bikini

60 de ani de la inventarea costumelor de baie Bikini

La 60 de ani de la introducerea moda costumului de baie „Bikini” de catre inginerul francez Louis Leard, aceasta controversa inca mai exista. Pe 5 iulie 1946, „Bikini” a devenit sinonim cu un costum de baie cu doua piese, cu dimensiuni extrem de reduse. Numele acestui costum nu este intamplator, ci provine de la atolul din Insulele Marshall, unde erau efectuate experimente nucleare si unde, din cauza climatului, toate persoanele implicate purtau haine destul de sumare.

lenjerie de corp
lenjerie de corp

Acum 60 de ani, pe 5 iulie 1946, inginerul francez Louis Reard a introdus moda costumului de baie cu doua piese, numit „Bikini”. Acest nume provine de la atolul din Insulele Marshall unde se desfășurau experimente nucleare și unde, din cauza climei, toți participanții aveau haine sumare. Cu toate acestea, adevăratul inventator al acestor costume „strâmte” cu două luni înainte de Louis Reard a fost Jacques Heim, dar acesta a ales un nume mai puțin atractiv pentru produsul său, numit „Atom”. Costumele lui Heim erau atât de „invizibile”, încât nicio femeie nu a dorit să le poarte pentru a le promova. În cele din urmă, dansatoarea Micheline Bernardini de la „Casino de Paris” a acceptat să le poarte, justificându-și curajul: „Cu sau fără Atom, e totuna pentru mine…”.

„Monokini vs Bikini: Ce este mai avantajos pentru sănătatea sânilor?”

În multe țări, în timpul sezonului estival, „monokini” pare să înceacă să-l detroneze pe faimosul bikini. Noua denumire este de fapt un joc de cuvinte care reflectă o situație din ce în ce mai răspândită, renunțarea la partea superioară a costumului de baie (sutiene) și trecerea la „topless”. Cu toate acestea, monokini sau topless este o atitudine doar aparent condamnată de pudibonzi pentru lipsa de „jenă” și promovarea unui sex-appeal strident. Cauza principală pentru care monokini nu ar trebui să aibă succes este medicală. Întrebarea legitimă pusă de femei este: care este mai avantajos pentru menținerea unei siluete tinere a sânilor, cu sau fără sutiene?

Dilema Controversei moderne

Controversea actuala privind purtarea sau nu a sutienei in timpul sezonului estival poate fi clarificata prin trecut. Acum 6.500 de ani, in civilizatia minoica din Creta, primele sustinatoare ale sanilor au vazut lumina zilei. Aceasta traditie a fost preluata si de catre romani. Banda care sustinea sanii femeilor avea doua scopuri importante: in primul rand, fetele care practicau sport trebuiau sa aiba o tinuta cat mai „masculina”, iar in al doilea rand, medicii cretani doreau sa protejeze sanii impotriva miscarilor haotice in timpul activitatii fizice. Aceste miscari necontrolate puteau cauza dureri si puteau afecta sustinerea naturala a sanilor prin ligamentele lui Cooper. Antichitatile nu se gandeau la aspectul sexual al purtarii sutienei, ci la protectia pe termen lung a starii si formei sanilor.

Efectele utilizarii sau neutilizarii sutienelor asupra sanilor feminini

Controversele actuale legate de sustinerea naturala a pieptului feminin pornesc de la aceasta tema. Cei care sustin „atitudinea monokini” (fara sutien) afirma ca utilizarea sutienelor conduce la atrofierea ligamentelor Cooper. Prin urmare, monokinistii recomanda sa lasi sanii liberi pentru a-si intari sustinerea naturala. Pe de alta parte, adeptii purtarii sutienelor sustin ca, dimpotriva, muschii pieptului sunt protejati de sutien si ca, pe termen lung, miscarea si „atitudinea tinereasca” a sanilor sunt conservate.

Totusi, investigatii recente de laborator arata ca miscarea libera a pieptului feminin ajuta la eliberarea unor toxine si la stimularea sistemului limfatic. Deci, sanii nu ar trebui sa fie restrictionati in timpul activitatilor obisnuite (nu se pune problema purtarii fara sutien in jocurile sportive).

Istoria evolutiei sutienului

La inceputul secolului XX, numerosi designeri de moda au promovat ideea purtarii sutienului pentru a da o linie eleganta tinutei pentru doamne. De la sfarsitul secolului XIX, expertii englezi si francezi in imbracaminte feminina recomandau bustierele atat pentru un aspect „elegant”, cat si din motive de pudibonderie. Parintele sutienului modern a fost „Dispozitivul pentru simetria rotunda a pieptului femeii”, patentat de specialistul american Henry S. Lesher din New York in 1859. In 1889 a aparut patentul pentru produsul cu doua piese numit „Simte-te bine!”, in Franta (cu numele original „Le Bien-Être”).

Un alt moment important in istoria sutienelor a fost reprezentat de produsul purtat de actrita Jane Russell in filmul „The Outlaws” din 1943, cand a inceput moda numita „ridicati si separati”.

Evolutia costumelor de baie: de la bikini la „aparatoarea conica” a lui Jean-Paul Gaultier

Moda costumelor de baie, cu precadere a sutienei, evoluează în fiecare an. Când vine vorba de creativitate, marele designer Jean-Paul Gaultier se distinge prin realizarea „aparatoarei conice” pentru Madonna în 1990. Aceasta a fost considerată mai provocatoare decât sutienul clasic parabolic.

Desi nu poate fi considerat ca fiind reprezentativ, un recent sondaj realizat pe un forum de internet arată că bikini-urile nu vor fi înlocuite niciodata de monokini, conform opiniei exprimate de 83% dintre femeile intervievate. Cu toate acestea, topless-ul nu a obținut succesul dorit de nonconformiștii care îl promovează.

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Una dintre curele pentru cancer ascunsă de public încă din 1923! Alcalinizarea corpului!

Pixel 8 Lăsat în Afara Revoluției AI – Ce Înseamnă Asta Pentru Tine?

Betaina Hidroclorică – Ce Este, Cum Funcționează și Care Sunt Beneficiile Sale

Suc de Afine Bio Beneficii: Puterea Vindecătoare a Naturii

Noi cercetări: Cartofii prăjiți pot provoca depresie

Mulțumesc, eu nu fumez! Așa m-am lăsat de țigară.

Zosurabalpin: Un antibiotic nou și puternic care distruge bacteriile rezistente

Ce vitamine trebuie să administrezi primăvara?

5 vitamine de care au nevoie personale vegane

De ce nu pot dormi noaptea? Milioane de Romani cauta raspunsul la aceasta intrebare.

Coji de Ceapa:Proprietățile terapeutice ale foii de ceapă

Există semne că ești pe cale să te îmbolnăvești: merită să fii atent dacă nu vrei să cazi în pat