Organul considerat inutil până acum- dar care ne poate feri de Cancer.

Organul considerat inutil până acum- dar care ne poate feri de Cancer.

Anterior, se credea că timusul este în esență inutil la vârsta adultă, dar un studiu retrospectiv a stabilit acum o legătură între îndepărtarea timusului și un risc crescut de deces și cancer. Studiul nu poate spune sigur că asta e cauza, dar ne dă de gândit că poate ar fi bine să ne păstrăm timusul pentru sănătatea noastră.

Timusul este un organ pe care mulți, chiar și doctorii, îl consideră inutil la vârsta adultă. El stă în corpul nostru doar pentru că nu are unde să plece după ce și-a făcut treaba. Dar un studiu recent publicat în The New England Journal of Medicine zice că acest organ ar putea fi foarte important pentru sănătatea noastră după ce trecem de pubertate, scrie Science Alert. Asta e o descoperire mare, pentru că înainte se credea că e un organ “fără rost” și era de obicei scos când se făceau operații la inimă sau la plămâni.

Cercetătorii din Boston au comparat ce s-a întâmplat cu pacienții care au făcut operații la inimă sau la plămâni, făcând diferența între cei care și-au scos timusul (1.146 de oameni) și cei care și l-au păstrat (un grup de control de peste 6.000 de oameni). Surprinzător, cei care au făcut timectomie (adică le-au scos glanda) au avut un risc mult mai mare de a muri în cinci ani – aproape de două ori mai mare decât la grupul de control. Acest risc mare de a muri a rămas la fel și după ce au luat în calcul alți factori care influențează sănătatea (cancerul la timus, o boală care se numește miastenia gravis sau infecțiile după operație).

În plus, timectomia a dublat șansa de a face cancer în cinci ani, pentru că aceste cancere erau mai rele și mai greu de tratat decât la grupul de control. Deși studiul nu poate spune sigur că asta e cauza, rezultatele ne fac să ne îngrijorăm că timusul la vârsta adultă nu e chiar așa de inutil pe cât se credea înainte.

Timusul e foarte important pentru sistemul imunitar când suntem copii, dar după pubertate se micșorează și face mai puține celule T – niște celule albe care ne ajută să luptăm cu infecțiile. De-aia se credea că nu mai are rol mare în corpul nostru după pubertate. Dar studiul arată că nu e chiar așa: adulții care nu au timus pot avea probleme cu sistemul imunitar, care le pot crește riscul de a muri sau de a face cancer.

Cercetătorii au văzut, de asemenea, că sângele oamenilor care au făcut timectomie avea mai puțini receptori variați ai celulelor T, care ar putea fi și ei legați de cancer sau de boli autoimune.

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACESTE 8 SIMPTOME VĂ INDICĂ DACĂ AVEȚI O DEFICIENȚĂ DE VITAMINA D

Ce poate provoca o creștere bruscă a ritmului cardiac? Cardiologul raspunde

Studiu: Tații care se joacă cu copiii lor îi fac mai deștepți și mai fericiți.

Dispozitiv sunete albe pentru a vă adormi copilul. Ar trebui să-l folosesc?

Ce ar trebui să te ghideze atunci când alegi încălțămintea potrivită?

La ce se poate folosi bicarbonatul de sodiu? Nu doar pentru curățare.

Test de intoleranță alimentară – Diagnosticarea alergiilor alimentare.

O nouă mutație a Coronavirusului este aici-iată cât de eficiente sunt vaccinurile.

Giardioza: Simptome,cauze diagnosticare si tratament.

Apa îmbuteliată, mai rea decât se credea: nanomaterialele care ne pot ajunge în creier și inimă

Descoperă acum secretul tinereții fără bătrânețe

Există o modalitate simplă de a-ți verifica mâinile pentru a vedea dacă bei suficientă apă,