După apă, ceaiul verde este cea mai consumată băutură la nivel mondial. Acesta se obține prin macerarea frunzelor uscate ale arbustului Camellia sinensis. De fapt, toate ceaiurile care nu sunt din plante medicinale sunt făcute din frunzele aceluiași arbust. Singura diferență între ceaiuri (de exemplu, între ceaiul negru și ceaiul verde) este gradul de oxidare a frunzelor înainte de a fi uscate. Ceaiul verde este obținut din frunze neoxidate și, prin urmare, este deosebit de bogat în antioxidanți și polifenoli, fiind una dintre cele mai puțin prelucrate forme de ceai.
Beneficiile ceaiului verde
Beneficiile ceaiului verde pentru sănătate au fost studiate pe scară largă. Cele mai multe dintre beneficiile pentru sănătate ale ceaiului verde se datorează conținutului ridicat de polifenoli din frunze. Cele mai multe ceaiuri verzi conțin aproximativ 30 % în greutate de compuși polifenolici.
1.Ceaiul verde vă poate ajuta să slăbiți
Pierderea în greutate se află în fruntea listei de obiective de sănătate a multor băieți, iar dacă te afli în acest grup, iată un argument puternic pentru ceaiul verde – s-a demonstrat că stimulează metabolismul și arderea grăsimilor. Atunci când sunt asociate cu cofeina, catechinele din ceaiul verde cresc metabolismul energetic, stimulând rata la care corpul tău arde calorii, chiar și în repaus. Studiile au arătat, de asemenea, că ceaiul verde poate promova pierderea de grăsime, în special în zona abdominală, chiar și în absența unui deficit caloric semnificativ. Deși cel mai eficient mod de a pierde în greutate este, de obicei, să urmați o dietă sănătoasă, controlată caloric, cu exerciții fizice regulate, adăugarea ceaiului verde la regimul dumneavoastră de slăbire poate accelera rezultatele.
2.Ceaiul verde reduce inflamația
Ceaiul verde este bogat într-un compus numit epigallocatechin-3-galat (EGCG), care are proprietăți antiinflamatorii bine documentate. S-a demonstrat că aplicarea topică a extractului de ceai verde îmbunătățește afecțiunile inflamatorii ale pielii, cum ar fi psoriazisul, iar consumul de ceai verde reduce durerile cauzate de artrită. În plus, multe dintre beneficiile antibolnăvicioase ale ceaiului verde se datorează efectelor antiinflamatorii ale EGCG.
3.Ceaiul verde reduce riscul de apariție a anumitor tipuri de cancer
Ceaiul verde este plin de antioxidanți care acționează ca și curățători de radicali liberi și reduc daunele oxidative din organism. În acest fel, antioxidanții pot preveni anumite leziuni celulare care pot duce la apariția anumitor tipuri de cancer. Consumul de ceai verde a fost asociat cu un risc redus de cancer de sân, de vezică urinară, de stomac, de ovare, de plămâni, de colon, de piele, de prostată și de esofag.
4.Ceaiul verde poate îmbunătăți sănătatea inimii
Cercetările au ajuns la concluzia că ceaiul verde poate reduce riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și alte boli cardiovasculare. Se crede că acest lucru se datorează polifenolilor găsiți în ceaiul verde, care scad tensiunea arterială, reduc inflamația, îmbunătățesc funcția epitelială și scad colesterolul, toți fiind factori de risc pentru bolile cardiovasculare.
5.Ceaiul verde poate reduce riscul de diabet zaharat
Unele studii au găsit o asociere inversă între consumul de ceai verde și riscul de diabet. Ceaiul verde poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge și la creșterea sensibilității la insulină, îmbunătățind astfel controlul glicemic. Aceste efecte par a fi deosebit de puternice atunci când sunt combinate cu o dietă mediteraneană.
6.Ceaiul verde poate stimula funcția cerebrală
Ceaiul verde conține în mod natural cofeină, care poate crește atenția, vigilența și performanța cognitivă, precum și reduce timpul de reacție. Aceste efecte stimulante ale cofeinei apar deoarece cofeina blochează un neurotransmițător inhibitor numit adenozină. În acest fel, cofeina crește rata de tragere între neurotransmițători și concentrația de dopamină și alți neurotransmițători.
7.Ceaiul verde poate încetini declinul cognitiv
Compușii din ceaiul verde par să îmbunătățească memoria de lucru și să încetinească rata declinului cognitiv. Unele studii au arătat că ceaiul verde poate reduce riscul de demență și boala Alzheimer.
8.Ceaiul verde poate crește speranța medie de viață
Având în vedere șirul de beneficii asociate consumului de ceai verde, poate că nu este surprinzător faptul că ceaiul verde pare să crească speranța generală de viață și, de asemenea, să reducă riscul de mortalitate din toate cauzele. Un studiu amplu, desfășurat pe o perioadă de 11 ani, a constatat că cel mai ridicat nivel de consum de ceai verde (cinci cești pe zi) a fost asociat cu cel mai mic risc de mortalitate din toate cauzele și de boli cardiovasculare.
Urmărește-ne și pe Google News