Știați că, în ultimii 150 de ani, producția mondială de zahăr a crescut de la 1,5 milioane de tone la 70 de milioane de tone, adică de 50 de ori mai mult? Din păcate, acest lucru a contribuit în mod semnificativ la declinul general al sănătății umane.
Carbohidrații naturali sunt una dintre principalele noastre surse de nutriție, în timp ce zahărul rafinat este o sursă de multe boli. Mai presus de toate, este dăunător, deoarece conținutul de zahăr din plantele naturale este semnificativ mai mic decât cel al zahărului alb din magazine.
În general, persoanele care consumă cantități excesive de zahăr au o viață mai scurtă decât media. Un exemplu ilustrativ în acest sens este numărul mare de indigeni din Australia care trăiesc în colonii de grup, a căror vârstă medie este cuprinsă între 40 și 50 de ani din cauza consumului excesiv de zahăr. Dar și mai rău este indiferența care înconjoară totul.
De ce este nociv zahărul rafinat?
În primul rând, trebuie să știți că zahărul are un efect acid. De aceea, după ce consumăm zahăr, organismul încearcă să contracareze efectul acid prin „alcalinizare” pentru a echilibra pH-ul. În cazul în care nu există suficient „material” (alimente) pentru a se alcaliniza, acesta trebuie să apeleze la „rezervele” sale: ia vitamine și minerale din organism în eforturile sale de a le digera, detoxifia și elimina. Astfel, de exemplu, se extrag sodiu, potasiu, magneziu și calciu.
Dacă consumați în mod regulat zahăr sau alimente și băuturi zaharoase, de exemplu, organismul este obligat să extragă calciul lipsă din propriile oase, provocând osteoporoză și agravând cariile dentare, care au fost inițial declanșate de aciditatea puternică a zahărului.
Zahărul fermentează în timpul digestiei, producând acid acetic, acid carbonic și alcool. Acidul acetic, dar mai ales alcoolul, are un efect distructiv foarte puternic asupra membranelor intestinale. De asemenea, alcoolul dăunează rinichilor și afectează sistemul nervos.
Consumul prea mare de zahăr afectează de fapt toate organele. Acesta se acumulează în ficat sub formă de glucoză (glicogen) și umflă ficatul. Atunci când ficatul atinge limita maximă de creștere, excesul de glicogen este eliberat înapoi în sânge sub formă de acizi grași. Acești acizi grași sunt apoi depozitați în toate părțile mai puțin active ale corpului (de exemplu, abdomen, fese, șolduri, coapse etc.) și mai târziu pe organele active (cum ar fi inima sau rinichii).
Consumul de zahăr își pune amprenta asupra întregului organism: modifică tensiunea arterială, afectează sistemul nervos parasimpatic și cerebelul care îl reglează. De asemenea, interferează cu circulația sângelui și cu sistemul limfatic.
Calitatea globulelor roșii se deteriorează, iar numărul de celule albe crește excesiv, ceea ce duce la o creștere mai lentă a țesuturilor. Rezistența organismului se deteriorează, ceea ce duce la răspândirea micobacteriilor.
Rezervele de vitamina B sunt, de asemenea, reduse, deoarece consumul de zahăr declanșează moartea bacteriilor intestinale benefice care produc vitamina B.
De asemenea, este destul de dăunător pentru pancreas, deoarece îl procesează excesiv și îl expune la alte reacții deranjante.


Concluzia pe care o puteți trage din acest articol este că trebuie să vă protejați de efectele nocive ale zahărului, care vă afectează întregul organism. Nu trebuie să îl evitați, dar trebuie să fiți atenți la cantitate, deoarece zahărul este prezent sub o formă sau alta în aproape toate alimentele (dulciuri, produse de panificație, produse gata preparate etc.), iar eticheta „fără zahăr adăugat” poate fi înșelătoare, deoarece se referă doar la zaharoză, nu și la sirop de glucoză sau fructoză industrială!
În plus, muesli-ul sau iaurtul „0%” anunțat ca fiind „sănătos” poate conține până la o treime din zahăr, iar o lingură de ketchup conține o linguriță de zahăr… și lista poate continua! Supele la pungă, sucurile, pâinea, cerealele etc., toate pot conține zahăr! Și mai multe mici, din păcate, ajung mult și aici. Acele 100 de grame care pot fi o problemă mai târziu se pot aduna foarte repede!
Gândește-te la asta cu un exemplu simplu: vara, pe căldură, bei apă minerală aromată, care poate conține până la 4 grame de zahăr la 100 de mililitri! Iar dacă bei un litru și jumătate din această băutură delicioasă, ai consumat deja 60 de grame de zahăr!
Așadar, merită să vă uitați bine la etichetele produselor și să preparați acasă ceea ce puteți din ingredientele pe care le cumpărați, astfel încât să aveți o masă sau o băutură sănătoasă !
Ca să nu mai spunem că, dacă ești chiar pofticioasă la dulciuri, există acum o varietate de înlocuitori naturali ai zahărului care sunt la fel de ușor de folosit la copt ca și zahărul granulat, dar nu sunt dăunători! Xylitolul, stevia, mierea sau eritriolul sunt toate sigure de folosit!
De asemenea, merită să vă gândiți la ceea ce cumpărați pentru copiii dvs. și la modul în care pregătiți alimentele. Știți că copiilor le plac dulciurile, ceea ce este foarte bine. Puteți să le cumpărați acea ciocolată sau prăjitură specială, dar păstrați-o cu moderație! Nu trebuie să mănânce imediat toată tableta de ciocolată!
Tratați în același mod băuturile zaharoase și tot ce este dulce. În afară de zahăr, aproape toate bomboanele de gumă colorate și alte bunătăți similare conțin coloranți cancerigeni! Nu expuneți organismul copilului dumneavoastră la astfel de pericole. Există un motiv pentru care se spune din ce în ce mai des: tot ceea ce nu este colorat natural nu este sănătos…
Există multe modalități de a proteja sănătatea copiilor, iar dacă ei consumă alimente și băuturi dulci cu moderație, ați făcut deja ceva pentru a le proteja sănătatea!
Lumea se mișcă într-un ritm mai rapid si din pacate nu are doar avantajele sale, ci și dezavantaje. Dar și oportunitățile de schimbare sunt în creștere. Faceți cercetări și veți găsi îndulcitorul potrivit pentru dumneavoastră.
Vă puteți îndulci viața cu mai puțin sau deloc zahăr!


Urmărește-ne și pe Google News