Care sunt motivele pentru care cineva are un somn aproape tot timpul? Neurologul vă va spune.
Oboseala persistentă este o problemă serioasă
Potrivit Centers for Disease Control and Prevention, 15,3% dintre femeile și 10,1% dintre bărbații din Statele Unite se simt obosiți în mod regulat. Acest tip de oboseală nu este același lucru cu cel pe care îl experimentează toată lumea din când în când, când stă treaz până târziu pentru ceva. Este vorba de o oboseală serioasă, mereu prezentă, care, conform cifrelor din SUA, duce la 72.000 de coliziuni și 44.000 de accidente pe an din cauza oboselii cronice în rândul șoferilor.Așadar, ce ar putea duce la această problemă foarte importantă? Experții au răspunsul.
Prea mulți oameni suferă de oboseală cronică
Potrivit Academiei Americane de Medicină a Somnului și Societății de Cercetare a Somnului, adulții cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani au nevoie de 7-9 ore de somn pentru a rămâne sănătoși, dar o treime din populație nu doarme suficient. Iar cercetările au demonstrat că acest lucru crește riscul de hipertensiune arterială, obezitate, depresie, boli de inimă și accident vascular cerebral.
Merită să ne stabilim o bună rutină de somn”, spune doctorul. – Doar acestea vă pot pregăti pentru un somn ușor și o odihnă satisfăcătoare. Ce sunt acestea? De exemplu, oprirea televizorului înainte de a adormi este o idee bună, cititul sau relaxarea sunt mai eficiente, dar nu în dormitor!
Mergeți la culcare doar atunci când vă simțiți suficient de obosit pentru a adormi. Este important să vă culcați pe o saltea și o pernă potrivite, de preferință de bună calitate. Nu vă treziți după-amiaza. Cafeaua, ceaiul tare, băuturile energizante și chiar fumatul prea târziu în timpul zilei pot avea un puternic efect de stimulare, făcând parțial dificilă adormirea și parțial întrerupând un somn odihnitor.
Condițiile ideale de somn pot varia considerabil de la o persoană la alta, dar pot fi formulate câteva reguli generale. Dacă este posibil, întunecați complet dormitorul pe timp de noapte, deoarece chiar și cadranele și monitoarele iluminate pot perturba somnul odihnitor. Același lucru este valabil și pentru zgomot, cu cât liniștea este mai completă, cu atât mai mari sunt șansele unui somn odihnitor.
Dincolo de aceasta, însă, dacă aveți probleme cu somnul de săptămâni sau luni de zile – aveți dificultăți în a adormi, vă treziți des, sunteți neliniștit că nu veți reuși să adormiți, vă răsuciți, sau chiar știți că sforăiți sau că colegul de pat a observat că aveți apnee în somn – este important să consultați un specialist în somn. O cartografiere exactă a simptomelor și a afecțiunilor însoțitoare, un studiu al somnului bazat pe acestea și alte teste suplimentare sunt necesare pentru a determina cauza simptomelor și pentru a stabili terapia adecvată.
De asemenea, este posibil să fii obosit din cauza unei diete incorecte
Nu toată lumea este conștientă de acest lucru, dar o dietă echilibrată bazată pe legume, fructe, cereale integrale, proteine și produse lactate poate fi eficientă în sine împotriva oboselii. Merită să apelați la ajutorul unui dietetician pentru a vă ajuta să elaborați o dietă personalizată optimă, mai ales dacă aveți probleme de sănătate, dar nu este dificil să respectați regulile de bază.
- Mâncați cantitatea potrivită de calorii pentru stilul dvs. de viață.
- Jumătate din farfurie ar trebui să fie ocupată de legume și/sau fructe!
- Alegeți cereale integrale, grăsimi nesaturate și produse cu conținut scăzut de grăsimi.
- Reduceți consumul de zahăr!
- Luați toate mesele la aceeași oră, dacă este posibil!
- Beți suficientă apă! Deshidratarea în sine provoacă oboseală.
Oboseala și stilul de viață sedentar
O mulțime de cercetări au arătat că inactivitatea fizică reduce nivelul de energie, nu îl crește. Conform recomandărilor profesionale, 150 de minute de exerciții cardio de intensitate moderată și 2 x 20-30 de minute de exerciții de dezvoltare musculară pe săptămână sunt optime pentru protecția sănătății. O altă regulă importantă este că nu trebuie să treacă mai mult de 72 de ore între două sesiuni cardio și nicio sesiune nu trebuie să fie mai scurtă de 30 de minute. Desigur, după mulți ani de inactivitate, puteți începe cu antrenamente mai scurte și mai puțin intense, dar scopul este de a reduce oboseala cronică și de a maximiza câștigurile pentru sănătate prin exerciții fizice.
Stresul netratat merge mână în mână cu oboseala
Stresul persistent și netratat este unul dintre cei mai serioși factori de risc pentru oboseală și, ulterior, pentru îmbolnăvire. Primele semne pot include simptome comune, cum ar fi durerile de cap, migrenele, crampele musculare și starea de spirit scăzută. Odată ce ați experimentat acestea, merită cu siguranță să căutați ajutor pentru a vă gestiona corect stresul zilnic. Dacă puteți găsi un specialist în sănătate mintală sau găsiți o metodă – fie că este vorba de yoga, exerciții de grup, orice hobby – care să vă ajute să priviți provocările vieții într-un mod diferit, veți fi făcut un pas important în direcția depășirii oboselii cronice.
Anumite boli și condiții de sănătate pot provoca, de asemenea, oboseală.
Dacă ați făcut toate schimbările pe care le puteți face în stilul de viață pentru a combate oboseala, dar tot nu reușiți să scăpați de ea, merită să vă supuneți unui control pentru depistarea tulburărilor subiacente de îndată ce aveți ocazia.
Există o serie de afecțiuni care pot cauza oboseală, inclusiv diabetul, anemia, intoleranțele alimentare, tulburările tiroidiene, deficiențele de vitamine și minerale. Pe lângă acestea, și bolile de inimă pot fi asociate cu aceste simptome.
Oboseala persistentă este un simptom comun care este ușor de trecut cu vederea, deși este deosebit de frecvent ca femeile să se simtă neobișnuit de obosite în perioada premergătoare unui atac de cord, însă în spatele oboselii persistente poate exista și o cauză cardiologică, cum ar fi insuficiența cardiacă. Dacă până și activitățile minore vă epuizează, de exemplu, dacă aveți dificultăți în a urca scările, ar trebui să vă faceți un control. Tratamentul bazat pe un diagnostic corect poate salva vieți.
Urmărește-ne și pe Google News