Nutritioniștii spun că se știe prea puțin despre cum alimentele pot interacționa cu medicamentele, iar cele mai multe dintre aceste interacțiuni sunt nedorite. De asemenea, există încrederea că ceea ce e natural nu poate face rău, dar în cazul medicației, această încredere nu este corectă. Alimentele și plantele pot schimba modul în care organismul metabolizează, iar rezultatele pot fi grave.
Din punct de vedere al interacțiunii, alcoolul se îmbină practic cu toate medicamentele, în special cu medicația antidepresivă și antibioticele. O consumare excesivă a spanacului, broccoli, legumelor cu frunze verzi și conținutul lor de vitamina K care favorizează coagularea sângelui, poate afecta actiunea medicației anticoagulante.
De asemenea, prea multe fibre alimentare pot afecta absorbția calmantelor de durere și a medicatiei cardiace. Usturoiul poate avea efect antihipertensiv și, în exces, poate duce la hipotensiune severă dacă este asociat cu medicamentul pentru hipertensiune arterială. Brânza și băuturile alcoolice pot interacționa cu medicația antidepresivă, fiind cel mai frecvent cazul modificărilor tensionale.
Sucul de grapefruit și fructul în sine pot interacționa cu medicamentele care se iau pentru colesterol, contracepție și alergii. Laptele și sucul de portocale le pot afecta pe cele antibiotice. Băuturile cofeinizate pot altera efectele tratamentelor antiastmatice, generând o excitabilitate prea mare. Și carnea pregătită pe grătar poate inhiba medicamentele antiastmatice, in special cele care conțin teofilină.
Este important ca, atunci când iei anumite medicamente, să ai controlul dietei pentru a maximiza eficiența tratamentului. Acest lucru va asigura și nevoile nutriționale ale organismului.
Urmărește-ne și pe Google News