Varza murată este o murătură deosebit de sănătoasă care oferă organismului tău vitamine și minerale esențiale în toate anotimpurile. Iată de ce ar trebui să mănânci cât mai mult!
Varza murată este un fel de mâncare surprinzător de vechi, legumele fermentate se prepară din cele mai vechi timpuri. Refrigerarea, congelarea sau alte metode de conservare nu au fost disponibile pentru o lungă perioadă de timp, sau dacă erau, erau extrem de scumpe. Cu toate acestea, fermentarea necesită mult mai puține aparate și ingrediente speciale.
Bogat în fibre, vitamine
Prima varză murată, cea mai veche, era preparată cu oțet de orez sau cu vin, dar în zilele noastre sarea este singurul conservant și, de obicei, se adaugă un fel de cultură bacteriană la varza tăiată în felii subțiri pentru a ajuta procesul de fermentare. Varza murată are multe variante, poate fi aromată cu diferite condimente și amestecată cu alte legume și fructe. Poate fi folosită crudă sau gătită pentru a prepara mâncăruri delicioase, dar beneficiile sale pentru sănătate sunt sporite dacă nu este expusă la căldură.
Varza murată este săracă în calorii, cu doar 19 calorii la 100 de grame, ceea ce o face ideală pentru persoanele care țin dietă. Este deosebit de bogată în vitaminele B6, K și C, dar conține, de asemenea, fier, mangan, cupru și potasiu și este relativ bogată în fibre. În timpul fermentării, se formează microbi benefici, ceea ce face ca varza murată să fie deosebit de bună pentru sănătatea intestinală. În plus, probioticele pe care le conține pot ajuta la absorbția altor nutrienți.
Sprijin pentru sistemul digestiv și imunitar
Tractul nostru intestinal găzduiește zeci de miliarde de microorganisme, cunoscute sub denumirea colectivă de floră intestinală. Se estimează că acești microbi pot fi de până la zece ori mai numeroși decât propriile noastre celule. Flora intestinală este implicată într-o serie de procese biochimice importante, inclusiv ajutând la procesarea alimentelor pe care le consumăm, dar este, de asemenea, o parte importantă a sistemului nostru imunitar. Un număr tot mai mare de cercetări descoperă, de asemenea, dovezi că o floră intestinală sănătoasă afectează și funcția creierului.
Compoziția florei intestinale, adică numărul de microbi benefici, poate varia de la o persoană la alta și este influențată de multe lucruri. Dacă, dintr-un motiv oarecare, echilibrul este perturbat și bacteriile „rele” sunt lăsate să prolifereze, există consecințe vizibile, de la tulburări digestive până la schimbări de dispoziție și o sensibilitate crescută la infecții.
Alimentele care conțin probiotice, cum ar fi varza murată, pot ajuta la restabilirea acestui echilibru perturbat. Acestea conțin cantități mari de microbi vii benefici care pot coloniza tractul intestinal. Consumul regulat de varză murată poate ajuta la prevenirea unor probleme precum diareea, balonarea, constipația și gazele excesive.
Varza murată poate susține sistemul nostru imunitar în mai multe moduri, în parte prin vitaminele pe care le conține și în parte prin probioticele pe care le conține. Consumul regulat poate reduce șansele de a dezvolta boli infecțioase și, în cazul în care contractați o infecție, poate accelera procesul de recuperare. Varza murată este recomandată în special persoanelor care au luat antibiotice, care, din păcate, nu ucide doar bacteriile care provoacă boli, ci și microbii benefici care trăiesc în intestin.
Urmărește-ne și pe Google News