Cele mai bune pastile de tuse: cum să alegi și ce să eviți

Cele mai bune pastile de tuse: cum să alegi și ce să eviți

Tusea este un simptom frecvent și neplăcut, care poate afecta calitatea vieții și somnul. Deși există multe cauze posibile pentru tuse, cele mai comune sunt infecțiile respiratorii, alergiile, iritațiile și refluxul gastroesofagian. În funcție de tipul și cauza tusei, se pot folosi diferite tratamente, inclusiv pastile de tuse.

Oferta Emag

Rezumat

 • Pastilele de tuse pot fi de două tipuri: antitusive sau expectorante, în funcție de efectul lor asupra reflexului de tuse și a secrețiilor bronșice.
 • Antitusivele sunt indicate pentru tusea seacă, neproductivă, care nu elimină mucus. Acestea inhibă reflexul de tuse și au efect calmant asupra gâtului. Exemple de antitusive sunt codeina, dextrometorfanul și butamiratul.
 • Expectorantele sunt indicate pentru tusea productivă, care elimină mucus. Acestea fluidizează secrețiile bronșice și facilitează expectorația. Exemple de expectorante sunt acetilcisteina, ambroxolul și bromhexina.
 • Pastilele de tuse pot conține și alte ingrediente, cum ar fi miere, mentol, eucalipt, propolis sau vitamina C, care au efecte balsamice, antiseptice sau imunostimulatoare.
 • Pastilele de tuse nu trebuie folosite fără recomandarea medicului, mai ales dacă tusea este persistentă, asociată cu febră, spută colorată sau alte simptome. De asemenea, pastilele de tuse pot avea contraindicații sau interacțiuni cu alte medicamente.

Cum să alegi cele mai bune pastile de tuse

Alegerea pastilelor de tuse depinde în primul rând de tipul și cauza tusei. În general, se recomandă următoarele criterii:

 • Pentru tusea seacă, neproductivă, se recomandă pastile antitusive, care inhibă reflexul de tuse și au efect calmant asupra gâtului. Acestea pot conține substanțe sintetice sau naturale, cum ar fi:
SubstanțăExemplu de produsObservații
CodeinăCodamin PEste un opiat cu efect analgezic și antitusiv. Se eliberează pe bază de rețetă. Poate provoca somnolență, constipație sau dependență.
DextrometorfanTussin ForteEste un derivat de morfină cu efect antitusiv. Se eliberează fără rețetă. Poate provoca somnolență, greață sau amețeli.
ButamiratSinecodEste un derivat sintetic cu efect antitusiv și bronhodilatator. Se eliberează fără rețetă. Poate provoca somnolență, greață sau diaree.
MiereStodalEste un produs natural cu efect emolient și balsamic. Se eliberează fără rețetă. Poate provoca alergii la persoanele sensibile.
 • Pentru tusea productivă, care elimină mucus, se recomandă pastile expectorante, care fluidizează secrețiile bronșice și facilitează expectorația. Acestea pot conține substanțe sintetice sau naturale, cum ar fi:
SubstanțăExemplu de produsObservații
AcetilcisteinăACCEste un derivat de aminoacid cu efect mucolitic și antioxidant. Se eliberează fără rețetă. Poate provoca greață, diaree sau reacții alergice.
AmbroxolMucosolvanEste un derivat de bromhexină cu efect mucolitic și expectorant. Se eliberează fără rețetă. Poate provoca greață, diaree sau reacții alergice.
BromhexinăBromhexin 12 BCEste un derivat de vasicină cu efect mucolitic și expectorant. Se eliberează fără rețetă. Poate provoca greață, diaree sau reacții alergice.
PătlaginăSirop de pătlaginăEste o plantă cu efect emolient și antiinflamator. Se eliberează fără rețetă. Poate provoca alergii la persoanele sensibile.
 • Pastilele de tuse pot conține și alte ingrediente, cum ar fi miere, mentol, eucalipt, propolis sau vitamina C, care au efecte balsamice, antiseptice sau imunostimulatoare. Acestea pot fi folosite ca adjuvante în tratamentul tusei, dar nu înlocuiesc medicamentele specifice. Exemple de astfel de produse sunt:
IngredientExemplu de produsObservații
MiereNeo-Angin fără zahărAre efect emolient și balsamic. Se eliberează fără rețetă. Poate provoca alergii la persoanele sensibile.
MentolStrepsils IntensivAre efect răcoritor și calmant. Se eliberează fără rețetă. Poate provoca iritații la nivelul gurii sau gâtului.
EucaliptRobitussin ExpectorantAre efect balsamic și expectorant. Se eliberează fără rețetă. Poate provoca greață, diaree sau reacții alergice.
PropolisPropoVit CAre efect antiseptic și imunostimulator. Se eliberează fără rețetă. Poate provoca alergii la persoanele sensibile.
Vitamina CCetebeAre efect antioxidant și imunostimulator. Se eliberează fără rețetă. Poate provoca diaree, calculi renali sau interacțiuni cu alte medicamente.

Ce să eviți când folosești pastile de tuse

Pastilele de tuse nu trebuie folosite fără recomandarea medicului, mai ales dacă tusea este persistentă, asociată cu febră, spută colorată sau alte simptome. De asemenea, pastilele de tuse pot avea contraindicații sau interacțiuni cu alte medicamente.

Iată câteva sfaturi pentru a evita complicațiile:

 • Nu folosi pastile antitusive dacă ai tuse productivă, deoarece acestea pot împiedica eliminarea mucusului și pot favoriza infecțiile.
 • Nu folosi pastile expectorante dacă ai tuse seacă, deoarece acestea pot irita și mai mult gâtul și pot stimula reflexul de tuse.
 • Nu combina pastile de tuse cu alte medicamente pentru tuse, cum ar fi siropuri sau spray-uri, deoarece poți depăși doza recomandată și poți avea efecte adverse.
 • Nu folosi pastile de tuse dacă ai afecțiuni respiratorii cronice, cum ar fi astm, bronșită cronică sau BPOC, fără avizul medicului.
 • Nu folosi pastile de tuse dacă ai afecțiuni hepatice, renale, cardiace sau gastrointestinale, fără avizul medicului.
 • Nu folosi pastile de tuse dacă ești însărcinată, alăptezi sau ai alergie la oricare dintre ingredientele lor.
 • Nu folosi pastile de tuse mai mult de 7 zile consecutive.

Pastilele de tuse pot fi eficiente în ameliorarea simptomelor, dar nu tratează cauza tusei. De aceea, este important să consulți medicul dacă tusea persistă mai mult de o săptămână, se agravează sau se asociază cu alte semne de alarmă, cum ar fi:

 • Febră mare (peste 38°C)
 • Spută verde, galbenă sau cu sânge
 • Dificultate în respirație sau wheezing
 • Durere în piept sau abdomen
 • Scădere în greutate neintenționată
 • Transpirații nocturne
 • Aceste simptome pot indica o infecție bacteriană, o pneumonie, o tuberculoză, o bronșită cronică, un cancer pulmonar sau alte afecțiuni grave, care necesită un tratament specific și adecvat.
 • De asemenea, este recomandat să adopți câteva măsuri generale pentru a preveni și a ușura tusea, cum ar fi:
  • Evită expunerea la factori iritanți, cum ar fi fumul de țigară, praful, polenul sau parfumurile
  • Hidratează-te suficient, consumând apă, ceaiuri sau supe
  • Umezește aerul din încăpere, folosind un umidificator sau un vas cu apă fierbinte
  • Folosește o pernă mai înaltă când dormi, pentru a reduce presiunea asupra gâtului și a facilita respirația
  • Consumă alimente ușoare și evită mâncărurile picante, acide sau grase, care pot irita gâtul sau favoriza refluxul gastroesofagian
  • Fă gargare cu apă sărată sau bicarbonat de sodiu, pentru a curăța gâtul și a reduce inflamația

Concluzie

Pastilele de tuse sunt medicamente care pot ajuta la calmarea tusei și la îmbunătățirea stării de confort. Există două tipuri principale de pastile de tuse: antitusive și expectorante, care se aleg în funcție de tipul și cauza tusei. Pastilele de tuse pot conține și alte ingrediente naturale, care au efecte balsamice, antiseptice sau imunostimulatoare. Însă pastilele de tuse nu trebuie folosite fără recomandarea medicului și nu înlocuiesc tratamentul specific al cauzei tusei. De asemenea, pastilele de tuse pot avea efecte adverse, contraindicații sau interacțiuni cu alte medicamente. Pentru a preveni și a ușura tusea, este bine să adopți și câteva măsuri generale de igienă și stil de viață.

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Post navigation

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ciuperca unghiei și piciorul de atlet – cauze si optiuni de tratament.

Farfuria perfecta: Cum sa asociezi corect alimentele

De aceea este important să-ți lași adolescentul să poarte ceea ce vrea.