Stii ce se spune: „Nu e nimic mai preţios decât sănătatea, dar din nefericire mulţi nu o apreciază decât când au pierdut-o”, iar geneticienii ne asigură că în acest secol această dorinţă poate deveni realitate. Experţii în terapia genetică au anunţat, în Mai, descoperirea unei metode care „îndeamnă” celulele bolnave să se repare singure, deci ei nu sunt nevoiţi să înlocuiască genele afectate cum se făcea până acum. La o conferinţă anuală a Societăţii Europene de Genetica Umana, ce a avut loc la Amsterdam, oamenii de ştiinţă germani au prezentat un medicament care poate influenţa modul în care se comportă o genă în organismul unei persoane cu starea de sănătate înrăutăţită.
Acest lucru a fost dovedit prin stimularea unei gene „rude” cu cea defectă pentru reducerea simptomelor anumitor boli, în special a atrofiei musculare spinale, ce se întâmplă la 1 din 6000 de nou-născuţi şi care afectează muschii de la picioare, mâini şi trunchi. Cercetătorii de la Institutul de Genetica al Universitatii din Köln au descoperit că Valproate, un medicament deja folosit pentru tratarea epilepsiei, poate creşte nivelul proteinei ce formează neuroni motori, până la patru ori.
Experimentele au arătat o îmbunătăţire vizibilă a stării de sănătate a pacienţilor cu atrofie musculară, neuroni motori fiind stimulaţi să se „repară” cu această terapie revolutionară. „Demonstrează că putem influenţa modul în care se comportă genele, recurgând la medicamente. Metoda descoperită de noi va îmbunătăţi considerabil calitatea vieţii pentru persoanele cu atrofie musculară”, a declarat prof Brunhilde Wirth.
Urmărește-ne și pe Google News