Potrivit unei cercetări publicate în Journal of Anatomy, în specia umană are loc un proces numit microevoluție, schimbările evolutive având loc într-un timp mai scurt decât în ultimii 250 de ani.
Născuți cu cap mai mic și maxilare mai scurte
Măseaua de minte este al treilea molar, patru dinți largi și tari din partea din spate a gurii noastre (2 în partea de sus, 2 în partea de jos). Cu toate acestea, adesea nu cresc complet, rămânând complet ascunși sub gingii, și sunt îndepărtați chirurgical de către chirurgii bucali mai târziu în viață pentru a preveni ca aceștia să se înghesuie și să ne deterioreze dinții sănătoși.
Potrivit unei analize efectuate de cercetătorii de la Universitatea Flinders din Adelaide, Australia, nou-născuții se nasc cu circumferințe ale capului și maxilare mai mici, lăsând mai puțin spațiu pentru dinți.
Acest lucru era de așteptat de-a lungul timpului, pe măsură ce am învățat să folosim focul și să procesăm mai bine alimentele
-a declarat Dr. Teghan Lucas, co-autor al studiului.
Adevărul este că astăzi nu ne cresc maxilarele suficient de mari pentru a ne încăpea confortabil toți dinții (inclusiv măselele de minte). Omul preistoric avea o structură a capului mai robustă, un maxilar mai larg pentru a se potrivi stilului său de viață și o dietă mai mestecată decât a noastră. Cu zeci de mii de ani în urmă, înainte de îmblânzirea focului, strămoșii noștri își foloseau dinții pentru a sfâșia carnea crudă, a sfărâma oasele mici și a măcina semințe tari, toate acestea necesitând mușchi masticatori extrem de puternici. Aceste alimente erau mestecate cu fălci mult mai largi și mai puternice decât în prezent. Acestea aveau loc pentru toți dinții, inclusiv pentru cel de-al treilea molar, măseaua de minte.
Astăzi, însă, trăim în circumstanțe foarte diferite, copiii mici mâncând multă vreme doar alimente moi, iar adulții mestecă mai ușor datorită metodelor moderne de gătit și coacere. Potrivit unui studiu publicat în Journal of Anatomy, din ce în ce mai mulți copii se nasc fără măsele de minte din cauza stilului nostru de viață – iar evoluția umană se accelerează, schimbări notabile având loc într-un timp mai scurt.
Mulți oameni cred că oamenii nu mai evoluează”, a declarat Lucas. „Dar cercetările noastre arată că evoluția continuă să aibă loc – și mai rapid decât oricând în ultimii 250 de ani.
Urmărește-ne și pe Google News