Examinând datele din două studii anterioare, experții de la Cleveland Clinic au descoperit că un consum regulat și excesiv al popularului îndulcitor eritritol poate crește riscul formării de cheaguri de sânge.
Studiul lor a evaluat rezultatele unui studiu efectuat pe un eșantion din SUA și unul european și a constatat că cei care au consumat cantități mai mari de îndulcitor au avut o incidență mai mare a accidentelor vasculare cerebrale. Cu toate acestea, acest lucru în sine nu implică o legătură de cauzalitate, așa că cercetătorii au analizat, de asemenea, opt persoane cu risc scăzut de a dezvolta cheaguri de sânge care au consumat cantități mai mari de alimente care conțin eritritol. Concentrațiile din sângele lor erau semnificativ ridicate în eritritol, care poate juca un rol în formarea cheagurilor de sânge.
Cu toate acestea, Duane Mellor, un purtător de cuvânt al Asociației Dietetice Britanice, care a acordat un interviu pe această temă pentru New Scientist, a declarat că rezultatele cercetării nu justifică, în sine, retragerea medicamentului de pe piață sau obligarea persoanelor care țin dietă să nu-l mai folosească. Consumul excesiv de zahăr și obezitatea rămân un risc mult mai mare pentru sănătatea cardiovasculară.
Eritritolul este un alcool zaharat natural care poate fi produs artificial, dar care se găsește și în ciuperci și în unele fructe. Popularitatea sa se datorează faptului că are un gust foarte asemănător cu cel al zahărului, conținând în același timp foarte puține calorii. Puterea sa de îndulcire este de aproximativ 60-80% din cea a zahărului, astfel că este un bun înlocuitor al zahărului în majoritatea alimentelor.
Cu toate acestea, consumul unor cantități mai mari poate duce la creșterea reactivității trombocitelor, ceea ce, practic, poate contribui la formarea cheagurilor de sânge. Acesta este un efect care ar necesita un aport zilnic mult mai mare decât se consumă în general.
Urmărește-ne și pe Google News