Tradiții japoneze faimoase: ceremonia ceaiului

Tradiții japoneze faimoase: ceremonia ceaiului

Chado, chanoyu sau ceremonia japoneză a ceaiului, este una dintre tradițiile definitorii ale culturii japoneze, unul dintre primele lucruri care îți vine în minte atunci când te gândești la Țara Soarelui Răsare. Construită cu atenție și perfectată de-a lungul a sute de ai, chado poate fi văzută ca o experiență religioasă, ca un drum către cunoașterea de sine, ca o întoarcere către natură. Spunem experiență religioasă pentru că ceremonia ceaiului a apărut ca urmare a introducerii budismului Zen și a ceaiului matcha în viața culturală a Japoniei. Budismul Zen Este o formă de budism în care meditația înlocuiește adorarea ritualistică în drumul către înțelepciune și iluminare. În secolul XIII, unul dintre fondatorii școlii budismului Zen japonez, Myoan EIsai se întoarce din China aducând cu el ceaiul Matcha pe care îl recomanda ca medicament dar și ca energizant și pe care el însuși îl consuma înaintea sesiunilor de meditație.

In timp matcha și-a făcut loc în mănăstirile budiste ale Japoniei și în viețile elitelor japoneze dar despre istoria ceaiului matcha și felul în care a devenit un simbol al Japoniei poți citi mai multe aici. In articolul de față menționăm doar că la recomandarea lui Myoan EIsai, matcha a devenit o băutură a shogunilor și samurailor care o consumau înainte de a pleca la luptă pentru a fi mai puternici și mai focusați dar și la întoarcerea acasă pentru a se vindeca și a se relaxa.

Popularitatea crescândă a ceaiului matcha a făcut ca în Japonia secolului XV să apară primele case de ceai, denumite în japoneză Chashitsu. Construite după principii foarte clare, casele de ceai erau structuri din lemn amplasate în grădini sau locuri pitorești, caracterizate mai presus de toate de simplitate atât la exterior, cât și la interior. Arhitectura acestor prime case de ceai a fost puternic influențată de Sen Rikyu cel care a introdus estetica wabi-sabi, un stil puternic influențat de principiile budismului Zen  și care era menit să înlesnească întoarcerea în natură și să favorizeze meditația. Acest stil și-a pus amprenta nu doar pe arhitectura caselor de ceai ci și pe aspectul instrumentelor folosite la prepararea ceaiului matcha, reflectându-se chiar și în aranjamentele florale din chashitsu. Astfel casele de ceai erau spații mici cu uși de acces joase care obligau oaspeții să se așeze în genunchi pentru a putea intra, aceste ușii având scopul de a-i învăța umilința pe toți cei invitați: shoguni și samurai, femei și bărbați, călugări, țărani sau nobili, toți erau obligați să se târască pentru accede în spațiul respectiv, toți erau egali în Chashitsu fiind tratați cu același respect și supunându-se acelorași reguli. Această abordare s-a bucurat de mare succes în Japonia medievală și poate fi remarcată inclusiv în ustensilele folosite în timpul ceremoniei ceaiului. Dacă până la apariția stilului wabi sabi elitele japoneze fascinate de cultura chineză foloseau obiecte elaborate, importate din China, apariția acestui stil al simplității duce la o întoarcere către tradițional, către obiecte făcute de meșteșugari japonezi fie din ceramică sau metal, fie din lemn. Menționăm acest aspect pentru că ustensilele joacă un rol important în ceremonia ceaiului, fiecare dintre ele având un loc bine stabilit în cadrul chado. Tocmai de aceea îți povestim pe scurt despre câteva dintre cele mai importante ustensile pentru prepararea matcha, exact acele instrumente de care vei avea și tu nevoie ca să îți prepari un matcha acasă și pe care le poți găsi pe site-ul matchabar.ro

Instrumente folosite la prepararea matcha, în timpul ceremoniei ceaiului

Bolul pentru matcha, denumit în japoneză chawan este unul dintre obiectele cele mai importante în cadrul ceremoniei ceaiului și în același timp un reprezentant al impactului pe care matcha și chado l-au avut asupra culturii și dezvoltării economice ale Japoniei. Cum precizam anterior filozofia lui Sen Rikyu aduce în centrul atenției obiectele tradiționale făcute de meșteșugari japonezi. Ca urmare olăritul și arta fabricării ceramicii capătă un având fără precedent și în această perioadă apar meșteșugari ai căror urmași fac și astăzi boluri ceramice pentru ceremonia ceaiului. Ghidându-se după principiile lui Sen Rikyu, meșteșugarii japonezi au dezvoltat stiluri distincte din punct de vedere vizual. Bolurile Raku de exemplu sunt boluri modelate manual fără ajutorul unei roți de olărit, motiv pentru care nu sunt perfect rotunde ci au marginile ușor deformate, acest aspect făcându-le și mai prețioase. Un alt stil de ceramică apărut în Japonia medievală este stilul shino, prima ceramică porțelanată ornată din Japonia. Pentru că perfecțiunea se găsește în imperfecțiune chawan-urile tradițional japoneze au și astăzi caracteristicile pe care le menționam anterior: margini deformate zgârieturi etc unii meșteșugari lăsându-și amprenta la propriu, pe suprafața bolurilor pentru a le spori unicitatea. Acesta este unul dintre motivele pentru care participanții la ceremonia ceaiului trebuie să-și arate aprecierea față de chawan, un altul fiind acela că gazda alege fiecare bol de ceai din colecția sa având în minte invitatul care îl va folosi. Din punct de vedere funcțional chawan -ul este important pentru că baza sa permite folosirea pămătufului din bambus pentru matcha, denumit în japoneză chasen.

Chasen-ul, pămătuf din bambus, merită o mențiune specială fiindcă fără el pudra de ceai verde nu poate fi omogenizată în mod corect. Cu alte cuvinte pământul din bambus este cel care te va ajuta la prepararea unui matcha cremos, fără bulgări de pudră.

Chashaku și hishaku, adică lingura de măsură pentru matcha și polonicul de măsură pentru apă, sunt două dintre ustensilele care vor face viața mai ușoară iubitorilor de matcha și asta pentru că ambele sunt gândite să măsoare precis cantitatea de matcha și apă necesare preparării unui bol de ceai. Chashaku, lingura de măsură pentru ceai verde, era la origine făcută din fildeș sau metal însă folosirea ei s a dovedit ineficientă și în secolul XIII călugării japonezi au început să o fabrice din lemn și i-au alungit coada pentru a putea lua matcha din recipientele în care era păstrat, adesea adânci și înguste. Capătul mai lat scoate din recipient o cantitate de matcha echivalentă cu o jumătate de linguriță (aproximativ un gram), adică exact atât cât trebuie pentru prepararea unui matcha usucha.

Ceremonia ceaiului

Pentru a capta spiritul acestei ceremonii trebuie să revenim la maestrul Sen Rikyu care propunea o ceremonie a ceaiului care să sublinieze frumusețea gesturilor mici, de zi cu zi, perfecțiunea lucrurilor imperfecte și simplitatea. Chashitsu, construit după aceleași principii, era un spațiu de aproximativ 3 m², care avea un mic alcov unde erau expuse un pergament și un aranjament floral. La intrarea în chashitzu se afla o fântână unde oaspeții trebuiau să se spele pe mâini și să își clătească gura pentru a se purifica. Apoi aceștia intrau în chashitsu unde gazda îi întâmpina și le indica locul în care trebuiau să se așeze. Odată ce toți invitații erau așezați pe tatami, gazda începea chado prin curățarea simbolică a instrumentelor ce urmau a fi folosite în timpul ceremoniei, după care trecea la prepararea ceaiului. Oaspeții erau serviți cu ceai după reguli bine stabilite: bolul de ceai era plasat în fața invitaților cu fața către ei, aceștia trebuiau să-l ridice de pe tatami cu mâna dreaptă, să îl așeze în palma mâinii stângi și să-l rotească în sensul acelor de ceas la 90°. După ce își terminau ceaiul invitații își exprimau aprecierea și admirația față de aspectul bolului de ceai, apoi îl întorceau cu fața către gazdă și îl așezau pe tatami. Gazda aștepta ca toți invitații să termine, apoi curăța fiecare instrument folosit și îl așeza la locul lui, semnalând astfel sfârșitul ceremoniei.

Dacă vei participa în calitate de turist la o ceremonie a ceaiului vei constata că etapele și instrumentele din ceremonia ceaiului sunt aceleași și astăzi. Desigur că vor exista diferențe foarte mici în funcție de școala urmată de maestrul care pregătește ceaiul însă principiile formulate de Sen Rikyu sunt cele care guvernează și astăzi această ceremonie.

Sursa foto: pexels.com

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce este postul intermitent și cum te poate ajuta să slăbești și să îți îmbunătățești sănătatea

Modele unghii 2023. Aceste modele se poartă anul acesta.

Ai grijă de zâmbetul tău și explorează locuri noi: ce trebuie să știi despre turismul dentar!

Un medicament inhalat ar putea fi arma secretă împotriva cancerului pulmonar

Hernia de Disc: Ce este și Cum se tratează

Test de intoleranță alimentară – Diagnosticarea alergiilor alimentare.

A ieșit la iveală ceva foarte neplăcut despre băuturile zaharoase

Cum să-ți menții echilibrul emoțional în fața stresului?

Descoperă istoria ozonului medical și cum poate să îți îmbunătățească sănătatea

Pentru ce este bun calciu lactic? Beneficii si efecte adverse

Ce este ADHD? Cauze, simptome și metode de tratament.

Cele mai bune surse de vitamine în sezonul rece si numai.