Fericirea este subiectul nostru mult-discutat, explorându-i mecanismele genetice si cerebrale, și poate fi privită din mai multe perspective. Psihologii spun că poate fi o bucurie intensă și temporară sau rezultatul unei realizări mari. Neurobiologii cred că este o activare constantă a circuitului de recompensă la nivel cerebral, în care unul sau mai multe simturi sunt implicate. O masă bună, un cadou, mirosul unui parfum, contemplarea unui peisaj sau o preluare muzicală, toate pot duce la secretia de dopamina, cauzând o stare de bine.
Deci, fericirea, sau doar un sentiment de mângâiere, pot fi obținute prin diverse experiențe și reprezintă un medicament excelent pentru cei care au de suferit de stres, anxietate și depresie. Sportul, de exemplu, poate stimula circuitul de bucurie, alergătorii afirmând că au ajuns la momente de extaz în timpul alergărilor. Aceste sentimente s-ar datora secretiei de beta-endorfine, ajutând la energie și euforie. Și în cazul altor sporturi, precum ciclismul, natatia, schiul etc, se poate ajunge la aceste sentimente. Și sporturile extreme, cum ar fi bungee jumping, generează imediat secreția de hormoni ai stresului, care duc la o stare de excitație. Acest lucru se traduce prin mai multă dopamină, ceea ce cauzează o senzație de putere, energie și libertate.
Deci, în cazul persoanelor care suferă de anxietate, stres, depresie și raiduri de panică, sportul poate fi un medicament grozav, ridicând nivelul nonadrenalinei, serotoninei și dopaminei, similare cu terapiile medicamentoase. Un studiu american a constatat că exercițiile fizice de 4-5 ori pe săptămână pot echivala cu efectele unui tratament antidepresiv pentru depresivii majori. De asemenea, uneori este necesar să se facă tratamente medicamentoase împreună cu sportul.
Studiile au arătat că encefalogramele persoanelor care meditează sunt diferite față de cele ale celor care nu fac acest lucru, întrucât activitatea zonelor cerebrale asociate emoțiilor pozitive este crescută, în special în cortexul prefrontal stâng. Și dragostea poate fi un euforizant puternic. Scanări ale creierului arată că când suntem îndrăgostiți, unele zone cerebrale se activează ca sub influența drogurilor. Pe lângă plăcerea imensă pe care o aduce, dragostea poate fi, în unele situații, chiar un medicament natural pentru persoanele cu depresie.
Relația sexuală, în special, declanșează eliberarea unei cantități mari de neurotransmițători. Apoi, corpul nostru secretă ocitocină, care ne oferă o senzație de relaxare, de detașare și de dulce euforie. Ocitocina este, de asemenea, prezentă în toate relațiile agreabile și empatice, fiind unul dintre factorii cheie ai fericirii în perspectiva complexă.
Aproape de natura
Starea ta de bine poate fi influentata Semnificativ de mediul natural. Potrivit unui studiu american, pacientii operati din mediul natural se recupereaza mult mai rapid decât cei care raman in spitale sau acasa, iar doza de medicamente (cum ar fi antalgicele) poate fi redusa considerabil. Plus, toata acea relaxare si fericire intensa pe care ne-o ofera natura, sunt binecunoscute.
Fluxul creativ
Creativitatea poate imbogati si mai mult starea ta de bine. Fie ca e vorba de arta (literatura, muzica, arta plastica), sau de gastronomie (gatitul, culorile si prospetimea legumelor si fructelor) – inclusiv prepararea sofisticata a mancarurilor – aceste activitati aduc momente de relaxare si placere (baietii pot fi, de asemenea, un factor important in bucatarie). Micul univers casnic ofera un adevarat refugiu in care sa te scufunzi, uitând de stres, probleme sau chiar de lucrurile care iti fac rau.
Urmărește-ne și pe Google News