Anxietatea și problemele cardiace se pot afla în spatele bătăilor rapide și frecvente ale inimii. Luați-o în serios!
Potrivit specialistului un examen cardiologic vă poate ajuta să verificați dacă în spatele simptomelor se află o boală de inimă.
Palpitații cardiace din cauza anxietății?
Când simțiți bătăile inimii, le puteți simți nu doar în piept, ci și în gât când ritmul cardiac începe să scadă, să sară sau chiar să se oprească. Poate fi, de asemenea, o reacție naturală la stres, când organismul intră în modul „lovește sau fugi” și se pregătește să acționeze. În astfel de cazuri, bătăile puternice ale inimii pot dispărea imediat ce situația de stres acut se termină. Cu toate acestea, în unele cazuri, aceste simptome pot indica, de asemenea, o boală cardiacă, de obicei aritmie, iar investigațiile cardiologice pot fi importante.
- Stresul și anxietatea sunt cele mai frecvente dintre cauzele non-cardiace care pot duce la palpitații. Cu toate acestea, în cazul în care afecțiunea apare prea des, trece încet, este însoțită de alte simptome și nu este neapărat legată de o anumită situație, merită să aflăm ce se află în spatele ei, deoarece poate fi cauzată nu neapărat de o boală cardiacă, ci și de o tulburare de panică”, subliniază specialistul.
Nu doar o bătaie rapidă a inimii poate fi un simptom
Palpitațiile nu sunt doar un semn de bătăi rapide ale inimii, ci pot fi și o senzație de plutire în piept, ca și cum „flutură fluturi”. Este, de asemenea, obișnuit ca bătăile inimii să pară neregulate, accelerând sau încetinind, sau chiar oprindu-se pentru o secundă sau două. Este, de asemenea, tipic să simțiți că inima bate atât de tare încât o puteți simți în urechi.
Cu toate acestea, stresul nu poate declanșa doar procese la nivelul inimii, ci și respirație rapidă și superficială, transpirație, tensiune musculară, tremurături și, eventual, simptome gastrointestinale, cum ar fi diareea.
- Dacă aceste simptome nu dispar în câteva minute sau dacă apar foarte frecvent și afectează activitățile de zi cu zi, merită să solicitați ajutor psihologic, deoarece acestea pot face parte și din categoria tulburărilor de anxietate. – de asemenea, se recomandă și un examen cardiologic, deoarece astfel de simptome pot indica, de exemplu, aritmie cardiacă, miocardită, afecțiuni cardiace structurale și pot ridica, de asemenea, suspiciunea unei afecțiuni tiroidiene, care poate fi diagnosticată de un endocrinolog. În niciun caz nu trebuie amânate testele în cazul în care există dureri toracice, dificultăți de respirație, confuzie sau edem la nivelul extremităților. În cazurile grave, acute de pierdere a cunoștinței, trebuie, bineînțeles, chemată o ambulanță!
Ce teste pot fi necesare?
Pentru a afla dacă există o cauză cardiologică pentru palpitații, specialistul poate solicita o serie de teste diagnostice și instrumentale după un interogatoriu amănunțit și investigații de bază.
- Teste de laborator: pe lângă așa-numita „hemogramă”, este important să se verifice nivelul de potasiu, funcția tiroidiană și semnele de deficit de fier, anemia feriprivă.
- ECG de repaus și de efort: Un ECG de repaus este utilizat pentru a verifica numărul de bătăi pe minut, regularitatea, ritmul, conducerea, leziunile și aritmiile inimii. ECG-ul de efort monitorizează alimentarea cu sânge a inimii, în special capacitatea arterelor coronare de a furniza suficient sânge miocardului în condiții de cerere crescută de oxigen (de exemplu, efort fizic) și simptomele disfuncției miocardice – durere, dispnee, aritmie – atunci când lipsește oxigenul.
- Holter ECG: Atunci când un cardiolog dorește să investigheze o afecțiune care nu se pretează la un test ECG care durează doar câteva minute, poate fi necesară monitorizarea activității inimii timp de 24 de ore. Holter ECG, care în prezent poate fi purtat timp de până la 7 zile, este potrivit în acest scop.
- Ecografia cardiacă: Această procedură permite să se vadă și să se măsoare forma și mișcarea valvelor cardiace, dimensiunea și funcția cavităților cardiace, funcția de pompare a inimii și gradul de rigiditate/elasticitate a mușchiului cardiac. Ecografia cardiacă poate fi utilizată pentru a căuta cauzele unor simptome precum suflul cardiac, palpitațiile neregulate și puternice și chiar pentru a evalua gradul de deteriorare după un atac de cord sau o infecție care afectează inima.
Pe lângă toate acestea, pot fi necesare și alte teste speciale, care pot fi decise de cardiolog în funcție de rezultate.
Urmărește-ne și pe Google News