Majoritatea dintre noi tindem sa abordam dieta asa cum facem cu toate problemele din viata noastra care trebuie rezolvate: ne informam, stabilim o serie de reguli, incercam sa le adaptam si aplicam, si continuam procesul de informare, in asa fel incat sa nu ramanem in urma cu noutatile.
Problema apare in momentul in care viata ta se complica extrem de mult datorita informatiilor pe care le primesti, din surse diferite. Ok, stii deja ca alimentatia sanatoasa combinata cu sportul iti pot transforma corpul intr-unul sanatos si frumos. Problema apare in momentul in care incerci sa detaliezi aceste concepte si realizezi ca diferiti doctori sau specialisti au diferite opinii referitoate la ce inseamna un stil de viata sanatos si ce inseamna o alimentatie sanatoasa.
Trebuie sa tii o dieta proteica pentru a slabi? Este aceasta sanatoasa? Carbohidratii sunt buni pentru energie, si fara ei vei fi mereu obosita? Cata apa trebuie sa bei cu adevarata? Se vor intoarce cele 5 kilograme date jos intr-o saptamana? Cat sport trebuie sa faci si de care?
Raspunsurile la aceste intrebari si nu numai (majoritatea contradictorii) iti pot induce o stare de nesiguranta, deznadejde sau chiar frustrare, toate acestea afectandu-ti dieta si starea de spirit.
De aceea, am decis sa iti ofer un mic ghid care te va ajuta sa selectezi informatia si sa cantaresti singura calitatea acesteia, pentru a putea sa faci singura alegerile care ti se potrivesc si care te vor defini.
1. Este realista informatia pe care ai primit-o?!
Primul intrebare pe care te rog sa ti-o adresezi, in momentul in care decizi sa iei in considerare un material (indiferent ca este vorba de internet, de o revista sau de televizor) este daca informatia pe care tocmai ai primit-o pare realista.
Crezi ca este posibil ca pastila sau ceaiul la care se face reclama sa te ajute cu adevarat sa slabesti 5 kilograme intr-o saptamana? Crezi ca aceste kilograme nu se vor mai depune niciodata, chiar dupa intreruperea tratamentului? Crezi ca procesul prin care ai reusit sa slabesti 5 kilograme este unul sanatos, pe care ai vrea sa il recomanzi si prietenor, mamei sau fiicei tale?
Gandeste-te daca informatia pe care o primesti este una realista, inainte de toate, si incearca sa treci prin acest filtru stirile, reclamele si chiar sfatul diferitilor medici!
2. Care este sursa informatiilor?
Un alt lucru deosebit de important de avut in vedere… care este sursa informatiilor pe care le primesti? Dieta pe care ai primit-o a fost recomandata de catre un specialist sau are la baza o serie de studii? A fost publicata intr-o revista de specialitate sau pe un site recunoscut ca reprezentand o importanta sursa de informare in acest domeniu? Exista posibilitatea de a testa si cometa produsul la care se face reclama?
3. Cine este persoana care ofera informatiile?
Nu cred in CV-uri stufoase si intr-un lung sir de studii, facute pentru a impresiona. Nu cred ca acestea ar trebui sa fie criteriile tale principale pentru a oferi credibilitatea unei informatii. In schimb, cred cu tarie ca trebuie sa te gandesti serios la nivelul educatiei persoanei care transmite informatii, la experienta acesteia in domeniul nutritiei si al terapiilor de slabire si, cel mai mult si cel mai important, la modul in care arata persoana respectiva!
Da, nu sunt superficiala, ci iti atrag atentia asupra unui aspect deosebit de important!
Persoana care iti ofera informatii referitoare la stilul de viata arata bine? Pare sanatoasa? Straluceste pur si simplu de fericire? Pare o persoana energica, plina de viata?
In cazul in care raspunsul la aceste intrebari nu este intocmai unul favorabil, gandeste-te de doua ori daca sa iei in considerare informatia primita sau nu! Pentru ca, inainte de a fi specialisti, suntem oameni – iar stilul de viata pe care il promovam in teorie trebuie sa se reflecte si asupra stilului nostru personal de viata, trebuie sa ne influenteze alegerile si sa ne defineasca personalitatea.
Cum poti sa crezi in medicul care fumeaza dar incearca sa te convinga sa te lasi de fumat?
4. Ti se potriveste informatia respectiva?
Ei bine, indiferent daca informatia a pornit de la un specialist avizat si a dat extrem de multe si bune rezultate, trebuie sa te gandesti daca ti se poate potrivi… si tie!
Stii ca este la moda dieta proteica, si ca au slabit foarte multe prietene sau colege sau membre de pe forum urmand-o? Nimic mai adevarat, dar tie iti plac legumele si fructele, si va fi un chin cumplit sa renunti la acestea, chiar si numai pentru primele 5 zile din Faza de Atac.
Asadar… gandeste-te de doua ori si selecteaza numai informatia care te va ajuta si pe care vei fi capabila sa o aplici pe termen mediu sau lung – in caz contrar, eforturile tale se vor transforma intr-un sir de nereusite, si nu vrei asta.
5. Nu trebuie sa faci toate schimbarile deodata!
Poate alti experti iti vor spune altceva, in schimb eu cred cu tarie in moderatie si in pasi mici. Nu poti sa te schimbi total peste noapte (desi poate uneori ai vrea), nu poti sa iti “extirpezi” toate obiceiurile care te-au determinat sa te ingrasi cu 20 de kilograme.
Iti place ciocolata? Foarte bine pentru tine, te voi incuraja sa o mananci in continuare, doar ca va trebui sa reduci cantitatile si sa alegi ciocolata de calitate, cu cat mai mult cacao. Iti plac pastele? Nimic mai simplu! Vei putea beneficia de o masa-premiu pe saptamana, in care vei avea ocazia sa le savurezi, masa pe care o vei astepta cumintica respectand celelalte reguli ale dietei.
Schimbarile mari trebuie facute treptat, pot lua luni sau chiar ani. Numai asa vei reusi sa faci schimbari care sa dureze cu adevarat, si sa se transforme in noul tau stil de viata!
6. Trebuie sa fii realista
Este bine sa iti propui un scop, este bine sa alegi un termen la care ai dori sa atingi scopul propus. Cu toate acestea, te sfatuiesc sa fii realista cu ceea ce alegi si ceea ce iti propui. Daca te-ai ingrasat in ultimii doi ani este putin probabil ca vei reusi sa ajungi la forma ideala intr-o luna, asa ca elimina din start dietele care iti ofera solutii miraculoase pentru a face acest lucru!
Stresul (datorat nereusitei) iti poate cauza mai multe probleme decat alimentatia nepotrivita, si de aceea te sfatuies sa abordezi noul tau stil de viata cu relaxare, dar cu convingerea ca odata ce ai facut o serie de pasi acestia te vor conduce catre succes, pentru ca au fost bine cantariti, ganditi si pusi in practica in modul optim.
Urmărește-ne și pe Google News