromul colonului iritabil (IBS) sau boala celiacă.
De fapt, o problemă poate duce la alta. Dacă sunteți constipat, vă puteți aștepta să vă confruntați mai devreme sau mai târziu cu balonarea. În acest caz, ar putea merita să tratați constipația, ceea ce va ajuta și la ameliorarea simptomelor gazelor.
De asemenea, trebuie amintit că balonarea poate apărea și ca efect secundar al medicamentelor. Acesta din urmă este destul de frecvent atunci când se iau antibiotice, de exemplu.
Este posibil să nu fie o preocupare majoră pentru mulți oameni, dar un stil de viață stresant poate provoca, de asemenea, balonare. Stresul psihologic poate provoca balonare prin comunicarea și contactul bidirecțional dintre creier și intestin.
Ca regulă generală, tratarea balonării implică, în mod ideal, identificarea și tratarea cauzei de bază, fie că este vorba de o greșeală de stil de viață sau de o afecțiune medicală de bază. Cu toate acestea, în multe cazuri, balonarea este o pacoste atât de mare încât trebuie tratată (imediat). Dacă aveți dureri cu balonare intensă, este recomandat să solicitați sfatul medicului.
Practici împotriva balonării
- Mâncați o dietă mixtă, echilibrată, sănătoasă, cu moderație în ceea ce privește alimentele care balonează.
- Deși poate părea sănătos și o idee bună, consumul crescut de fibre nu este recomandat pentru balonare. Digestia fibrelor în intestin poate duce la formarea de gaze, ceea ce poate agrava simptomele existente.
- Evitați să consumați băuturi răcoritoare carbogazoase, să beți direct din sticlă și să mâncați în grabă, deoarece toate acestea pot duce la apariția gazelor și a balonării.
- Activitatea fizică și exercițiile fizice ar trebui să fie o parte integrantă a vieții dumneavoastră.
- Încercați să gestionați stresul de zi cu zi, astfel încât acesta să nu vă „meargă la intestine”!
- Multe cazuri de balonare sunt cauzate de un dezechilibru al florei intestinale și de o creștere excesivă a bacteriilor producătoare de gaze. Acest lucru poate fi cauzat de stres sau de un tratament cu antibiotice. v În astfel de cazuri, administrarea de probiotice care conțin mai multe tipuri de bacterii intestinale benefice timp de câteva săptămâni poate fi benefică. Studiile au arătat că tulpinile de Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis sau Bifidobacterium infantis pot ameliora simptomele balonării.
- Printre plantele medicinale se numără de asemenea numeroase remedii împotriva balonării. Preparatele din mușețel, anason, fenicul, fenicul, semințe de mărar sau mentă pot fi benefice pentru balonare și probleme de gaze. Merită să le folosiți și în bucătărie, încorporând aceste plante benefice în diverse rețete. Ele sunt disponibile și sub formă de ceai vrac, filtrat sau sub formă de diverse extracte. Este frecventă utilizarea unora dintre aceste plante în combinație între ele. Poate fi o idee bună să consumați kiwi. Extractul de kiwi este asociat cu un efect de înmuiere și împotriva balonarii.
Urmărește-ne și pe Google News