Cartofii prăjiți ar putea să fie dăunători nu doar pentru corp, ci și pentru suflet, potrivit unei noi cercetări.
Știam deja că cartofii bine sărați și prăjiți, înăbușiți în ketchup zaharat și gătiți în ulei, sunt nesănătoși, dar noile cercetări sugerează că nu sunt dăunători doar din punct de vedere fizic. O echipă de cercetători chinezi au descoperit că mâncatul cartofilor prăjiți a crescut riscul de anxietate cu 12% și de depresie cu 7% în comparație cu persoanele care nu consumau în mod regulat alimente prăjite.
Pentru studiul, publicat luni în revista PNAS, cercetătorii au evaluat rezultatele a peste 140.000 de persoane pe o perioadă de aproximativ 11 ani, relatează CNN. După ce i-au exclus pe cei diagnosticați cu depresie în primii doi ani, s-a constatat că 8.294 dintre participanții rămași aveau anxietate și 12.735 aveau depresie atunci când consumau în mod regulat alimente prăjite, în timp ce cartofii prăjiți au crescut în mod specific riscul de depresie cu 2 la sută în comparație cu carnea prăjită. Studiul a constatat, de asemenea, că bărbații mai tineri erau mai predispuși să consume alimente prăjite.
Autorii studiului consideră că nu poate fi exclus faptul că consumul de alimente prăjite crește riscul de a dezvolta anxietate și depresie. Cu toate acestea, experții în nutriție spun că nu este neapărat clar dacă problemele de sănătate mintală sunt declanșate de alimentele prăjite sau dacă persoanele care se confruntă cu simptome de depresie sau anxietate sunt mai predispuse să consume alimente prăjite.
Urmărește-ne și pe Google News