Deși poate că ne-am bucurat de ultimele raze de soare din acest an în timpul verii indiene care se prelungește plăcut, pe măsură ce zilele devin mai mohorâte, am face bine să fim atenți la aportul nostru de vitamina D. Am alcătuit o listă de simptome care pot indica o lipsă a acestei vitamine.
Importanța vitaminei D a ieșit cu adevărat în evidență în ultimii ani – înainte de asta, auzeam de ea mai ales când eram speriați de uleiul de ficat de cod cu gust oribil, în copilărie. Dar această vitamină joacă un rol important în multe dintre procesele corpului nostru: un studiu de șase ani efectuat pe 20.000 de persoane a constatat, de exemplu, că reduce riscul de probleme cardiace grave, iar cercetările anterioare au arătat, de asemenea, efectele sale benefice asupra sănătății creierului. Acestea arată că un aport adecvat de vitamina D poate reduce riscul de demență cu până la 40% și este asociat cu o funcție cognitivă și o memorie mai bune.
Simptomele deficienței de vitamina D
Peștele, cum ar fi somonul și păstrăvul, este o sursă excelentă de această vitamină esențială, dar puțini oameni pot pretinde că obțin cantitatea ideală – 2-3000 UI pe zi – din alimentația lor. Vara, radiațiile UV puternice și iarna, vremea înnorată împiedică organismul nostru să producă suficientă vitamina D din lumina soarelui. În aceste perioade, diverse simptome pot indica faptul că am putea avea o deficiență de vitamina D. Haideți să vedem care sunt acestea!
- Dureri de oase, oase slabe, fracturi care se vindecă greu, dinți care se deteriorează rapid. Dacă suferi de dureri osoase recurente sau dacă dinții tăi se cariază cu o ușurință suspectă, este posibil să ai o deficiență de vitamina D. Vitamina D joacă un rol important în capacitatea organismului de a absorbi calciul și de a-l încorpora în oase.
- Oboseală constantă. Oboseala poate avea multe cauze, de la banala insomnie până la boli grave, dar se poate datora și deficienței de vitamina D. Dacă nu ai suficientă vitamina D în organism, metabolismul încetinește și corpul tău intră în modul economic. Nu e de mirare că vrei să dormi toată ziua.
- Dormi prost. Ciclul somn-veghe este reglat de glanda pineală: acest organ din partea centrală a creierului nostru este conectat la receptorii sensibili la lumină din ochii noștri, iar atunci când se întunecă, glanda pineală începe să producă melatonină. Dacă nu primim suficientă vitamina D, funcționarea acestui organ sensibil poate fi ușor perturbată.
- Modificări ale stării de spirit. O cantitate prea mică de vitamina D poate duce chiar la depresie. Este posibil ca creierul să nu fie capabil să producă suficient de mulți anumiți hormoni, cum ar fi serotonina. Vitamina D reglează, de asemenea, nivelurile de neurotransmițători responsabili de starea de spirit, iar dacă echilibrul este perturbat, funcții precum luarea deciziilor și controlul impulsurilor pot fi afectate. Dacă te simți indecis sau furios fără motiv, merită să suspectezi și acest lucru.
- Căderea părului. Pot exista o serie de motive care stau la baza căderii părului, dar este important de știut că vitamina D ajută la trecerea părului din faza latentă în faza de creștere. Legătura exactă nu este încă cunoscută, dar rezultatele experimentale sugerează că anumite molecule care stimulează receptorii de vitamina D promovează creșterea părului la șoarecii experimentali, în timp ce alte molecule, atunci când sunt blocate, o opresc.
- Slăbiciune musculară, febră musculară frecventă. Vitamina D ajută la menținerea rezistenței și a masei musculare și asigură buna funcționare a mușchilor. Dacă ai dureri musculare inexplicabile sau dureri musculare prelungite după exerciții fizice, este posibil să vrei să-ți mărești aportul de vitamina D timp de câteva zile.
- Piele palidă și lipsita de strălucire. Pielea ternă, lipsită de viață și palidă este unul dintre semnele cele mai ușor de observat ale acestei afecțiuni. Nu doar oasele și metabolismul, ci și celulele pielii au nevoie de un aport adecvat de vitamina D. Dacă ești deficitară, fața ta poate arăta flască, întinsă și uzată. Alături de aceasta, dacă observi că unghiile ți se rup ușor, merită, de asemenea, să te duci la un control, deoarece ar putea fi vorba de o boală carențială.
- Infecții frecvente ale căilor respiratorii superioare. Desigur, în timpul sezonului rece de toamnă și de iarnă, nu este deloc neobișnuit ca un virus de răceală să măture întreaga familie, dar un nivel scăzut de vitamina D poate fi, de asemenea, responsabil pentru infecțiile respiratorii persistente. În cazul infecțiilor respiratorii superioare recurente sau persistente care s-ar putea agrava, merită să luați un supliment de vitamina D înainte ca acestea să se agraveze: s-ar putea chiar să te faci bine mai repede decât te aștepți.
Din fericire, această vitamină esențială este acum disponibilă pe scară largă sub formă de capsule și, de asemenea, merită să verifici din când în când nivelul de vitamina D din organismul tău cu un simplu test de sânge.
Urmărește-ne și pe Google News