miscare alergare

Contează la ce oră din zi faci mișcare dacă vrei să trăiești o viață lungă

Este indicat să începi să faci exerciții fizice în momente diferite ale zilei dacă vrei să lupți împotriva bolilor cardiovasculare sau să arzi mai multe grăsimi.

Faptul că există momente mai mult și mai puțin ideale ale zilei pentru a face exerciții fizice este cunoscut de mult timp, dar, analizând procesele biologice care stau la baza acestui lucru, putem vedea acum cum schimbările din timpul zilei sunt legate de modul în care funcționează metabolismul grăsimilor. De asemenea, a devenit și mai clar faptul că, pentru a pierde în greutate în mod eficient și a evita astfel bolile de risc legate de obezitate, cum ar fi diabetul, merită să respectăm câteva reguli de bază care sunt determinate de corpul nostru.

Celulele funcționează după un ritm circadian care urmărește schimbările din timpul zilei și acest lucru determină procesele biologice care au loc în corpul nostru. Ritmul circadian urmărește schimbările zilei și nopții pe parcursul celor 24 de ore ale zilei ca un ceas și toate activitățile și schimbările din organism se bazează pe el: ciclul de veghe și somnolență, apariția foamei la anumite intervale, fluctuațiile temperaturii corpului și ale tensiunii arteriale, toate acestea se desfășoară în funcție de ritmul ceasului biologic. Adesea, perturbăm în mod artificial acest ritm natural sau pur și simplu ignorăm semnalele corpului nostru pentru a ne adapta la un ceas artificial, însă organismul poate funcționa în continuare în mod optim dacă își respectă ceasul biologic.

exercitii si alergare

Ritmul circadian, printre altele, determină intensitatea metabolismului grăsimilor, ceea ce înseamnă că eficiența metabolismului grăsimilor nu este distribuită în mod egal pe parcursul zilei. Eficacitatea exercițiilor fizice depinde de o combinație de mai mulți factori, consumul de alimente înainte/după care influențează efectul și intensitatea activității, dar există un factor care pare a fi imuabil și care reglementează întregul proces în fundal, iar acesta este timpul pe care organismul îl ia în calcul.

În cadrul unor experimente pe șoareci, cercetătorii danezi și suedezi au descoperit că același grad de efort fizic în timpul perioadelor de activitate și de repaus are consecințe diferite asupra răspunsurilor metabolice legate de grăsime, iar acest lucru este independent de aportul caloric curent. De-a lungul zilei la șoareci, ca și la oameni, există faze mai active și faze mai puțin energice, a căror sincronizare este determinată biologic, iar exercițiile fizice din timpul fazei de repaus au un efect diferit asupra genelor care controlează funcționarea organismului față de exercițiile fizice din timpul fazei active. Anumite gene implicate în descompunerea țesutului adipos alb, în termogeneză și în funcția mitocondrială sunt responsabile de creșterea intensității metabolismului grăsimilor, iar aceste gene sunt activate în timpul fazei active. Cercetătorii s-au concentrat în primul rând asupra acizilor grași neesterificați serici (NEFA) în timpul studiilor și au constatat că producția acestuia crește semnificativ imediat după exercițiile fizice din perioada activă. Nu s-a observat că același tip și grad de activitate în timpul fazei de repaus declanșează expresia acestor gene.

Tradus în limbajul corpului uman, acest lucru înseamnă că exercițiile fizice efectuate la orele târzii ale dimineții sunt mai eficiente în ceea ce privește arderea grăsimilor decât cele efectuate seara.

Cercetătorii au măsurat, de asemenea, nivelurile anumitor hormoni: adrenalina, noradrenalina și corticosteronul, dar nu au observat schimbări similare.

Așadar, o oră de exerciții fizice bine aleasă poate ajuta la stimularea metabolismului grăsimilor și la protejarea împotriva bolilor legate de obezitate, dar dacă scopul este de a face exerciții fizice pentru a proteja inima, este mai bine să începeți puțin mai târziu, între orele 11 și 17. După cum a relatat Washington Post, un studiu de amploare realizat în Marea Britanie pe 92.139 de persoane a constatat că cei care au făcut exerciții fizice în acest interval orar au avut mai puține șanse să moară prematur din cauza bolilor cardiovasculare decât cei care au făcut exerciții înainte de ora 11 (între 5 și 11 dimineața) și după ora 17 (de la 5 la miezul nopții).

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunteți un gânditor excesiv cronic? 7 sfaturi pentru a nu o lua razna!

Cum tratezi sinuzita cu sare de mare și bicarbonat de sodiu? Iata rereta!

Istoria si Beneficiile Curcumei: Unghiul Necesar pentru Sanatatea Ta

Papuci cu platformă – de ce trebuie să îi ai!

YouTube Health te învață cum să salvezi vieți cu videoclipuri de prim ajutor

O boală infecțioasă de mult timp nemaiîntâlnită face din nou ravagii și nu știm de ce

Cele mai interesante 3 modele de încălțăminte Crocs pentru femei

Ai grijă de zâmbetul tău și explorează locuri noi: ce trebuie să știi despre turismul dentar!

Beneficiile Fabuloase ale Sucului de Aronia. Un Drum Spre Bunăstare

Cele mai bune calmante pentru dinti: antiinflamatoare si analgezice

Descoperă acum secretul tinereții fără bătrânețe

Argila si beneficiile ei in ingrijirea tenului.