Despre gluten in alimentatia bebelusului. Când introducem în diversificarea bebelușilor

Despre gluten in alimentatia bebelusului. Când introducem în diversificarea bebelușilor?

Pentru noi, diversificarea a fost( si este in continuare) o provocare, in primul rand prin prisma bombardamentului  de informatii, de obicei contradictorii, din tot felul de surse, de obicei ‘de incredere’. Am primit sfaturi de la prieteni, rude, pediatru, retele de socializare si nu in ultimul rand de la „cel mai bun prieten: google.” b

Ei bine, dupa ce am trecut de initierea in arta diversificarii( fructe, legume, cereale), iata ca am ajuns sa ii dau si eu faimosii biscuiti. Si, precum o mamica constiincioasa, m-am apucat sa caut retete de la alte mamici constiincioase.

In cautarile mele dau de o reteta pe un blog, in introducerea careia tipa scrie ca este mare bai sa ii dam copilului gluten, iar ea nici macar nu se gandeste sa faca un ca asta pana pe la varsta de 2 ani. Vai, vai, vai, ce i-am facut copilului? m-am gandit eu.( ii dadusem deja gluten in cereale)

Si cu lacrimi in ochi si inima franta de dezamagire, din cauza esecului in calitate de super mama( ei, nici chiar asa:)), am inceput sa scotocesc netul pentru informatii. Si ce sa vezi…

Ce este acest gluten?

Glutenul este o proteina facuta din glutenina si gliadina. Termenul este preluat din latina, care insemna “lipici”. Dupa cum o spune si denumirea, glutenul ofera elasticitatea aluatului din care sunt framantate produsele care au la baza graul.

Cum ne poate afecta glutenul sanatatea?

Se foloseste termenul de “intoleranata la gluten” atunci cand ne referim la toate categoriile de probleme legate de gluten: boala celiaca,  sensibilitatea la gluten non-celiaca, si alergia la gluten.

  • Boala celiaca este o boala autoimuna care afecteaza procesul digestiv al intenstinului subtire. Boala are la baza factori genetici, imunologici si de mediu, si se va manifesta toata viata.
  • Sensibilatatea la gluten determina organismul sa aiba un raspuns la stresul aparut atunci cand are probleme in a digera anumite alimente care contin aceasta proteina. Aceasta se poate manifesta toata viata.
  • Alergia la gluten face ca sistemul imunitar sa raspunda in fata proteinei pentru o considera periculoasa desi nu este. Raspunsul este de obicei limitat in timp si nu determina probleme pe termen lung.

Simptome:

In cazul sensibiltatii la gluten si a bolii celiace:

  • diareea
  • scaderea in greutate sau stagnarea
  • anemia
  • scaderea poftei de mancare
  • malnutritia
  • balonarea
  • agitatia si iritabilitatea
  • dermatita

In cazul alergiei:

  • eczeme
  • urticarie
  • dificultati de respiratie

Cand intoducem glutenul in alimentatia copilului?

Autoritatea europeana pentru siguranta alimentelor( european food safety authority) a raportat ca intoducerea glutenului in dieta sugarului la 6 luni, in timp ce este inca alaptat, ar putea reduce riscul de dezvoltare a bolii celiace si diabetului.

In urma acestor sugestii, (Committee on Toxicity,COT) si (Scientific Advisory Committee on Nutrition,SACN), au examinat datele existente pentru a determina daca introducerea glutenului la diferite varste are efecte asupra aparitiei bolii. Concluziile:

  • introducerea glutenului inainte de 3 luni poate duce la o crestere a riscului de aparitie a bolii
  • datele exstente nu sunt suficient de puternice pentru a face recomandari cu privire la inroducerea glutenului intre 3 si 6 luni
  • poate exista un risc mai mare de a aparitie a bolii daca sugarul nu este alaptat atunci cand se introduce glutenul

Recomandarile sunt de intoducere a alimentelor care contin gluten dupa varsta de 6 luni si treptat, astfel incat sa se poata observa orice schimbare in starea de sanatate.

Alte site-uri recomanda introducerea glutenului dupa 6 luni, dar nu mai tarziu de 7 luni pentru ca boala sa fie descoperita la timp, in cazul in care exista, dar acestea nu au o baza stiintifica.

Deci…sa ‘gluten’, sau sa nu ‘gluten’?

Intr-un final se pare ca mult demonizatul gluten, nu este chiar asa de priculos, ci este mai mult un nou trend sa ne ferim de alimentele cu gluten.

Pentru cei cu intoleranta la gluten un stil de viata fara gluten este esential, dar altfel iata cateva motive pentru care sa te gandesti de doua ori. Nu exista date stiintifice care sa ateste ca un stil de viata fara gluten este mai sanatos, produsele fara gluten sunt mai scumpe decat cele cu gluten, ca sa nu mai spun ca trebuie sa spui pass multor alimente sanatoase.

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 Beneficii ale dietelor de detoxifiere

La ce se foloseste curcuma? Beneficii, proprietati si moduri de utilizare

ACTIVITATEA FIZICĂ SCADE LA JUMĂTATERISCUL DE CANCER LA PROSTATĂ

Ce vitamine trebuie să administrezi primăvara?

Obsesia oamenilor pentru fast food – de ce suntem atrași de acest tip de mâncare și care sunt consecințele consumului regulat

Coji de Ceapa:Proprietățile terapeutice ale foii de ceapă

TOP pantofi de drumeție (2023)

De ce mâncatul târziu îngrașă: Studiul care schimbă tot ce știai despre dietă

Alimentatie sanatoasa: 14 Alimente care iti schimba viata

Durerea de dinți: cum să o ameliorăm la domiciliu fără medicamente?

Farfuria perfecta: Cum sa asociezi corect alimentele

Cum sa ai coloana dreapta?