Două medicamente noi, bazate pe editarea genetică, tratează anemia falciformă

Două medicamente noi, bazate pe editarea genetică, tratează anemia falciformă.

Engadget anunță că Food and Drug Administration (FDA) din SUA a aprobat două medicamente noi pentru anemia falciformă, o boală genetică ereditară. Medicamentele, numite Casgevy(produsă de Vertex) și Lyfgenia, folosesc o tehnică de editare a genelor în organism, numită CRISPR.

Anemia falciformă afectează forma și funcția globulelor roșii, care devin instabile și se distrug rapid în splină. Acest lucru provoacă anemie cronică și dureri severe. Singurul tratament disponibil până acum era transplantul de măduvă osoasă, care presupunea un donator compatibil și riscuri de complicații.

Medicamentele noi oferă o alternativă mai sigură și mai eficientă. Ele presupun prelevarea de sânge de la pacient, izolarea și editarea celulelor stem, care sunt responsabile de producerea globulelor roșii, și reintroducerea lor în organism după o chimioterapie ușoară. Editarea genelor se face cu ajutorul unei foarfeci genetice, care modifică ADN-ul celulelor stem.

Studiile clinice au arătat că pacienții care au primit medicamentele noi nu au mai avut simptome de anemie severă timp de 12-24 de luni. Medicamentele sunt aprobate pentru pacienții cu vârsta de peste 12 ani. Ele nu sunt încă disponibile în alte țări, dar în SUA există sute de mii de persoane care suferă de anemia falciformă.

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Un progres major pentru persoanele cu diabet.

Descoperă istoria ozonului medical și cum poate să îți îmbunătățească sănătatea

Oamenii de știință au îmbunătățit memoria umană într-un mod surprinzător

Top 4 cele mai bune creme/spray de protectie solara 2023

Un iPhone 15 Pro Max din aur și ciocolată? Da, te rog!

Top 3 Cele mai bune surse de probiotice.

Există o modalitate simplă de a-ți verifica mâinile pentru a vedea dacă bei suficientă apă,

Istoria si Beneficiile Curcumei: Unghiul Necesar pentru Sanatatea Ta

Ce poate provoca o creștere bruscă a ritmului cardiac? Cardiologul raspunde

ACESTE 8 SIMPTOME VĂ INDICĂ DACĂ AVEȚI O DEFICIENȚĂ DE VITAMINA D

„Neintelegerea” alimentului cu medicamentul

Urină sângeroasă – cum să știi dacă este cauzată de hipertensiunea arterială