Injecțiile de insulină sunt o bătaie de cap pentru diabetici, dar ar putea fi înlocuite cu niște pastile mai prietenoase și mai eficiente.
O echipă de cercetători de la Universitatea Arctic din UiT Norvegia și Universitatea din Sydney, Australia, a inventat un medicament care le-ar putea schimba radical viața celor care trebuie să se înțepe zilnic pentru a-și regla nivelul de zahăr din sânge. Medicamentul este o capsulă orală care conține insulină, care se activează doar când e nevoie, adică atunci când zahărul din sânge e prea mare.
Capsula are în interior niște particule mici de mărimea unor puncte cuantice de sulfură de argint, care transportă insulina rapid și precis acolo unde trebuie, în timp ce o membrană de polimer de chitosan și glucoză o protejează de sucurile gastrice. Membrana asta are și rolul de a preveni ca medicamentul să se elibereze prea devreme sau în situații nepotrivite, pentru că se desface doar de niște enzime care se aprind când zahărul din sânge e ridicat. Așa se evită și riscul ca insulina să se elibereze la niveluri scăzute de glicemie. Un alt avantaj al capsulei față de injecții e că nu are nevoie de frigider, ceea ce o face mai ușor de păstrat și de dus cu tine.
Nu sunt singurii care încearcă să facă insulină orală, dar cercetătorii din Norvegia și Australia sunt printre cei mai avansați și vor începe curând testele pe oameni. Până acum, capsula a mers bine pe șoareci și pe maimuțe, fără efecte secundare, dar abia testele pe oameni vor arăta cât de bună e. Testele vor fi în trei faze: prima, pentru a vedea dacă produsul e sigur și dacă previne hipoglicemia, a doua, pentru a compara cu injecțiile, și a treia, pentru a vedea dacă poate fi o alternativă la injecții. Testele pe oameni vor începe în 2025, și cercetătorii speră că în 2-3 ani pacienții vor putea folosi noua capsulă de insulină.
Urmărește-ne și pe Google News