O boală infecțioasă de mult timp nemaiîntâlnită face din nou ravagii și nu știm de ce

O boală infecțioasă de mult timp nemaiîntâlnită face din nou ravagii și nu știm de ce

Un raport foarte îngrijorător a fost publicat de Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA. Aceștia raportează apariția unei boli aproape uitate, care a fost temută de omenire de când există lumea. Ceea ce este deosebit de înspăimântător este faptul că sursa infecției este încă necunoscută.
Boala nu a fost încă complet eradicată, dar acum lepra a reapărut într-o zonă la care nici măcar experții nu se așteptau. Potrivit unui studiu publicat în revista Emerging Infectious Diseases a CDC, 159 de cazuri de lepră au fost raportate în Statele Unite în 2020, iar cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Florida, inclusiv în partea centrală a statului. Ceea ce este mai rău este că boala infecțioasă poate fi endemică în însorita peninsulă americană, ceea ce înseamnă că va rămâne în continuare acolo.

O boală de temut


Cunoscută și sub numele de boala Hansen, lepra este temută încă din timpurile biblice. Provocată de bacteria Mycobacterium leprae sau Mycobacterium lepromatosis, infecția de lungă durată poate fi latentă timp de zeci de ani și poate duce la afectarea nervilor, a căilor respiratorii, a pielii și a ochilor. Simptomele tipice includ pete decolorate ale pielii, excrescențe neobișnuite pe piele, ulcerații pe tălpile picioarelor, umflături nedureroase ale feței, amorțeală și posibil paralizie. Una dintre cele mai insidioase trăsături ale bolii este faptul că leziunile nervoase înseamnă că pacientul nu simte nicio durere, astfel încât infecția poate trece neobservată pentru o perioadă lungă de timp. Vestea bună este că aproximativ 95% dintre oameni au o imunitate naturală la lepră, așa că, dacă este depistată la timp, poate fi bine tratată.

Boală tropicală neglijată


Lepra este considerată o boală tropicală neglijată, care este încă prezentă în peste 120 de țări, cu peste 200.000 de cazuri noi raportate în fiecare an, potrivit cifrelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) publicate în ianuarie 2023. În 2019, Brazilia, India și Indonezia au înregistrat peste 10.000 de cazuri noi, în timp ce alte 13 țări (Bangladesh, Republica Democratică Congo, Etiopia, Madagascar, Mozambic, Myanmar, Nepal, Nigeria, Filipine, Somalia, Sudanul de Sud, Sri Lanka, Sudanul de Sud și Republica Unită a Tanzaniei) au raportat între 1.000 și 10.000 de cazuri noi fiecare.

Nu este necunoscută în zonă


Deși lepra nu era necunoscută în Statele Unite, s-a constatat că o proporție semnificativă de cazuri a fost adusă din părți mai infectate ale lumii. Cu toate acestea, raportul precizează că o treime din cazurile actuale par a fi de origine locală, iar majoritatea celor infectați s-au născut în SUA. Autorii studiului sunt, de asemenea, nedumeriți de apariția bolii, dar cred că armadillo, care sunt binecunoscuți în Florida ca fiind purtători ai bacteriei, ar putea fi implicați în răspândirea acesteia. Teoria lor este susținută de faptul că mai multe cazuri au fost observate în rândul persoanelor care petrec mult timp în aer liber. Acest lucru ar putea sugera că expunerea la mediul natural este calea de expunere la agentul patogen care a provocat boala medievală.

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce este virusul Nipah și cum ne putem proteja de el?

O dietă sănătoasă ne poate prelungi viața cu până la un deceniu

Prevenirea cancerului cu vitamina D? Atât contează dacă ești obez

CANCERUL CREŞTE RISCUL DE ACCIDENT VASCULAR

Ce analize medicale sunt recomandate dupa 40 de ani.

Există o mare problemă cu dezinfectarea spitalelor: o bacterie mortală supraviețuiește peste tot.

ASCULTAREA ACESTUI CÂNTEC POATE REDUCE ANXIETATEA CU DOUĂ TREIMI: CERCETĂTORII CREIERULUI AU DOVEDIT-O

Un iPhone 15 Pro Max din aur și ciocolată? Da, te rog!

Hernia de Disc: Ce este și Cum se tratează

Bătăi puternice și rapide ale inimii – cum să afli ce le cauzează

Blastomicoza, o infecție fungică mortală, se răspândește în SUA

Ce ar trebui să te ghideze atunci când alegi încălțămintea potrivită?