Organul considerat inutil până acum- dar care ne poate feri de Cancer.

Organul considerat inutil până acum- dar care ne poate feri de Cancer.

Anterior, se credea că timusul este în esență inutil la vârsta adultă, dar un studiu retrospectiv a stabilit acum o legătură între îndepărtarea timusului și un risc crescut de deces și cancer. Studiul nu poate spune sigur că asta e cauza, dar ne dă de gândit că poate ar fi bine să ne păstrăm timusul pentru sănătatea noastră.

Timusul este un organ pe care mulți, chiar și doctorii, îl consideră inutil la vârsta adultă. El stă în corpul nostru doar pentru că nu are unde să plece după ce și-a făcut treaba. Dar un studiu recent publicat în The New England Journal of Medicine zice că acest organ ar putea fi foarte important pentru sănătatea noastră după ce trecem de pubertate, scrie Science Alert. Asta e o descoperire mare, pentru că înainte se credea că e un organ “fără rost” și era de obicei scos când se făceau operații la inimă sau la plămâni.

Cercetătorii din Boston au comparat ce s-a întâmplat cu pacienții care au făcut operații la inimă sau la plămâni, făcând diferența între cei care și-au scos timusul (1.146 de oameni) și cei care și l-au păstrat (un grup de control de peste 6.000 de oameni). Surprinzător, cei care au făcut timectomie (adică le-au scos glanda) au avut un risc mult mai mare de a muri în cinci ani – aproape de două ori mai mare decât la grupul de control. Acest risc mare de a muri a rămas la fel și după ce au luat în calcul alți factori care influențează sănătatea (cancerul la timus, o boală care se numește miastenia gravis sau infecțiile după operație).

În plus, timectomia a dublat șansa de a face cancer în cinci ani, pentru că aceste cancere erau mai rele și mai greu de tratat decât la grupul de control. Deși studiul nu poate spune sigur că asta e cauza, rezultatele ne fac să ne îngrijorăm că timusul la vârsta adultă nu e chiar așa de inutil pe cât se credea înainte.

Timusul e foarte important pentru sistemul imunitar când suntem copii, dar după pubertate se micșorează și face mai puține celule T – niște celule albe care ne ajută să luptăm cu infecțiile. De-aia se credea că nu mai are rol mare în corpul nostru după pubertate. Dar studiul arată că nu e chiar așa: adulții care nu au timus pot avea probleme cu sistemul imunitar, care le pot crește riscul de a muri sau de a face cancer.

Cercetătorii au văzut, de asemenea, că sângele oamenilor care au făcut timectomie avea mai puțini receptori variați ai celulelor T, care ar putea fi și ei legați de cancer sau de boli autoimune.

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Una dintre curele pentru cancer ascunsă de public încă din 1923! Alcalinizarea corpului!

Ce este ADHD? Cauze, simptome si tratament.

Durerea de dinți: cum să o ameliorăm la domiciliu fără medicamente?

Jogging: 4 Secrete pentru a scapa de kilogramele in plus

Lifting Facial Natural: Exerciții Faciale și Masaj Pentru O Piele Radiantă

Tusea recurentă: 5 remedii de casă dovedite

„Neintelegerea” alimentului cu medicamentul

Alimentatie sanatoasa: 14 Alimente care iti schimba viata

La ce se foloseste curcuma? Beneficii, proprietati si moduri de utilizare

Poate exista o legătură între concentrația mare de eritritol din sânge și formarea cheagurilor de sânge

Cum să îți construiești o rutină eficientă de lucru de acasă.

Zosurabalpin: Un antibiotic nou și puternic care distruge bacteriile rezistente