O soluție dezvoltată pentru tratarea diabetului de tip 1 arată mai bine ca niciodată. Singurul dezavantaj al unui pancreas artificial este că este încă foarte scump.
Din ce în ce mai multe persoane din întreaga lume sunt diagnosticate cu diabet, iar în Romaniaaceastă afecțiune afectează în prezent peste 1,5 milioane de persoane. Nu este de mirare că cercetările pentru o mai bună tratare a diabetului insulino-dependent (de tip 1) sunt în desfășurare de mult timp.
Acum, un pas important a fost în sfârșit făcut. Interesting Engineering relatează că pancreasul artificial imită funcția pancreasului real. Cu ajutorul unui senzor de glucoză implantat sub piele, un algoritm poate calcula de câtă insulină are nevoie un pacient. Acest lucru înseamnă că pacienții care îl folosesc nu vor mai fi nevoiți să își verifice manual nivelul glicemiei sau să își administreze insulină. Pacienții vor putea încărca ceea ce tocmai au mâncat într-o aplicație pentru smartphone, care le va permite, de asemenea, să estimeze cantitatea de carbohidrați pe care au consumat-o.
Sistemul a fost testat pentru prima dată pe pacienți din Marea Britanie în 2022 și s-a constatat că funcționează mai bine decât orice alt dispozitiv utilizat în prezent. Dar autoritățile au cerut dezvoltatorilor să producă o versiune mai ieftină. În prezent, ar costa în jur de 7 000 de dolari, sumă pe care relativ puțini oameni și-o pot permite.
Alți ingineri au dezvoltat anterior dispozitive similare de administrare a insulinei. Oamenii de știință de la Universitatea Tehnică din Zurich, de exemplu, au dezvoltat un dispozitiv care poate fi, de asemenea, implantat sub piele și a injectat celule umane modificate în șoareci. Aceasta a restabilit nivelul de zahăr din sânge la șoarecii cu diabet de tip 1.
Urmărește-ne și pe Google News