Pentru noi, diversificarea a fost( si este in continuare) o provocare, in primul rand prin prisma bombardamentului de informatii, de obicei contradictorii, din tot felul de surse, de obicei ‘de incredere’. Am primit sfaturi de la prieteni, rude, pediatru, retele de socializare si nu in ultimul rand de la „cel mai bun prieten: google.” b
Ei bine, dupa ce am trecut de initierea in arta diversificarii( fructe, legume, cereale), iata ca am ajuns sa ii dau si eu faimosii biscuiti. Si, precum o mamica constiincioasa, m-am apucat sa caut retete de la alte mamici constiincioase.
In cautarile mele dau de o reteta pe un blog, in introducerea careia tipa scrie ca este mare bai sa ii dam copilului gluten, iar ea nici macar nu se gandeste sa faca un ca asta pana pe la varsta de 2 ani. Vai, vai, vai, ce i-am facut copilului? m-am gandit eu.( ii dadusem deja gluten in cereale)
Si cu lacrimi in ochi si inima franta de dezamagire, din cauza esecului in calitate de super mama( ei, nici chiar asa:)), am inceput sa scotocesc netul pentru informatii. Si ce sa vezi…
Ce este acest gluten?
Glutenul este o proteina facuta din glutenina si gliadina. Termenul este preluat din latina, care insemna “lipici”. Dupa cum o spune si denumirea, glutenul ofera elasticitatea aluatului din care sunt framantate produsele care au la baza graul.
Cum ne poate afecta glutenul sanatatea?
Se foloseste termenul de “intoleranata la gluten” atunci cand ne referim la toate categoriile de probleme legate de gluten: boala celiaca, sensibilitatea la gluten non-celiaca, si alergia la gluten.
- Boala celiaca este o boala autoimuna care afecteaza procesul digestiv al intenstinului subtire. Boala are la baza factori genetici, imunologici si de mediu, si se va manifesta toata viata.
- Sensibilatatea la gluten determina organismul sa aiba un raspuns la stresul aparut atunci cand are probleme in a digera anumite alimente care contin aceasta proteina. Aceasta se poate manifesta toata viata.
- Alergia la gluten face ca sistemul imunitar sa raspunda in fata proteinei pentru o considera periculoasa desi nu este. Raspunsul este de obicei limitat in timp si nu determina probleme pe termen lung.
Simptome:
In cazul sensibiltatii la gluten si a bolii celiace:
- diareea
- scaderea in greutate sau stagnarea
- anemia
- scaderea poftei de mancare
- malnutritia
- balonarea
- agitatia si iritabilitatea
- dermatita
In cazul alergiei:
- eczeme
- urticarie
- dificultati de respiratie
Cand intoducem glutenul in alimentatia copilului?
Autoritatea europeana pentru siguranta alimentelor( european food safety authority) a raportat ca intoducerea glutenului in dieta sugarului la 6 luni, in timp ce este inca alaptat, ar putea reduce riscul de dezvoltare a bolii celiace si diabetului.
In urma acestor sugestii, (Committee on Toxicity,COT) si (Scientific Advisory Committee on Nutrition,SACN), au examinat datele existente pentru a determina daca introducerea glutenului la diferite varste are efecte asupra aparitiei bolii. Concluziile:
- introducerea glutenului inainte de 3 luni poate duce la o crestere a riscului de aparitie a bolii
- datele exstente nu sunt suficient de puternice pentru a face recomandari cu privire la inroducerea glutenului intre 3 si 6 luni
- poate exista un risc mai mare de a aparitie a bolii daca sugarul nu este alaptat atunci cand se introduce glutenul
Recomandarile sunt de intoducere a alimentelor care contin gluten dupa varsta de 6 luni si treptat, astfel incat sa se poata observa orice schimbare in starea de sanatate.
Alte site-uri recomanda introducerea glutenului dupa 6 luni, dar nu mai tarziu de 7 luni pentru ca boala sa fie descoperita la timp, in cazul in care exista, dar acestea nu au o baza stiintifica.
Deci…sa ‘gluten’, sau sa nu ‘gluten’?
Intr-un final se pare ca mult demonizatul gluten, nu este chiar asa de priculos, ci este mai mult un nou trend sa ne ferim de alimentele cu gluten.
Pentru cei cu intoleranta la gluten un stil de viata fara gluten este esential, dar altfel iata cateva motive pentru care sa te gandesti de doua ori. Nu exista date stiintifice care sa ateste ca un stil de viata fara gluten este mai sanatos, produsele fara gluten sunt mai scumpe decat cele cu gluten, ca sa nu mai spun ca trebuie sa spui pass multor alimente sanatoase.
Urmărește-ne și pe Google News