Spitalele ar trebui să fie locuri sigure, unde ne vindecăm de boli și ne protejăm de infecții. Dar se pare că nu este așa. Există o bacterie care trăiește în intestinul nostru și care, dacă este lăsată să se înmulțească, ne poate face foarte rău. Se numește Clostridium difficile și poate provoca diaree, colită și chiar moarte, mai ales la persoanele în vârstă sau cu imunitatea scăzută. Și cel mai grav este că această bacterie rezistă la dezinfectanții pe care îi folosim în spitale.
Cercetătorii de la Universitatea din Plymouth au făcut un studiu care arată cât de periculoasă este această superbacterie. Au luat trei tulpini diferite de Clostridium difficile și le-au expus la dezinfectanți cu diferite concentrații de clor, de la 1.000 la 10.000 ppm, timp de 10 minute. Apoi au încercat să vadă dacă bacteriile mai sunt vii sau nu, folosind o metodă numită re-excludere.
Rezultatul? Dezinfectanții nu au avut niciun efect asupra bacteriilor. Nici măcar nu le-au schimbat forma sau structura. Bacteriile au supraviețuit și au continuat să se înmulțească. Cercetătorii au repetat experimentul cu alte materiale din spitale, cum ar fi țesăturile de la halatele medicilor sau de la lenjeria de pat. Nici de data asta nu au reușit să omoare bacteriile.
Ce înseamnă asta? Înseamnă că dezinfectanții pe care îi folosim în spitale nu sunt eficienți împotriva acestei bacterii. Și asta e o problemă mare, pentru că persoanele care merg la spital sunt cele mai vulnerabile la infecția cu Clostridium difficile. Persoanele de peste 65 de ani, persoanele internate în spital, persoanele cu un sistem imunitar slab și persoanele care iau antibiotice sunt cele mai expuse riscului de a se îmbolnăvi de această bacterie. De asemenea, infecția poate recidiva, adică să reapară după ce a fost tratată.
De aceea, cercetătorii spun că este nevoie de o nouă abordare a dezinfecției spitalelor, deoarece s-a demonstrat că dezinfectanții lichizi nu ucid superbacteriile care pot provoca infecții mortale, relatează The Guardian. Trebuie să găsim alte metode de a dezinfecta spitalele, care să fie mai eficiente și mai sigure pentru sănătatea noastră. Altfel, ne putem îmbolnăvi grav sau chiar muri din cauza unei bacterii care trăiește în intestinul nostru.
Urmărește-ne și pe Google News