Care este glicemia normala in functie de varsta

Care este glicemia normala in functie de varsta?

Glicemia este nivelul de glucoza (zahar) din sange, care este o sursa esentiala de energie pentru organism. Glicemia variaza in functie de mai multi factori, cum ar fi alimentatia, activitatea fizica, starea de sanatate si momentul zilei. Valorile normale ale glicemiei sunt importante pentru prevenirea si controlul diabetului, o boala cronica care afecteaza milioane de oameni din intreaga lume.

la-i CARDUL CU MILIOANE DE IDEI de la eMAG

In acest articol, va vom prezenta care este glicemia normala in functie de varsta, cum se masoara glicemia, ce simptome pot indica o glicemie anormala si ce puteti face pentru a mentine o glicemie echilibrata.

Rezumat

VarstaGlicemie normala pe nemancate (mg/dl)Glicemie normala dupa masa (mg/dl)
0-5 ani<100120-140
5-11 ani70-120< 140
>20 ani70-90<140
Peste 65 ani90-13090-150
Femei gravide69-75105-108

Glicemia normala in functie de varsta

Valorile normale ale glicemiei depind de varsta, deoarece metabolismul glucozei se modifica odata cu inaintarea in varsta. In general, glicemia normala se incadreaza intre urmatoarele limite:

 • Pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 0 si 5 ani, glicemia normala este sub 100 mg/dl.
 • Pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 5 si 11 ani, glicemia normala este intre 70 si 120 mg/dl pe nemancate, iar dupa masa poate atinge si 140 mg/dl.
 • Pentru adolescentii si adultii peste 20 ani, glicemia normala este intre 70 si 90 mg/dl pe nemancate, iar dupa masa nu trebuie sa depaseasca 140 mg/dl.
 • Pentru persoanele cu varsta peste 65 de ani, glicemia normala este intre 90 si 130 mg/dl pe nemancate, iar dupa masa nu trebuie sa depaseasca 150 mg/dl.
 • Pentru femeile gravide, glicemia normala esteintre69-75 mg/dl pe nemancate, iar dupa masa nu trebuie sa depaseasca 108 mg/dl.

Cum se masoara glicemia?

Glicemia se masoara cu ajutorul unui dispozitiv numit glucometru, care foloseste o picatura de sange prelevata dintr-un deget. Testarea glicemiei se poate face acasa sau la un laborator medical. Pentru a obtine rezultate corecte, este recomandat sa respectati urmatoarele reguli:

 • Masurati glicemia dimineata, inainte de a manca sau a bea ceva.
 • Spalati-va bine pe maini cu apa si sapun inainte de a va intepa degetul.
 • Folositi un ac steril si schimbati-l dupa fiecare utilizare.
 • Puneti picatura de sange pe banda reactiva a glucometrului si asteptati cateva secunde pana cand aparatul afiseaza rezultatul.
 • Notati valorile obtinute intr-un jurnal sau intr-o aplicatie pe telefon.
 • Comparati rezultatele cu valorile normale ale glicemiei in functie de varsta.

Ce simptome pot indica o glicemie anormala?

O glicemie anormala poate fi fie prea mare (hiperglicemie), fie prea mica (hipoglicemie). Ambele situatii pot avea consecinte negative asupra sanatatii si pot necesita interventie medicala. Iata cateva simptome care pot indica o glicemie anormala:

 • Hiperglicemie: sete excesiva, urinare frecventa, oboseala, vedere incetosata, gura uscata, infectii frecvente, rani care se vindeca greu, pierdere in greutate neintentionata.
 • Hipoglicemie: foame intensa, tremuraturi, transpiratie, palpitatii, ameteala, confuzie, iritabilitate, slabiciune, somnolenta, pierderea cunostintei.

Ce puteti face pentru a mentine o glicemie echilibrata?

Pentru a mentine o glicemie echilibrata, este important sa aveti un stil de viata sanatos, care sa includa urmatoarele aspecte:

 • O alimentatie echilibrata, bogata in fibre, proteine, grasimi sanatoase si carbohidrati complecsi. Evitati alimentele procesate, dulciurile, bauturile carbogazoase si alcoolul.
 • O activitate fizica regulata, de cel putin 30 de minute pe zi, de 3-5 ori pe saptamana. Alegeti un sport care va place si care se potriveste cu nivelul dumneavoastra de conditie fizica.
 • Un control medical periodic, care sa includa masurarea glicemiei, a tensiunii arteriale, a colesterolului si a altor indicatori de sanatate. Urmati recomandarile medicului si luati medicamentele prescrise daca aveti diabet sau alte afectiuni.
 • O gestionare eficienta a stresului, care sa va ajute sa va relaxati si sa va imbunatatiti starea de spirit. Puteti apela la tehnici de respiratie, meditatie, yoga sau alte activitati placute.
 • O odihna suficienta, care sa va asigure un somn de calitate si o recuperare optima. Incercati sa dormiti intre 7 si 9 ore pe noapte si sa respectati un program regulat de culcare si trezire.

Concluzie

Glicemia este nivelul de glucoza din sange, care variaza in functie de varsta, alimentatie, activitate fizica si starea de sanatate. Valorile normale ale glicemiei sunt importante pentru prevenirea si controlul diabetului, o boala cronica care afecteaza milioane de oameni din intreaga lume. Pentru a mentine o glicemie echilibrata, este important sa aveti un stil de viata sanatos, care sa includa o alimentatie echilibrata, o activitate fizica regulata, un control medical periodic, o gestionare eficienta a stresului si o odihna suficienta.

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Post navigation

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Impactul somnului asupra sănătății mentale și fizice: înțelegerea importanței odihnei de calitate

Kinetoterapia: Pașii spre o viață activă și sănătoasă

Sistemul tău imunitar a cedat? Consumă varză murată!