Exista tot felul de teorii legate de dieta: teorii care te invata ca pentru a slabi trebuie sa mananci disociat, teorii care incearca sa te convinga ca nu trebuie sa asociezi niciodata proteinele cu carbohidratii, teorii care iti spun ca nu e bine sa mananci doua tipuri de proteine, la aceeasi masa.
Cate dintre acestea sunt adevarate si cate marketing curat, necesar pentru a-ti promova o noua dieta, un nou produs de slabire, un nou curs?
Care este modalitatea in care mancau oamenii, in mod natural?
Prima ta regula, in orice dieta, ar fi sa te gandesti cat de departe este aceasta de natural, de ceea ce ai face in mod obisnuit – sau si mai bine, de ceea ce ar fi facut bunici tai, sau bunicii acestora. Crezi ca bunica ta, slaba in toata tineretea ei, s-a gandit vreodata ca trebuie sa nu incurce proteinele cu carbohidratii – sau stia macar ce reprezinta acesti termeni care tie iti sunt atat de familiari?!
Echilibrul sta la baza oricarui concept extraordinar
Indiferent daca ai reusit la un moment dat sa slabesti mancand timp de trei zile numai orez fiert, sau cea mai buna prietena a ta a avut rezultate mancand doar carne la gratar… gandeste-te te rog la imaginea de ansamblu! Ai pus aproape tot atatea kilograme la loc, dupa cura cu orez, iar prietena inca se lupta cu kilogramele in plus, si a trecut deja la alta dieta, pentru ca nu mai suporta carnea? Ei bine, se pare ca nu aceasta este modalitatea in cate vei ajunge la greutatea ideala, nu esti deja convinsa ade acest aspect?!
Singura modalitate de a slabi pe termen lung si de a pastra kilogramele date jos este a renuntat la toate modalitatile miraculoase de slabire si a gasi echilibrul. Echilibrul in viata si… echilibrul in farfurie!
Ce si cat trebuie sa mananci, pentru a slabi?
Nu cred in disociere si nu voi promova niciodata asta… incepand de la termenul disociere, care inseamna sa faci sau sa mananci ceva separat de altceva. De ce?
Nu e nimic mai bun si mai gustos decat o feliuta de paine cu unt, nimic mai savuros decat o portie de friptura delicioasa cu garnitura de legume… cine te-a pacalit ca trebuie sa renunti la toate acestea?
Secretul dietei, de fapt, consta in asociere. Cum asociezi diferitele grupe de elimente, pentru a crea o farfurie perfecta pentru tine?! Care sunt grupele alimentare pe care trebuie sa le asociezi in meniul tau, pentru a slabi? Care sunt proportiile perfecte sau si mai bine, exista proportii perfecte?
Cum asociezi grupele alimentare pentru a construi o farfurie… perfectibila
Modul in care iti construiesti farfuria depinde foarte mult de preferintele tale alimentare, dar si de tipologia metabolismului tau – acesta este motivul pentru care nu se poate generaliza dieta, ai nevoie de consultanta nutritionala, de o dieta personalizata si de a invata sa te cunosti, putin cu putin.
Cu toate acestea, pentru ca sunt fortata ca deocamdata sa ma limitez la generalitati, pentru a avea o alimentatie perfect sanatoasa trebuie sa ii oferi corpului tau in mod constant si frecvent proteine, carbohidrati si grasimi – toate acestea de calitate, din sursele cele mai bune, nu oricum. Trebuie sa ai grija ca modalitatea de preparare a acestora sa fie corecta si sanatoasa si sa acorzi importanta cantitatilor si numarului total de calorii – cel putin pana te obisnuiesti.
Ce sa mananci: proteine, carbohidrati, grasimi!
Iti recomand ca fiecare masa sa includa proteine, din surse precum carnea slaba si ouale, surse extraordinare de proteine de calitate, si sa acorzi in timp atentie alegerii ingredientelor organice, sanatoase. Proteinele te vor ajuta sa iti dezvolti masa musculara si sa cresti rata metabolismului, pentru a arde si mai multe calorii, chiar atunci cand nu desfasori activitati sportive.
Carbohidratii benefici dietei sunt legumele cu fibre, care trebuie sa fie prezente in farfurie alaturi de proteine, pentru ca fiecare nutrient are rolul sau pentru corecta functionare a organismului si pentru slabire. Alege cu incredere dovleceii, ardeii verzi, rosii, spanacul, varza, andivele si bucura-te, pentru ca acestea sunt alimente extraordinar de sanatoase, care nu iti vor suplimenta mesele cu prea multe calorii.
Si, inca ceva… nu uita de grasimi! Chiar daca pana acum te-ai ferit de ele ca de ciuma, a venit vremea sa iti reconsideri atitudinea. Grasimile sanatoase, precum semintele si nucile (crude), uleiul de masline sau de peste, trebuie sa capete un loc de fructe in meniul tau, pentru ca ai nevoie si de acestea, pentru a slabi!
Numai tinand cont de aceste reguli vei putea crea o farfurie perfectibila, si nu perfecta… pentru ca este nevoie de timp, de analiza si de cunoasterea propriei persoane pentru a stabili care sunt proportiile de nutrienti care ti se potrivesc tie.
Si totusi, de unde sa pornesti in estimarea proportiilor de nutrienti?!
Am primit aceasta intrebare de la voi – care este proportia in care trebuie sa asociem alimentele, pentru a slabi?! Si am incercat sa ma eschivez, spunand ca nu se pot face generalizari, si ca este nevoie sa asculti nevoile fiecarui individ. Si da, stiu ca acest raspuns nu te-a multumit, asa ca te sfatuiesc ca astazi sa iti creezi o cina care sa includa:
- Proteine – 40%
- Carbohidrati – 50%
- Grasimi – 10%
Va trebui sa incerci sa obtii aceasta proportie si sa monitorizezi modul in care te simti, dupa masa. Trebuie sa fii atenta daca masa te-a satisfacut si esti satula, sau daca s-a instaurat imediat dupa masa senzatia de oboseala si moleseala. Sau daca, dimpotriva, esti nervoasa si iti este in continuare pofta de ceva dulce?!
Urmărește-ne și pe Google News